Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Μ. Βορίδης: Η στήριξη της ΚΟ της ΝΔ προς την κυβέρνηση είναι αδιατάρακτη, δεν κινδυνεύει

Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι». «Το μείζον για μας παραμένει η άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», ήταν η εισαγωγική παρατήρησή του. Και φέρνοντας τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Γαλλίας, τόνισε τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, όπως είπε. Άλλωστε, συνέχισε, η στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέα Δημοκρατίας προς την κυβέρνηση είναι «αδιατάρακτη όλα αυτά τα χρόνια και δεν κινδυνεύει», η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν κινδυνεύει.
Στη συνέχεια της συνέντευξης, ο κ. Βορίδης μίλησε για το «μεγάλο πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια σειρά από θέματα», ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, στην περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, την επαύξηση του αξιόποινου στον Ποινικό Κώδικα, την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου, τις παραγγελίες εξοπλιστικών και την άμυνα, την αύξηση των συλλήψεων και, επομένως, την ενίσχυση του ρόλου της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την αύξηση των κρατουμένων, που σημαίνει ένα ποινικό πλαίσιο που λειτουργεί, όπως ανέφερε. Και, «όλο αυτό μπορεί να ικανοποιήσει τον δεξιό ψηφοφόρο, αλλά ταυτόχρονα ικανοποιεί και τον κεντρώο ψηφοφόρο», δήλωσε και σημείωσε, σε άλλο σημείο, ότι «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουμε +20% στις συλλήψεις και +10% στους κρατούμενους».
Κατά συνέπεια, «αυτό εν τέλει που αξιολογείται στην κυβέρνηση, ενδεχομένως από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές -και αυτή είναι η επιτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη- είναι ότι μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές συνθέτει διαφορετικά ακροατήρια», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας ζητώντας η συζήτηση να έλθει στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής.
«Εγώ δεν αποκλείω τη συζήτηση με το σύνολο των εκλογέων, δεν θεωρώ ότι ξαφνικά η ΝΔ πρέπει να στοχεύει σε ένα εκλογικό Σώμα, το οποίο κινείται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και να μην στοχεύει σε ένα εκλογικό Σώμα, που θέλει να κινηθεί μεταξύ ΝΔ και δεξιότερων κομμάτων. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε και τα δύο, κι αυτή είναι η πολιτική γραμμή, την οποία υπηρετεί το κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Βορίδης απάντησε «δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς», ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι «με τους πολίτες πρέπει να κάνουμε έναν σταθερό και μόνιμο διάλογο, πρέπει να εξηγούμε». Ειδικότερα, «να εξηγήσουμε, υπάρχει κάτι ενδοτικό στην ελληνική εξωτερική πολιτική, έτσι όπως αυτή ασκείται; Κάναμε κάπου πίσω; Έχουμε δώσει κάτι; Όχι, δεν έχουμε δώσει κάτι», πρόσθεσε.
«Έχει αποτέλεσμα η εξωτερική πολιτική έτσι όπως την ασκούμε, επί παραδείγματι δεν έχουμε παραβιάσεις, έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές, έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές στα νησιά. Με αυτούς τους πολίτες που έχουν επιφυλάξεις, θέλω να κάνουμε ένα, σταθερό και μόνιμο διάλογο και να τους εξηγούμε τι κάνουμε για τα ζητήματα που τους απασχολούν», επέμεινε.
Ειδικά για τις μεταναστευτικές ροές, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι «η πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη». Έφερε, μάλιστα, σε αυτό το σημείο, το παράδειγμα της πρωθυπουργού της Ιταλίας, η οποία μολονότι έχει ως κεντρική πολιτική της το συγκεκριμένο θέμα, εν τούτοις στη συγκεκριμένη χώρα «έχουν 15 φορές μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές από ό,τι στην Ελλάδα. Προφανώς η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι σύνθετη και απαιτητική», αναγνώρισε συγχρόνως.
Εν πάση περιπτώσει, αν έχει κάποιος μέσα στο πολιτικό σύστημα μια καλύτερη ιδέα, «να την ακούσουμε και, αν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής, να εφαρμοσθεί αύριο», τόνισε. «Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την αύξηση των ποσοστών δεξιότερα της ΝΔ, είναι κάτι που δεν ξεκίνησε τώρα. Είναι μια ιστορία εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχει μια τέτοια μετακίνηση γιατί προφανώς εκεί υπάρχουν κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν την άποψή τους και δεν έχουν πεισθεί από αυτό το οποίο λέμε εμείς», διευκρίνισε.
Στη συζήτηση για το πρόσωπο του/της επόμενου/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι «για να συζητήσουμε για καλές ή κακές ιδέες, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση». Όμως, «δεν μπορεί να ανοίξει όταν έχουμε εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να ξεκινήσουμε να συζητάμε, από τώρα ως τον Μάρτιο, ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», διερωτήθη και συμπλήρωσε:
«Αυτό που λέει ο πρωθυπουργός είναι λογικό, ότι σε τελευταία ανάλυση είναι μια συζήτηση που θα ανοίξει κοντά στη λήξη της θητείας της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση να ανοίξει τώρα. Και, επομένως, ως Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ως πρόεδρος της ΝΔ δεν επιθυμεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση τώρα και δεν την ανοίγει».
Ως προς τα χαρακτηριστικά του/της επόμενου/ης Προέδρου, «το μόνο που θέλουμε πάντα -και το επιτάσσει το Σύνταγμα, που θέλει αυξημένες πλειοψηφίες- είναι να είναι συνθετικά», ανέφερε. Διευκρίνισε, όμως, πως «τούτο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοια συνθετικά πρόσωπα, τα οποία προέρχονται από την Κεντροδεξιά».
Η συνέντευξη έκλεισε με τρία «Δεν» εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας: «Δεν συζητάμε για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν συζητάμε για ανασχηματισμό. Δεν συζητάμε για εκλογικό σύστημα».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Δημήτρης Λαθούρης        Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρου παραλογισμού.Χαρακτηριστική (αλλά όχι δυστυχώς...
randomness