Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Να ερευνηθούν οι αιτίες της καταστροφής και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου

 

 

✎ Πρώτο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα τα νεκρά ψάρια στο Βόλο.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή για την οποία τα τηλεοπτικά κυρίως μέσα αντί ενημέρωσης μας προσφέρουν ένα ακόμη ριάλιτι.

Σε μια κανονική χώρα, οι αρμόδιοι θα είχαν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να ερευνηθούν οι αιτίες της καταστροφής και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αντί λοιπόν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να κάνουν τα αυτονόητα και να προχωρήσουν έστω σε μια επίσημη ανακοίνωση, έχουμε κατά το έθιμο μια εισαγγελική παρέμβαση και ανακοινώσεις πανεπιστημιακών και όπως πάντα των "ειδικών" στα τηλεοπτικά παράθυρα. Εντός της ημέρας αναμένουμε και τις σχετικές εκπομπές τηλεδίκες. Για μια ακόμη φορά μιλάνε όλοι εκτός από αυτούς που πρέπει και έχουν ευθύνη να ενημερώσουν.

Τα πάντα εξυπηρετούν μια γνωστή και αποδοτική επικοινωνιακή πολιτική που όλοι κρύβονται και όλοι είναι εναντίον όλων. Το Μουτζούρη ψάχνουμε.

Βέβαια δεν είναι ούτε αποκλειστικό ελληνικό φαινόμενο, ούτε η πρώτη φορά που υπάρχουν νεκρά ψάρια.

Πριν λίγες μέρες το 15αυγουστο, αντίστοιχο φαινόμενο με μαζικό θάνατο ψαριών, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, υπήρξε σε λίμνες στην ostfriesland στη Γερμανία.

Στη περίπτωση αυτή, χωρίς καθυστέρηση το Κρατικό Γραφείο Διαχείρισης Υδάτων της Κάτω Σαξονίας με ανακοίνωση του ενημέρωσε :

«Τα ευρήματα μέχρι στιγμής και η εγγύτητα με τα γεγονότα έντονων βροχοπτώσεων που οδήγησαν σε σημαντικές πλημμύρες σε τμήματα της Ostfriesland την Τρίτη και νωρίς την Τετάρτη την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνουν ότι οι τρέχοντες θάνατοι ψαριών είναι οι επακόλουθες συνέπειες της έντονης βροχόπτωσης. Κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης καταλήγει οργανικό υλικό ως φυσική διαδικασία στις λίμνες και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση οξυγόνου, λόγω και των υψηλών θερμοκρασίων που επικρατούν αυτή τη περίοδο.

Η συνέπεια: Τα ψάρια και οι οργανισμοί που ζούν στα ποτάμια δεν έχουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου και πεθαίνουν από ασφυξία »

Οι επιστήμονες στη Γερμανία καταλήγουν σε μία πρόταση ριζικής αλλαγής χρήσεων γής και πολιτικών για τα ποτάμια οικοσυστήματα και προειδοποιούν , ότι αν συνεχίσουμε έτσι πολύ σύντομα δεν θα μείνει ίχνος ζωντανού οργανισμού στα ποτάμια μας.

Θα περίμενε κανείς λοιπόν και στη χώρα μας, την αντίστοιχη ανακοίνωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για τα αίτια της μεγάλης αυτής καταστροφής και τις προβλεπόμενες ενέργειες αποκατάστασης.

Με την προφανή κλιματική κρίση δεν μπορούμε πλέον να καθόμαστε άπραγοι, περιμένοντας το μοιραίο που οδηγεί στη νεκρή φύση.

Καλή τηλεθέαση και καλό ξεκατίνιασμα