Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΛΑΜΙΑ 2024 - 2030

Δ. ΚΟΛΤΣΙΔΑΣ
Εικαστικός –
Καθηγητής Αισθητικής Αγωγής
Πρ. ‘’ΛΑΜΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ’’
Σύμβουλος Πολιτιστικών Σχέσεων

 

Τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια από το 1998 έχω επισημάνει με άρθρα μου στο ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ προς τους Τοπικούς Άρχοντες την διαδικασία οργάνωσης του ‘’ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ’’. Επανέρχομαι για άλλη μια φορά γιατί τελευταία κάποιοι έδωσαν σημεία ζωής αντιδημαρχος πολιτισμου κα ΣΟΛΙΑ, κάποιοι έδειξαν ένα ενδιαφέρον. Παραθέτω λοιπόν ξανά τους άξονες πολιτιστικής ανάπτυξης και το πως κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να δράσει ο Δήμος Λαμιέων.

•    Οργάνωση, πλαίσιο δράσης πολιτισμού, δημιουργία Πολιτιστικού Οργανισμού.

•    Καταγραφή Φορέων Πολιτισμού (ιδιωτών – οργανώσεων μη κερδοσκοπικών – μη Κυβερνητικών – Συλλόγων – ομάδων πολιτισμού, τεχνών – καλλιτεχνών – ενεργών πολιτών).

•    Πολιτικός σχεδιασμός – πολιτιστική δράση.

•    Θεσμοθέτηση ανώτερου πολιτιστικού συμβουλίου (επιφανείς άνθρωποι του πολιτισμού – τεχνών με αρμοδιότητα διαχείρισης ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ κονδυλίων πολιτισμού).

•    Διαμόρφωση επιτροπών πολιτισμού – μελέτης – καταγραφής (λαϊκή τέχνη – μοντέρνα τέχνη – παράδοση – εικαστικές τέχνες – λογοτεχνία – θέατρο – μουσική κ.α.).

•    Επιτροπές μελετών αναμόρφωσης και δημιουργίας νέων υποδομών πολιτισμού.

•    Παραγωγή έργου πολιτισμού για άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα.

1.    (Διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων – πλατειών – αναπλάσεις – κυκλοφοριακό κτλ).

2.    (Μέριμνα για ανάπτυξη πρασίνου).

3.    Εκμετάλλευση υπαρχουσών υποδομών (Πινακοθήκη – Θέατρο – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης – Δ. Αρχείο Λαμίας-Μουσείο σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας).

4.    Μελέτες δημιουργίας τοπικών μουσείων εθνικού μεγέθους (Μουσείο Αμφικτιονιών – ειρήνης των λαών – Μοντέρνα Σύγχρονη Τέχνη).

5.    Επιτροπή αναζήτησης χορηγών και διαχείρισης χορηγιών.

6.    Σύνταξη μελετών – έργων πολιτισμού, δημιουργία θεσμών εθνικής και Ευρωπαϊκής ή Βαλκανικής εμβέλειας.

7.    Θεσμοθετημένες πολιτιστικές δράσεις (Παγκόσμια BIENNALLE μαθητών – ζωγραφικής – γλυπτικής – κεραμικής κτλ).

8.    Προγραμματισμός πενταετίας. Πολιτιστική, πολιτική, μελέτες εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Πρέπει να ανοίξει με πρωτοβουλία του Δήμου ένας ευρύτατος διάλογος ανταλλαγής απόψεων και περισυλλογικής ιδεών περί του πολιτισμού. Γίνεται πλέον ορατή η παντελής έλλειψη χώρων υποδοχής πολιτισμού, καθώς και η πολιτιστική και αισθητική υποβάθμιση της πόλης. Είναι πασιφανής και επιτακτική η αναθεώρηση και η αναμόρφωση κάθε πολιτικής πολιτισμού.

Η μετέπειτα πορεία της πολιτιστικής αναθεώρησης πρέπει να αρχίσει από την αισθητική αναμόρφωση της πόλης, προσεγγίζοντας τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Η καταγραφή των προβλημάτων – των απόψεων – των ιδεών θα αποτελέσει ένα αξιόλογο αρχείο, σκαλοπάτι μιας ανάβασης που αρχίζει.

Χρειάζεται επίσης να διαμορφώσουμε μια συνολική αντίληψη για τον πολιτισμό άσχετη με το καταλυτικό αναπτυξιακό σχέδιο και τον τρόπο επιλογών ανάπτυξης στο μέλλον.

Ένα τέτοιο σχέδιο σταδιακής μεταρρύθμισης και μετάβασης στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι, με γνώμονα τα μείζονα συμφέροντα της Λαμιακής – Φθιωτικής κοινωνίας, τα συμφέροντα και τις προοπτικές του κάθε πολίτη δεν μπορεί παρά να τύχει της καθολικής αποδοχής.

Όλα τα συμφέροντα, μπορούν να διασφαλιστούν και να προαχθούν μέσα από σχήματα και οργανωτικές δομές που να ισχυροποιούν την πόλη σαν το μεγάλο περιφερειακό πολιτιστικό κέντρο.

Οι επιλογές που θα έχουν γνώμονα την ανάπτυξη του πολιτισμού στο σήμερα και στο εγγύς μέλλον μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και την συνεργία όλων των ενεργών πολιτών θα χαρακτηριστούν για την αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων και την παραγωγή δράσεων και έργου.

Στο μέλλον, που έρχεται πρέπει και μπορούμε να δώσουμε νόημα και πολιτιστικό χαρακτήρα. Να το στολίσουμε με περιεχόμενο, ελπίδα και όραμα σε μια νέα «πολιτιστική αρχιτεκτονική».

Μέσα στα πλαίσια αυτής της κοινής πολιτιστικής προσπάθειας με ορίζοντα την πορεία της πόλης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και με δεδομένη την πεποίθηση όλων ότι η πόλη μας μπορεί να διεκδικήσει πολιτική στήριξη (λόγω χωροταξικής θέσης) και πολιτισμικής ιστορικής – εθνικής αναφοράς (Αμφικτιονίες – ιστορικό τρίγωνο) πρέπει να προχωρήσουμε στην πλήρη εφαρμογή «Πολιτιστικού Προγράμματος Ανάπτυξης Λαμία 2024 – 2030» διασφαλίζοντας έτσι την κατανομή κονδυλίων καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων κατά τον καλύτερο τρόπο.

Το εκπονιθέν πρόγραμμα (αν και όποτε γίνει) θα πρέπει να λειτουργήσει σε πλήρη αρμονία με τους μεσοπρόθεσμους πολιτιστικούς στόχους, να στηριχτεί σε θεσμικό τοπικό πλαίσιο πολιτισμού και να διασφαλίσει τον συντονισμό των συμβουλίων και επιτροπών με σύμμετρη ικανοποίηση των τοπικών (παραδοσιακών – λαϊκών) στοιχείων, με τις οποίες ιδιαιτερότητες, ταυτόχρονα προσδιορίζοντας και την σύγχρονη πολιτιστική μελλοντική πορεία της πόλης.

Η προοπτική λοιπόν μιας μικρής ή μεγάλης πολιτιστικής τοπικής ανάπτυξης απαιτεί την αναβάθμιση της αισθητικής, του κοινωνικού συνόλου, την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, την ανεύρεση και διαφάνεια χρήσης των κονδυλίων (επιχορηγήσεις, χορηγίες, ιδιωτικές παροχές) και τον αυξημένο έλεγχο υλοποίησής τους.

Βέβαια για κάποιους μπορεί να γίνομαι επίκαιρος, αλλά όλα αυτά τα είχα αναφέρει με άρθρα μου και γραπτώς, αλλά και τηλεοπτικός απευθυνόμενος προς πρώην και νυν δημάρχους από το 1998. Αυτό δεν σημαίνει παραπάνω, παρά μόνον αργοπορία – αδιαφορία – καθυστέρηση αν όχι ανεπάρκεια.



 

 

    

 

Απόψεις

Με τα όμορφα ζωντανά χρώματα και τα ανάγλυφα λουλούδια τους, δεν είναι περίεργο που τα χρυσάνθεμα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα άνθη στον κόσμο.Το λουλούδι του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.