Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ


Σε σχέση με τα επίκαιρα θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, οι επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί παρά να προηγούνται.

Λόγω των ενδεχόμενων αλλαγών και επίσης σε ότι αφορά τις προοπτικές που θα μπορούσαν να αναδειχθούν. Κυρίως στα πλαίσια των απαιτήσεων για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου «Σοσιαλδημοκρατικού» χώρου.

Όλα αυτά βέβαια στη σκιά του πρόσφατου αποτελέσματος των Ευρωεκλογών. Και έχοντας υπόψη ότι όσα σε αυτές τις εκλογές διαδραματίσθηκαν, μόνο Ευρωεκλογές δε θύμιζαν. Με τα ζοφερά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμελούνται και τους πολίτες μας να αποπροσανατολίζονται και να οδηγούνται σε προβληματισμούς χωρίς νόημα.

Από το «πόθεν έσχες» του κ.Κασσελάκη μέχρι τα θέματα της καθημερινότητας και ακρίβειας, της όποιας -με παρωχημένες προσεγγίσεις- ανελευθερίας επωνύμων ή πολιτών όπως και κάθε μικροζήτημα που θα μπορούσε να θεωρείται «πιασιάρικο». Πολιτικές της ευκαιρίας, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες τεκμηρίωσης και βέβαια χωρίς σοβαρές προοπτικές.  Ποια ήταν τα αποτελέσματα ; Τέτοια που κάποιες φορές άγγιξαν τα όρια του ευτράπελου. Δε χρειάζονται ιδιαίτερες αναλύσεις.

Πόσοι από τους συμπολίτες μας σήμερα θυμούνται ότι μία από τις «21» έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο καταλήφθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κα Κρυστάλλω ;

Πόσοι μπορούν να εκτιμήσουν ότι τα θέματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής δεν έχουν καμιά σχέση με τους «πασσαδόρους» των ποδοσφαιρικών μας γηπέδων ;

Πόσοι από τους ταγούς μας και ειδικότερα από τους εν δυνάμει αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ερμηνεύσουν πολιτικά την όπως παραπάνω ανεκδιήγητη κατάσταση ;

Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο ιδιαίτερο ζήτημα εξαιρετικά υποτιμητικό - όπως πιστεύω - για όλους. Και για τους πολιτικούς, οι οποίοι μπορεί να παραμένουν απαθείς, άβουλοι και άπραγοι απέναντι σε μια τέτοια ανιστόρητη πραγματικότητα αλλά και για εμάς τους παθητικούς δέκτες….  

Σε «κόντρα» λοιπόν με το ρεύμα που επικρατεί, δεν θα μπω στη διαδικασία επώνυμης υποστήριξης κάποιας υποψηφιότητας. Για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή οι «οπαδικές» αντιλήψεις δε θα μπορούσε, ούτε και θα έπρεπε, να θεωρείται ότι έχουν κάποια σχέση με τις ανάγκες μιας ολόκληρης Κοινωνίας. Οι «δικοί» μας και οι «φίλοι» μας ας αρκούνται στους ρόλους απλών συνδαιτυμόνων. Οι επιλογές σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων υπηρετούν την Κοινωνία και μόνο αυτή. Θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για την ανάταξη του φάσματος των παθογενειών οι οποίες χρόνια τώρα καταδυναστεύουν τη δημόσια ζωή μας.  

Παθογένειες, που στο μεταξύ και όπως όλοι γνωρίζουμε, πληρώνονται πανάκριβα. Με τη σύμφυτη καταρράκωση των θεσμών μας και με το συχνό διεθνές ρεζίλεμα της χώρας.  

Σε ότι αφορά συνεπώς τις επικείμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τα κριτήρια δε θα μπορούσε παρά να είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις περιστάσεις. Οι «δοκιμές» χωρίς καμιά πιστοποίηση ικανοτήτων, με εύηχα «προτάγματα» όπως η ανανέωση και με «σάλτσα» τα ευχολόγια  ή τις αναφορές στο όποιο «ένδοξο παρελθόν», πληρώθηκαν ήδη πάρα πολύ ακριβά. Η νέα ηγεσία χρειάζεται να έχει εμπειρία, σύνεση, αμερόληπτη στάση, εγνωσμένες δυνατότητες και διεθνή αναγνώριση με το έργο και την παρουσία της.

Αδήριτη ανάγκη η χωρίς φοβίες διαχείριση της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Μέσα από τη διαχρονική επιδίωξη της κοινωνικής συμμετοχής και των πολιτικών συνέργιας. Στην εποχή μας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Τα πολιτικά κόμματα και η χώρα, θα πρέπει το συντομότερο να βρουν διεξόδους προσαρμογής.

Ας ελπίσουμε λοιπόν στο αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι πολίτες που θα συμμετέχουν στις εκλογές θα κρίνουν αξιοποιώντας την κοινή λογική, αμερόληπτα και με σοβαρότητα. Χωρίς αφορισμούς, με σύνεση και πάνω από όλα με «τα πασοκόμετρα» στα θηκάρια.

 

 

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣΣε σχέση με τα επίκαιρα θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος, οι επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί παρά...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.