Πόλεμος στη Γάζα: Άμεση κατάπαυση πυρός πρότεινε ο Λαζαρίνι
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη, λέει ότι οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων εξαρτώνται από την κατάπαυση του πυρός
Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, με την περιοχή να αντιμετωπίζει τρομερές υλικές ζημιές και όχι μόνο. Το γεγονός αυτό τόνισε στην ομιλία του, ο Φιλίπε Λαζαρίνι, ο οποίος επανέλαβε πως η κατάπαυση του πυρός, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έχει πλέον καταστεί ζήτημα ζωής και θανάτου για την περιοχή, ενώ περιέγραψε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι κάτοικοι στη Γάζα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον «Δεν ζουν σαν άνθρωποι».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) , ήταν ένας από τους τρεις ομιλητές που περιέγραψαν με σκληρό τρόπο το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα. Οι ομιλητές ανέφεραν ότι η περιοχή αυτή τη στιγμή έχει να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της πολιτικής τάξης, την απώλεια του καθαρού νερού και ένα ποσοστό θανάτου παιδιών που αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ποιος ο στόχος της συζήτησης
Η συζήτηση που συγκάλεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχε ως στόχο να αξιοποιήσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε από την ψηφοφορία της Παρασκευής από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που ζήτησε ανθρωπιστική εκεχειρία, μια ψηφοφορία που θεωρήθηκε ως ένας τρόπος να αναγκάσουν τις υπερδυνάμεις, ώστε να εγκαταλείψουν τα επιχειρήματά τους για τη μη υποστήριξη μιας μορφής εκεχειρίας.
Τέσσερα προηγούμενα σχέδια ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση είχαν τεθεί με βέτο είτε από τη Ρωσία είτε από τις ΗΠΑ. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες από τα 10 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, του σημερινού προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας- να διαμορφώσουν ένα ψήφισμα, το οποίο τα πέντε μόνιμα μέλη θα αισθάνονταν αναγκασμένα να υιοθετήσουν.
Για «συλλογική τιμωρία» των κατοίκων Γάζας κατηγορείται το Ισραήλ
Ο Λαζαρίνι κατηγόρησε το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» των κατοίκων της Γάζας και ότι τους ανάγκασε να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της περιοχής προς το νότιο – όπου εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς. Περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι έχουν πλέον σκοτωθεί από την επίθεση του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τον επίτροπο, ήταν και 64 υπάλληλοι της UNRWA.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε ότι ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ ονόματι Σαμίρ, καθώς και η σύζυγος και τα οκτώ παιδιά του Σαμίρ, σκοτώθηκαν λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση. «Οι συνάδελφοί μου της UNRWA είναι η μόνη αχτίδα ελπίδας για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας … αλλά τους τελειώνουν τα καύσιμα, το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα και σύντομα δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA)
Το προτεινόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας – το οποίο θα είναι νομικά δεσμευτικό αν εγκριθεί – είναι πιθανό να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά η Ρωσία και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, με τη Ρωσία να απαιτεί από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, κάτι που έχει απορρίψει στο παρελθόν.
Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης περιέγραψε ο Φιλίπε Λαζαρίνι
«Το συμβούλιο μπορεί να διαλυθεί εντελώς»
Η πρέσβειρα των ΗΑΕ, Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ δήλωσε, ότι το Συμβούλιο μπορεί να διαλυθεί εντελώς, εάν αγνοήσει τη βούληση των περισσότερων χωρών του κόσμου, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω της ψηφοφορίας της γενικής συνέλευσης.
Ακόμη, η ίδια είπε ότι είχαν σημειωθεί 76 επιθέσεις σε φορείς υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα με 20 νοσοκομεία να έχουν υποστεί ζημιές. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, οι χώροι αυτοί προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο», είπε, προσθέτοντας ότι οι προειδοποιήσεις πριν από τις επιθέσεις δεν αλλάζουν το προστατευμένο καθεστώς των νοσοκομείων. «Οι επικίνδυνες και μη ρεαλιστικές εντολές εκκένωσης έπρεπε να σταματήσουν», είπε, χαρακτηρίζοντάς τες «σκληρές και απερίσκεπτες, όπως και την καθυστέρησή μας ως Συμβούλιο Ασφαλείας.»
Συνέχισε δε, λέγοντας ότι: «Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν. Η λήψη αυτών των προειδοποιήσεων στα σοβαρά αρχίζει με το σταμάτημα αυτού του πολέμου στη Γάζα. Δεν υπηρετούμε την ασφάλεια του Ισραήλ επιτρέποντας τη συνέχισή του. Δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε τις αποτρόπαιες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, επιδοκιμάζοντας αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο το τίμημα πληρώνουν οι άμαχοι.»
«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα»
Τέλος, ο Λαζαρίνι δήλωσε ότι κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα και προειδοποίησε ότι μια περαιτέρω κατάρρευση της πολιτικής τάξης στην περιοχή θα καταστήσει «εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη» την παροχή περισσότερης βοήθειας.
«Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Γάζας ένιωσαν εγκαταλελειμμένοι. Αισθάνονται ότι ο κόσμος τους εξισώνει όλους με τη Χαμάς. Αυτό είναι επικίνδυνο – ένας ολόκληρος πληθυσμός αποχρωματίζεται.
Οι φρικαλεότητες της Χαμάς δεν απαλλάσσουν το κράτος του Ισραήλ από τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Κάθε πόλεμος έχει κανόνες και αυτός δεν αποτελεί εξαίρεση», είπε.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR