DEEPSEEK: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ;
Του Θανάση Φροντιστή
Δρ. Οικονομ/γος – π. Πανεπ/κός Συγγραφέας
a.frontistis@gmail.com
Όπως είναι γνωστό, η Οικονομική Ιστορία έχει γραφτεί από μια σειρά «τεχνολογικών επαναστάσεων», η τελευταία, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, της οποίας η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί την (ως τώρα) αποκορύφωση εξελίσσεται… καλπάζοντας. Ως τώρα, ως Τεχνητή Νοημοσύνη γνωρίζαμε την OpenΑΙ, μια πρωτοπόρος μικρή startup της Silicon Valley η οποία, ντε φάκτο καθιέρωσε ένα μονοπώλιο στον τομέα της ΤΝ, στην οποία επένδυσαν ισχυρά funds και εταιρίες όπως η Microsoft, και η οποία, σε επίπεδο χρηματιστηριακό, μαζί με άλλες σχετικές εταιρίες εμφανίζονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό σε επίπεδο τρισεκατομμυρίων.
Ξαφνικά, πριν λίγες μέρες, ξέσπασε στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης αλλά δευτερευόντως και σε άλλα χρηματιστήρια, ένας σεισμός τρισεκατομμυρίων δολαρίων που χάθηκαν εξαιτίας της εισόδου μιας μικρής Κινέζικης startup, της DeepSeek, με μια νέα τεχνολογία ΤΝ, που, αντίθετα με την Οpen AI που μονοπωλεί μια πατέντα της τεχνολογίας της, είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε χρήστη και η οποία όχι μόνο έχει ελάχιστο κόστος αλλά και αναλίσκει ελάχιστη ενέργεια σε σχέση με την ενεργοβόρα ΟpenAI που ως τώρα αποτελεί το…. καμάρι των ΗΠΑ! Ήταν λοιπόν μεγάλη έκπληξη το γεγονός, ότι η μικρή Κινέζικη start up οδήγησε την Wall Street σε απώλειες ενός τρις δολαρίων στον τομέα των εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Κι αυτό, γιατί; διότι, αντίθετα με τα κλειστά μοντέλα και τις πατέντες της OpenAI και άλλων κολοσσών της Silicon Valley που έχουν δημιουργήσει ολιγοπωλιακές αγορές και αποφέρουν τρισεκατομμύρια, το ανοιχτό μοντέλο της DeepSeek προσφέρει στους χρήστες του πολύ πιο φτηνές ή και δωρεάν εφαρμογές!
Τώρα, ίσως οι Αμερικανικές εταιρίες ΤΝ ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες εναντίον της Κινέζικης εταιρίας για παραβίαση των πατεντών τους, κάτι που αρνούνται οι Κινέζοι, όμως, ανεξάρτητα αυτού, ο ανταγωνισμός που φέρνουν οι Κινέζοι στην τεράστια και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά και της ΤΝ είναι καταλυτικός, τόσο για την παραπέρα ανάπτυξη της αγοράς αυτής όσο και για τα προσδοκώμενα κέρδη.
Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους από μια ανεξέλεγκτη λειτουργία της ΤΝ και ζητούν να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα για να προστατευθούν οι χρήστες. Φαίνεται, ότι το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η Ευρώπη κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ σε έναν τομέα που αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στη θέση και την πορεία του ανθρώπου γενικότερα.