Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το 2ο Θερινό Φεστιβάλ της Μητρόπολης Φθιώτιδος στο Καινούριο

Μία μεγάλη έκπληξη επεφύλαξε για την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον τοπικό Ιερό Κλήρο, τους θεσμικούς του τόπου και για χιλιάδες λαού ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, προσερχόμενος στο «2ο Θερινό Φεστιβάλ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος» το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος.

Μετά την πρώτη επίσκεψη, που πραγματοποίησε ο Μακαριώτατος φέτος στις 18 Μαΐου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο, τίμησε και χθες το 2ο Θερινό Φεστιβάλ, την ανοιχτή θερινή, μεγάλη γιορτή της Ιεράς Μητροπόλεως αφιερωμένη στις εκπαιδευτικές δομές της, επιδίδοντας και τις βεβαιώσεις στους περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά και κατηχητικά προγράμματα της Μητροπόλεως.

Στο 2ο Θερινό Φεστιβάλ της Ιεράς Μητροπόλεως ήταν καλεσμένος και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης κ. Χρήστος Νικολόπουλος, τον οποίο ο Σεβασμιώτατος τίμησε για την προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι και στον πολιτισμό με το μετάλλιο του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός», όπως επίσης και η καλλιτέχνης – ερμηνεύτρια κ. Ασπασία Στρατηγού.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επέδωσε χρηματικές υποτροφίες στους επιτυχόντες, νεοεισαχθέντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές και μαθήτριες των εκπαιδευτικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και στους αριστούχους όλων των τάξεων του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Σχολείου Λαμίας «Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης».

Στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός όσο και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την πρωτοβουλία αυτή, αναφέρθησαν στο τεράστιο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό έργο, που επιτελεί η Μητρόπολη Φθιώτιδος μέσα από τις εκπαιδευτικές της δομές και ειδικότερα μέσα από τα προγράμματα, που ανπτύσσονται στο Κατασκηνωτικό Κέντρο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον λόγο του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ποιμαντική στόχευση της Ιεράς Μητροπόλεως μέσα από αυτήν την ανοιχτή γιορτή τέχνης και πολιτισμού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη «να μείνει η τέχνη και ο πολιτισμός μακρυά από οποιαδήποτε σκοπιμότητα εργαλειοποίησης και χειραγώγησης προς εξυπηρέτηση συμφερόντων, ιδεοληψιών ή και άλλων επιδιώξεων, όπως φάνηκε δυστυχώς περίτρανα κατά την πρόσφατη τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι, όπου κάκιστης αισθητικής προϊόντα και υποπροϊόντα τέχνης χρησιμοποιήθηκαν για την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης ελιτίστικης ατζέντας, που με την τοξικότητα της ναρκισσιστικής της βίας της προσπαθεί να επιβληθεί ως κανονικότητα στην ζωή των ανθρώπων στο όνομα τάχατες ενός συμπεριληπτικού «εμείς», όταν συγχρόνως και στην πόλη των Παρισίων υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο κοινωνικό περιθώριο, με ανισότητες και αδικίες, αλλά και αναρίθμητοι άστεγοι που αναζητούν τον επιούσιο στον κάδο των αποριμμάτων».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει η καλλιέργεια του πνεύματος της ενότητας μέσα στην δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Επίσης, ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την έκπληξη που αισθάνεται μπροστά στο υπέροχο θέαμα που αντικρύζει στο 2ο Θερινό Φεστιβάλ της Μητρόπολης «μια μεγάλη πνευματική οικογένεια με επικεφαλής τον τοπικό επίσκοπο και γύρω ενωμένοι και συγκεντρωμένοι όλοι, κλήρος και λαός, ένα σώμα, ένα πνεύμα, μια καρδιά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον μεγάλο καλλιτέχνη Χρήστο Νικολόπουλο, με την συμμετοχή της ερμηνεύτριας κ. Ασπασίας Στρατηγού, από την ορχήστρα του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», άλλα και άλλα μουσικά σχήματα, ένα αφιέρωμα από την σχολή μπουζουκιού και λαϊκών οργάνων στον αείμνηστο Βασίλη Τσιτσάνη υπό τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Καλτσά, και άλλα μουσικά δρώμενα.

 

 

    

 

randomness