Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Βράζει» η Κίνα - Θερμοκρασίες ρεκόρ για τον Μάιο

Οι θερμοκρασίες σε όλη την Κίνα έφτασαν ή ξεπέρασαν επίπεδα ρεκόρ για τον Μάιο, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κλίματος της χώρας.

Η εικόνα της Κίνας αποτυπώνει το κλιματικό βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η Ασία τις τελευταίες βδομάδες, καθώς διάφορες χώρες καταγράφουν θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή με τα παρατεταμένα κύματα καύσωνα να διαδέχονται το ένα το άλλο και να απειλούν υποδομές και ανθρώπινες ζωές. Η αιτία δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή, όπως λένε οι ειδικοί.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε 446 τοποθεσίες της Κίνας κατέγραψαν θερμοκρασίες που ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από τις υψηλότερες που καταγράφηκαν ποτέ για τον μήνα Μάιο, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κλίματος Γκάο Ρονγκ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Τη Δευτέρα, το Γραφείο Μετεωρολογίας της Σαγκάης ανέφερε ότι η πόλη κατέγραψε μέγιστη θερμοκρασία 36,1 C. Το προηγούμενο ρεκόρ για τον Μάιο ήταν 35,7 C και σημειώθηκε το 2018.

Στο μεταξύ, τις επόμενες τρεις μέρες, το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Κίνας αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 35 C, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσουν τους 40 C, σύμφωνα με τους εθνικούς μετεωρολόγους την Παρασκευή.

Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζονται να μπουν σε φάση αυξημένης πίεσης καθώς η ζήτηση για κλιματισμό αυξάνεται τρομερά σε μεγαλουπόλεις όπως η Σαγκάη.

Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στους νότιους κόμβους παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Γκουανγκντόνγκ, έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες μέρες, με το China Southern Power Grid, μία από τις δύο βασικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, να δουλεύει σε υπερντατικές συνθήκες παράγοντας πάνω από 200 εκατομμύρια κιλοβάτ σε πολύ πιο σύντομο χρόνο από τον συνηθισμένο (κατά εβδομάδες). Η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει παραχθεί στο δεδομένο διάστημα αγγίζει σχεδόν επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες.

Η αφόρητη ζέστη προκύπτει σε μια χρονιά γενικής ανόδου της θερμοκρασίας και διαρκούς ασταθούς καιρού στην Κίνα.

Τον Φεβρουάριο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε ότι «τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλή επίπτωση και ένταση (για το έτος)».

Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες στην Ουχάν και στη Ζενγκζού, πόλεις της κεντρικής Κίνας, ήταν πάνω από 10 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές για εκείνη την εποχή του χρόνου.

Σε μια ασυνήθιστη συνθήκη για την Κίνα, το 2023 ο άνυδρος βορράς της χώρας είναι πιο ζεστός από τον νότο, με το «τουμπαρισμένο» αυτό σχήμα να θεωρείται ότι προκαλεί μια σειρά από οικολογικά προβλήματα.

Από το περασμένο καλοκαίρι, η λεκάνη του ποταμού Γιάνγκτζι γνώρισε τη χειρότερη ξηρασία από το 1961, με ευθείες επιπτώσεις στις καλλιέργειες σιτηρών. Τα στατιστικά στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης δείχνουν ότι από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι βροχοπτώσεις στη λεκάνη του ποταμού Γιάνγκτζι μειώθηκαν κατά σχεδόν 50%.

Η στάθμη του νερού στο μεσαίο και κατώτερο ρεύμα του ποταμού Γιάνγκτζι, στις λίμνες Ποϊάνγκ και Ντόνγκτινγκ, οι οποίες είναι οι δύο μεγαλύτερες στην Κίνα, είναι η χαμηλότερη στην ιστορία για την ίδια περίοδο.

Την ίδια στιγμή, η επαρχία Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα πλήττεται επίσης από παρατεταμένη ξηρασία από τις αρχές του 2023, με μέση πτώση της στάθμης του νερού κατά 60% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και μέση αύξηση θερμοκρασίας κατά 0,8 βαθμούς, σύμφωνα με τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία υποφέρουν από ξηρασία, με περίπου 200.000 κατοίκους να χρήζουν κρατικής στήριξης.

Πηγή: efsyn.gr

 

 

    

 

randomness