Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Αποζημιώσεις στους πληγέντες και στο Δήμο Δομοκού

Άλυτα παραμένουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από το φαινόμενο “Ντάνιελ”, στην επαρχία Δομοκού, καθώς τρεις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε πολλά χωριά δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις, τα αναχώματα παραμένουν σπασμένα και δεν υπάρχει σχέδιο για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, ενώ δεν έχει αρχίσει ακόμη να τρέχει η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου που αφορούσε τις αποζημιώσεις στο 100% των κτηνοτρόφων που είδαν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις να καταστρέφονται ή να έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, προκάλεσε δικαιολογημένη ανησυχία στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Δήμου Δομοκού, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου μιλούσε μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με το Γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και με τον γενικό γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα, διευκρινίστηκε ότι αποζημιώσεις προβλέπεται να δοθούν και στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Φθιώτιδας και ειδικότερα στην περιοχή του Δομοκού, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στην αγροτική υποδομή.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μπαγινέτας οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα προβλέπονται αναλυτικά για την κάθε περιοχή που υπέστη ζημιά στην υπουργική απόφαση που θα δημοσιευτεί.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Μπαγινέτας, ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του υπουργού ότι η κατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων θα χρηματοδοτηθεί 100% από το Μέτρο 5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας έτσι στους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να τις φτιάξουν από την αρχή εντελώς δωρεάν.

Δικαιολογημένες χαρακτήρισε τις ανησυχίες των αγροτών ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Κώστας Αποστολόπουλος.

Όπως δήλωσε στον “Λ.Τ.” τα προβλήματα που άφησε πίσω του το ακραίο καιρικό φαινόμενο του “Ντάνιελ”, είναι τεράστια καθώς κατέστρεψε ενα μεγάλο τμήμα της αγροτικής υποδομής.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και “έχουμε την διαβεβαίωση του υπουργού και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων πως ότι ισχύει για τη Θεσσαλία θα εφαρμοστεί και στη Φθιώτιδα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τις αποζημιώσεις η περιοχή του Δομοκού διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Λιόλιος, διευκρινίζοντας ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων γίνεται από τη Λάρισα και επομένως τα όποια μέτρα στήριξης εφαρμόζονται αφορούν και την περιοχή του Δομοκού.

Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν οτι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για να τρέξουν γρήγορα οι αποζημιώσεις θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα τεθούν πάντως σε σύσκεψη που καλεί η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων στις 10 Δεκεμβρίου, στη Λάρισα.


Πανελλαδική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών


Με αίτημα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και την καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα για την ζημιά που προέκυψε από την ακαρπία της ελιάς, οι ελαιοπαραγωγοί διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας. 

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη στην Αταλάντη όπου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας τονίζει, ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα αλλά «και στο νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής», υπογραμμίζοντας ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».

 

    

 

randomness