Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Υπόθεση Κασόγκι: Για τον Καναδά, οι εξηγήσεις της Σ. Αραβίας δεν είναι «αξιόπιστες» - Το Παρίσι θέλει όλη την αλήθεια για τη δολοφονία

Η διπλωματία του Καναδά καταδίκασε το Σάββατο τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και έκρινε ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι «ούτε αξιόπιστες, ούτε λογικά συνεπείς», αξιώνοντας να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την υπόθεση.  

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για μια έρευνα σε βάθος, που θα διενεργηθεί σε πλήρη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές», ώστε να δοθεί μια «πλήρης και ακριβής» εξήγηση για τις συνθήκες του θανάτου του Κασόγκι, υπογράμμισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΥΠΕΞ του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ, προσθέτοντας ότι οι «υπεύθυνοι για αυτόν τον φόνο πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης». 

Η Σ. Αραβία είχε εξαπολύσει έναν «στρατό» στο Twitter εναντίον του Κασόγκι και άλλων αντιφρονούντων

Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησε έναν διαδικτυακό «στρατό» για να καταδιώκει και να παρενοχλεί τον διαφωνούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι και άλλους επικριτές της πολιτικής του βασιλείου στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, έγραψε η εφημερίδα The New York Times το Σάββατο.

Στην επιχείρηση εναντίον του Κασόγκι και άλλων Σαουδαράβων με επιρροή, καθώς και για να στραφεί η κοινή γνώμη εναντίον τους, ενεπλάκη μια ούτως καλούμενη «φάρμα τρολ» που εδρεύει στο Ριάντ κι ένας φερόμενος ως κατάσκοπος του βασιλείου στην εταιρεία Twitter, μέσω του οποίου οι αρχές παρακολουθούσαν από μέσα συστηματικά πολύ συγκεκριμένους λογαριασμούς, ανέφερε η εφημερίδα (1).

Η εταιρεία Twitter απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, πέθανε κατά τη διάρκεια ενός «καυγά» μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε από ομάδα εκτελεστών που ταξίδεψε ειδικά για τον σκοπό αυτό από το Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τάιμς έγραψαν ότι οι άνθρωποι που δρούσαν για λογαριασμό του Ριάντ άρχισαν την εκστρατεία παρενόχλησης των επικριτών της μοναρχίας το 2010. Ο Σαούντ αλ Καχτάνι, σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν ο εγκέφαλος της επιχείρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι συντάκτες της οποίας επικαλούνται αμερικανούς και σαουδάραβες αξιωματούχους.

Ο Καχτάνι ήταν ένας από τους πέντε σαουδάραβες αξιωματούχους που καθαίρεσε ο βασιλιάς Σαλμάν, σύμφωνα με σαουδαραβικά κρατικά ΜΜΕ, μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκάλεσε η εξαφάνιση του Κασόγκι.

Οι Τάιμς αναφέρονται εξάλλου στις συνέπειες που είχε ένα έγγραφο της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co η οποία εξέτασε το πώς εξελήφθησαν τα μέτρα λιτότητας που είχαν ανακοινώσει οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας το 2015.

Η εφημερίδα - που έχει στη διάθεσή της αντίγραφο της εννεασέλιδης αναφοράς - εξηγεί πως το κείμενο τόνιζε ότι το αίσθημα των πολιτών ήταν μάλλον αρνητικό, και παρέθετε τις απόψεις τριών Σαουδαράβων που εκφράζονταν επωνύμως.

Εξαιτίας αυτής της αναφοράς, το ένα από αυτά τα τρία πρόσωπα συνελήφθη, το δεύτερο ανέφερε πως η κυβέρνηση συνέλαβε δύο αδελφούς του και άρχισε να παρακολουθεί το κινητό του τηλέφωνο, ενώ ο λογαριασμός του τρίτου στο Twitter έκλεισε, απαριθμούν οι Τάιμς.

Η διεύθυνση της McKinsey ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι της προκαλεί «φρίκη» το ενδεχόμενο το περιεχόμενο της αναφοράς της να στάθηκε αφορμή ή να χρησιμοποιήθηκε για να στοχοθετηθούν άνθρωποι λόγω των απόψεών τους. Διαβεβαίωσε ότι δεν ετοίμασε το κείμενο για καμιά κυβερνητική υπηρεσία στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα για το ποιος και πώς την έλαβε. 

Μπρ. Λεμέρ: Το Παρίσι θέλει όλη την αλήθεια για τη δολοφονία του Κασόγκι

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε πως η παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη είναι μια καλοδεχούμενη «πρόοδος», κάλεσε όμως το Ριάντ να συνεχίσει με μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση.

«Σημειώνω πως οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αλλάξει τακτική, παραδέχθηκαν τα γεγονότα και δέχθηκαν κάποια ευθύνη, άρα σημειώνουμε πρόοδο», δήλωσε ο Λεμέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3. «Όμως πρέπει να χυθεί άπλετο φως.»

Το πώς θα αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις από εδώ θα «εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα γνωστοποιηθεί η αλήθεια, την έρευνα που διενεργείται και τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν», είπε ο Λεμέρ.

«Αν εξακολουθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση εγκαθιδρύοντας την αλήθεια με μια πλήρη διερεύνηση, νομίζω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ισχυρή στρατηγική σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», προσέθεσε.

«Αν δεν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα καταλάβει -- ούτε η Γαλλία ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας στρατηγικός εταίρος, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης που δεν βασίζεται στην αλήθεια.»

Υπ. Οικονομικών ΗΠΑ: Πρώιμο κάθε σχόλιο για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Σ. Αραβίας

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ πρώιμο κάθε σχόλιο για ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι καθώς η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Μνούτσιν είπε πως οι μέχρι τώρα πληροφορίες για την έρευνα «είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά όχι αρκετό» καθώς το Ριάντ αντιμετωπίζει αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις να απαντήσει τι συνέβη στον Κασόγκι, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να μελετήσουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε το Σάββατο πως δεν είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση της υπόθεσης από τους Σαουδάραβες.

«Θα ήταν πολύ πρώιμο να σχολιάσω για κυρώσεις και πολύ πρώιμο να σχολιάσω στην πραγματικότητα οποιοδήποτε θέμα έως ότου προχωρήσουμε περαιτέρω την έρευνα και ξεκαθαρίσουμε τι συνέβη», δήλωσε ο Μνούτσιν στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μνούτσιν επιβεβαίωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε μια επενδυτική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία την Τρίτη. Ωστόσο, είπε ότι θα επισκεφθεί το Ριάντ, όπως έχει προγραμματιστεί, για συνομιλίες με τον ομόλογό του όσον αφορά τις κοινές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τα σχέδια των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν τον Νοέμβριο.

«Δεν νομίζω πως θα ήταν σωστό να πάω και να μιλήσω στη διάσκεψη αυτή αλλά συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά θέματα με τη Σαουδική Αραβία και αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνω εκεί», είπε ο Μνούτσιν.

Η επίσκεψη, είπε, είναι απαραίτητη καθώς η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επαναφέρει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Είπε πως δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει πως η Σαουδική Αραβία θα ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της να αντισταθμίσει οποιεσδήποτε ανεπάρκειες στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου καθώς οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου θα περιοριστούν βάσει των κυρώσεων.

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω πως δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις αυτές», είπε ο Μνούτσιν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φάλιχ στη διάρκεια της παραμονής του στο Ριάντ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness