Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΟΗΕ: Παλαιστίνιοι κρατούνται αυθαιρέτως, σε μυστικές τοποθεσίες και υποβάλλονται σε βασανιστήρια και κακοποίηση

Για αυθαίρετες και παρατεταμένες κρατήσεις και για κρατήσεις στην απομόνωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές από τον περασμένο Οκτώβριο κάνει λόγο έκθεση που δημοσιοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες για βασανιστήρια και άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης και ταπεινωτικής αντιμετώπισης, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και ανδρών.

Μαρτυρίες ομήρων που είχαν συλληφθεί από την Χαμάς και από άλλες Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις τον περασμένο Οκτώβριο επίσης κάνουν λόγο για αποτρόπαιες συνθήκες κράτησης όπως στέρηση τροφής και νερού, κακές συνθήκες υγιεινής, έλλειψη καθαρού αέρα και ηλιακού φωτός.

Κάποιοι περιέγραψαν ότι ξυλοκοπήθηκαν κατά τη μεταφορά τους, ότι είδαν να χτυπούν άλλους κρατούμενους, ότι υποβλήθηκαν σε χειρουργεία ή τους έκαναν ράμματα χωρίς αναισθησία.

Από τις 7 Οκτωβρίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι, περιλαμβανουμένου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, γυναικόπαιδων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και μαχητών που συνελήφθησαν, μεταφέρθηκαν από τη Γάζα στο Ισραήλ, συνήθως αλυσοδεμένοι και με δεμένα τα μάτια.

Χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ. Στις περισσότερες περιπτώσεις κρατούνται σε μυστική τοποθεσία χωρίς να τους έχει κοινοποιηθεί ο λόγος και χωρίς να τους έχει δοθεί το δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης, γράφει η έκθεση.

"Οι μαρτυρίες που συλλέγονται από το γραφείο μου και από άλλες οντότητες τεκμηριώνουν μια σειρά αποτρόπαιων πράξεων, όπως εικονικό πνιγμό και απελευθέρωση σκύλων πάνω στους κρατούμενους, μεταξύ άλλων, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Φόλκερ Τουρκ.

Τουλάχιστον 53 κρατούμενοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την έκθεση που καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 30 Ιουνίου.

Ο Τουρκ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός και να εξασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου καθώς και διαφάνεια για τις όποιες παραβιάσεις.

Ο Ύπατος Αρμοστής επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα. Ζήτησε επίσης άμεσες, ενδελεχείς, ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες για όλα τα περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι δράστες να λογοδοτήσουν και όλα τα θύματα και οι οικογένειές τους να έχουν το δικαίωμα σε ένδικα μέσα και αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

randomness