Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ναρκωτικά, όπλα και τρομοκρατία: Οι αποκαλύψεις πρώην ανώτατου αξιωματούχου της Β. Κορέας

Σε αποκαλύψεις προχώρησε πρώην Ανώτερος Συνταγματάρχης του στρατού της Βόρειας Κορέας, Κιμ Κουκ Σονγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα τόσο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματικός από την Πιονγκγιάνγκ δίνει συνέντευξη σε μεγάλο ραδιοτηλεοπτικό μέσο. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του BBC χρειάστηκαν εβδομάδες συζητήσεων για να καταφέρουν να γίνει αυτή η συνέντευξη με τον ίδιο να εμφανίζεται ανήσυχος για το ποιος μπορεί να ακούει τις συζητήσεις με τους δημοσιογράφους. Ο ίδιος φορά σκούρα γυαλιά για την κάμερα και μόνο δύο από την ομάδα των δημοσιογράφων του BBC γνωρίζουν - μάλλον – ποιο είναι το πραγματικό του όνομα.

 

Ο Κιμ πέρασε 30 χρόνια δουλεύοντας στις πρώτες τάξεις των ισχυρών κατασκοπευτικών οργανισμών της Βόρειας Κορέας. Αυτές οι υπηρεσίες ήταν τα "μάτια, τα αυτιά και ο εγκέφαλος του Ανώτατου Ηγέτη", λέει.

O ίδιος ισχυρίζεται ότι κράτησε τα μυστικά τους, έστειλε δολοφόνους να σκοτώσουν τους επικριτές τους, και μάλιστα έφτιαξε ένα παράνομο εργαστήριο ναρκωτικών για να βοηθήσει στη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Όπως ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά, ήταν "πιο κόκκινος από τον κόκκινο", ένας πιστός κομμουνιστής υπηρέτης. Αλλά η κατάταξη και η πίστη δεν εγγυώνται την ασφάλεια στη Βόρεια Κορέα. Το 2014 αναγκάστηκε να φύγει και έκτοτε ζει στη Σεούλ και εργάζεται για τις νοτιοκερεάτικες υπηρεσίες πληροφοριών. 

Μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας προσπαθεί να αποκτήσει μετρητά με κάθε δυνατό τρόπο, από συμφωνίες για ναρκωτικά μέχρι πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο Κιμ μίλησε στο BBC μεταξύ άλλων για τη στρατηγική πίσω από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Πιονγκγιάνγκ, τις επιθέσεις του καθεστώτος στη Νότια Κορέα και ισχυρίζεται ότι τα κατασκοπευτικά και ψηφιακά δίκτυα της χώρας μπορούν να φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

To ΒΒC όπως διευκρινίζεται δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει στο σύνολο τους ισχυρισμούς του Κιμ αλλά μπόρεσε να επαληθεύσει την ταυτότητά του και να να επιβεβαιώσει όπου αυτό ήταν δυνατόν τους ισχυρισμούς του. 

Τα τελευταία χρόνια του Κιμ στην κορυφαία υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας  προσφέρουν μια εικόνα για το ξεκίνημα του Κιμ Γιονγκ Ουν ενός νέου – τότε – άντρα που ήθελε να αποδείξει ότι είναι ένας πολεμιστής. 

Η Βόρεια Κορέα δημιούργησε μια νέα υπηρεσία κατασκοπείας που ονομάζεται Γενικό Γραφείο Αναγνώρισης το 2009 την ώρα που ο Κιμ Γιουνγκ Ουν ετοιμαζόταν να διαδεχτεί τον πατέρα του, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό. Επικεφαλής του τότε ήταν ο Kim Yong – chol ο οποίος παραμένει ένας από τους αξιόπιστους βοηθούς του Βορειοκορεάτη ηγέτη. Τον Μάιο του 2009 ήρθε μια εντολή για τη δημιουργία μιας "ειδικής ομάδας" η οποία θα σκότωνε ένα πρώην αξιωματούχο της Βόρειας Κορέας που είχε αυτομολήσει στον Νότο, τον Χουπανγκ Τζανγκ - γιοπ. "Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια πράξη που θα ικανοποιούσε τον ανώτατο ηγέτη του (τον πατέρα του)" δήλωσε ο Κιμ Κουκ – σονγκ και πρόσθεσε "Δημιουργήθηκε μια τέτοια ομάδα και εγώ προσωπικά οργάνωσα την αποστολή". 

Ο Χουπανγκ Τζανγκ – γιοπ ήταν κάποτε ένα από τους ισχυρότερους αξιωματούχους της χώρας και βασικός αρχιτέκτονας της πολιτικής της Βόρειας Κορέας. Η αποχώρησή του στον Νότο το 1997 δεν έχει συγχωρεθεί ποτέ. Μόλις βρέθηκε στη Σεούλ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην οικογένεια και η οικογένεια του Κιμ ήθελε εκδίκηση. Η απόπειρα δολοφονίας ωστόσο πήγε στραβά και δύο ταγματάρχες του στρατού της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης 10 ετών στη Σεούλ. Η Πιονγιανγκ πάντα αρνιέται ότι εμπλέκεται και ισχυρίζεται ότι η Νότια Κορέα είχε οργανώσει την απόπειρα. 

 

Η μαρτυρία του Κιμ λέει ακριβώς το αντίθετο. Η μαρτυρία του Κιμ θα έλεγε το αντίθετο.

"Στη Βόρεια Κορέα, η τρομοκρατία είναι ένα πολιτικό εργαλείο που προστατεύει τo κύρος του Κιμ Γιονγκ-Ιλ και του Κιμ Γιονγκ Ουν", λέει. "Ήταν ένα δώρο να δείξω την πίστη του διαδόχου στον μεγάλο ηγέτη του".

Έπρεπε να έρθουν κι άλλα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, ένα πλοίο του ναυτικού της Νότιας Κορέας, το Cheonan, βυθίστηκε αφού χτυπήθηκε από τορπίλη. Σαράντα έξι ζωές χάθηκαν. Η Πιονγκγιάνγκ πάντα αρνιόταν τη συμμετοχή της.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, δεκάδες βολές πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν το νησί Yeongpyeong της Νότιας Κορέας. Δύο στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν.

Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το ποιος έδωσε την εντολή για την επίθεση. Ο Κιμ είπε ότι "δεν συμμετείχε άμεσα στις επιχειρήσεις στο νησί Cheonan ή Yeonpyeong".  "Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα είχαν συμβεί χωρίς εντολές από την κορυφή" υποστηρίζει ο πρώην αξιωματούχος. 

"Στη Βόρεια Κορέα, ακόμη και όταν κατασκευάζεται ένας δρόμος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άμεση έγκριση του Ανώτατου Ηγέτη. Η βύθιση του πλοίου και ο βομβαρδισμός του νησιού δεν είναι κάτι που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από υφισταμένους.

"Αυτού του είδους οι στρατιωτικές εργασίες σχεδιάζονται και υλοποιούνται με ειδικές εντολές του Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι επίτευγμα" δήλωσε μεταξύ άλλων. 

Ο Κιμ Κουκ Σονγκ απολάμβανε για πολλά χρόνια μια προνομιούχα ζωή στη Βόρεια Κορέα. Μπορούσε να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να συγκεντρώνει χρήματα για τον ανώτατο ηγέτη. Ο ίδιος πουλούσε σπάνια μέταλλα για εκατομμύρια και μετά μετέφερε τα κέρδη πίσω στην πατρίδα του. 

Λίγο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη της προεδρίας ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσεσε να προχωρήσει σε "εκκαθαρίσεις" όσων θεωρούσε απειλή συμπεριλαμβανομένου και του του θείου του,  Τζανγκ Σονγκ Ταχ.  Υπήρχε τότε η εντύπωση πως απλώς θα τον εξόριζε στην ύπαιθρο ωστόσο ο Κιμ διέταξε να τον εκτελέσουν. Ο ίδιος ο Κιμ Κουκ Σονγκ έμαθε τα νέα όταν βρισκόταν στο εξωτερικό. " Έμεινα έκπληκτος, ήταν ένα θανατηφόρο χτύπημα και τρόμαξα. Αμέσως ένιωσα κίνδυνο για τη ζωή μου και ήξερα ότι δεν μπορούσα πια να υπάρχω στη Βόρεια Κορέα" δήλωσε. Ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα μαζί με την οικογένειά του και όπως δηλώνει η απόφαση να αφήσει την χώρα του όπου βρίσκεται ο τάφος των προγόνων του και να διαφύγει στη Νότια Κορέα ήταν από τις χειρότερες της ζωής του. 

 

Πηγή: capital.gr

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness