Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ, Κάμερον, Πούτιν με τον ιρανό πρόεδρο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε σήμερα να συναφθεί «μια βιώσιμη, ισχυρή και επαληθεύσιμη» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη διάρκεια συνομιλίας του με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του τελευταίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο Ολάντ, «αν και υπογράμμισε το νόμιμο δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, επισήμανε ότι είναι απαραίτητο για όλους να εργαστούν με καλή πίστη προς μια βιώσιμη, ισχυρή και επαληθεύσιμη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία θα διασφαλίζει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων.
Η σπάνια αυτή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε αφού αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν ότι η Γαλλία ζητεί πιο αυστηρούς όρους σε σχέση με τους άλλους δυτικούς εταίρους της για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Εξάλλου και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνομίλησε σήμερα με τον Ροχανί τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι είναι εφικτό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) να καταλήξουν στο πλαίσιο μιας πολιτικής συμφωνίας ως το τέλος του μήνα.
«Και οι δύο ηγέτες επανέλαβαν την δέσμευσή τους στην επίτευξη μιας συμφωνίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Κάμερον μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών που διήρκησε 30 λεπτά.
«Ήταν ξεκάθαρο και από τους δύο ότι βλέπουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην Ελβετία και την πιθανότητα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του ο Ροχανί υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να αρθούν όλες οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της χώρας του, στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Κάμερον, όπως ανακοίνωσε η ιρανική προεδρία.
«Ο ειρηνικός χαρακτήρας των πυρηνικών δραστηριοτήτων (του Ιράν) και η ανάγκη να ακυρωθούν όλες οι άδικες κυρώσεις μας οδηγούν σε μια οριστική διευθέτηση» του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος, είπε ο Ιρανός πρόεδρος.
Παράλληλα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα, σε συνομιλία που είχε επίσης σήμερα με τον Ροχανί, οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα στεφθούν «με επιτυχία», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ελπίδα ο νέος κύκλος επαφών που ξεκινά σήμερα στη Λωζάννη να στεφθεί με επιτυχία», επεσήμανε το Κρεμλίνο.
Συζήτηση και για την κρίση στην Υεμένη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι δεν πρέπει «άλλες χώρες» να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
«Προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική διαδικασία και (...) στο πλαίσιο αυτό άλλες χώρες δεν πρέπει να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν τις διάφορες πλευρές στην Υεμένη με διαφορετικά συμφέροντα να συμφωνήσουν σε μια πολιτική διαδικασία», επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Κάμερον.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ροχανί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Εξάλλου το Ιράν ζήτησε να σταματήσει αμέσως η υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, προσθέτοντας ότι καταβάλλει κάθε απαραίτητη προσπάθεια για να ελεγχθεί η κρίση στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
«Οι υπό τη Σαουδική Αραβία αεροπορικές επιδρομές πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να ελέγξουμε την κρίση στην Υεμένη», πρόσθεσε από τη Λωζάννη, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί έκανε λόγο για «στρατιωτική επίθεση» εναντίον της Υεμένης στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Κάμερον.
Ο Ροχανί καταδίκασε «κάθε στρατιωτική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ανεξάρτητων κρατών», ενώ ζήτησε από «τις περιφερειακές χώρες να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα επιδεινώσει την κρίση» στην Υεμένη.
«Οι ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις είναι πολύ επικίνδυνες και επιδεινώνουν την κρίση», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη συνομιλία του με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι «η λύση του προβλήματος στην Υεμένη δεν είναι στρατιωτική».
Στο μεταξύ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη δεν θα «έχουν επιπτώσεις» στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Λέμε πάντα ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις της Ομάδας 5+1 αφορούν αποκλειστικά το θέμα των πυρηνικών», επεσήμανε ο αξιωματούχος αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
(ΑΠΕ)