Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μπάιντεν «γειώνει» Πούτιν: «Θα δούμε», η απάντηση στην ερώτηση αν θα τον συναντήσει

Ένα «θα δούμε» περιορίστηκε να πει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ερωτηθείς χθες Τρίτη εάν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τη 10η Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα διεξαγάγουν συνομιλίες για ζητήματα ασφαλείας. 

Η συνέχιση του διμερούς διαλόγου, η οποία ανακοινώθηκε από τις δύο κυβερνήσεις χθες Δευτέρα, αναμένεται να επικεντρωθεί στις εντάσεις γύρω από την Ουκρανία .

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε στο ερώτημα εάν ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν στην έκβαση των διμερών συνομιλιών για την ασφάλεια στο σχόλιό του για την ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον κ. Πούτιν.

Οι διμερείς διαπραγματεύσεις στις 10 Ιανουαρίου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας θα αφορούν επίσης σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τις ανησυχίες της μιας και της άλλης πλευράς για θέματα ασφαλείας και για το ζήτημα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

Η ρωσική διπλωματία αρχικά δήλωσε πως η ημερομηνία αυτή εξετάζεται, αλλά χωρίς να έχει κλειστεί οριστικά το ραντεβού, ωστόσο λίγο αργότερα επιβεβαίωσε και την ημερομηνία διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποφάσισε να παραμείνει στη Μεσόγειο αεροπλανοφόρο το οποίο επρόκειτο να αναπτυχθεί στην περιοχή του Κόλπου, για να «καθησυχάσει» τους Ευρωπαίους εν μέσω των εντάσεων με τη Ρωσία, έκανε γνωστό το Πεντάγωνο χθες Τρίτη. 

  Η Ρωσία αξιώνει από τις ΗΠΑ και το NATO να δεσμευτούν ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, κάτι που από τη σκοπιά της Μόσχας θα ήγειρε απειλή για την εθνική της ασφάλεια.

Στρατηγικός διάλογος

Επί έναν μήνα, οι δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία πως συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορά της με την Ουκρανία και πιθανόν σχεδιάζει στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Κιέβου. Η Μόσχα το διαψεύδει· αντιτείνει πως απειλείται από τις «προκλήσεις» της Ουκρανίας και του NATO, απαιτώντας το τελευταίο να δεσμευθεί πως δεν θα επεκταθεί περαιτέρω στην άλλοτε σοβιετική ένωση.

Με μια χειρονομία με την οποία ήρθε σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία δημοσιοποίησε πρόσφατα δύο σχέδια συνθηκών, ένα από τα οποία προβλέπει την αποτροπή της διεύρυνσης του NATO, ιδίως την ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία, και το δεύτερο τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας των δυτικών κοντά στα ρωσικά σύνορα.

ΠΗΓΗ:CNN

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness