Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Νηστεία & Διατροφή» Είναι όλα τα νηστίσιμα τρόφιμα θρεπτικά;

Στο 1o μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» η Κλινική Διαιτολόγος, Βαλεντίνη Ρίζου MSc. μας δίνει διατροφικές συμβουλές αναφορικά με την θρεπτική αξία δημοφιλών νηστίσιμων τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, νηστίσιμα τρόφιμα κατηγοριοποιούνται βάσει των μακρο-θρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά) και λαμβάνοντας υπόψη το συνολικό θρεπτικό προφίλ τους, προτείνεται: α) η κατανάλωση, β) ο περιορισμός ή γ) η αποφυγή τους!

 1. Πρωτεΐνες

Κατανάλωση…

  • Εναλλακτικών πηγών πρωτεϊνών όπως

1. Θαλασσινά: γαρίδες, μύδια, σουπιές, χταποδάκι, καλαμαράκια

2. Όσπρια: φασόλια, ρεβίθια, μαυρομάτικά, φακές

3. Ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)

4. Φυτικά ροφήματα με πρωτεΐνη π.χ. αμυγδάλου

5. Προϊόντα σόγιας: γάλα, τόφου, κιμάς σόγιας, φασόλια edamame (άγουρα φασόλια σόγιας)

6. Σκόνη φυτικών πρωτεϊνών (αρακά, σόγιας, ρυζιού)

7. Ψωμιού εμπλουτισμένου με πρωτεΐνη

  • Οσπρίων συνδυαστικά με αμυλούχες τροφές π.χ. φακές με ρύζι με σκοπό τον σχηματισμό «πλήρων» πρωτεϊνών  
  • Κινόας ως συνοδευτικό σε γευστικά πιάτα (καλαμαράκια γεμιστά με κινόα), δεδομένου πως είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης

 

 

Αποφυγή…

  • Παναρισμένων & τηγανιτών θαλασσινών π.χ. καβουροδογκάνες, καλαμαράκια

 

2. Υδατάνθρακες

Κατανάλωση…

    • Προϊόντων ολικής άλεσης (μακαρόνια, ψωμί, φρυγανιές, ρύζι)
    • Κινόας
    • Πατάτας/γλυκοπατάτας μετά από βράσιμο/ψήσιμο
    • Παξιμαδιών κριθαριού ή χαρουπιού χωρίς ζάχαρη

 

Περιορισμός…

    • Κουλουριού Θεσσαλονίκης / σταφιδόψωμου / ελιόψωμου
    • Μουστοκούλουρων
    • Νηστίσιμων σπιτικών γλυκών π.χ. μηλοπιτάκια, γλυκά του κουταλιού
    • Φυτικών επιδορπίων π.χ. αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας

 

Αποφυγή…

    • Νηστίσιμων τυριών δεδομένου πως περιέχουν υδατάνθρακες, κορεσμένα λιπαρά και απουσιάζουν οι πρωτεΐνες
    • Νηστίσιμων - vegan αλμυρών αρτοπαρασκευασμάτων π.χ. πίτσα, τυρόπιτα
    • Νηστίσιμων - vegan γλυκισμάτων εμπορίου π.χ. μπισκότα - κέικ, λουκούμια, μπουγάτσα

 

 

 

3. Λιπαρά

Κατανάλωση ωφέλιμων λιπαρών όπως …

    • Ανάλατοι ωμοί ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια)
    • Βούτυρο ξηρών καρπών (φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) από 100% ξηρούς καρπούς
    • Ελιές (συστήνεται να καταναλώνονται ξαρμυρισμένες)
    • Πάστα ελιάς
    • Ελαιόλαδο (συστήνεται να προστίθεται ωμό πριν το σερβίρισμα)
    • Αβοκάντο

 

Περιορισμός…

    • Διάφορων ειδών χαλβά (Μακεδονικός, Σιμιγδαλένιος, Φαρσάλων)

 

Αποφυγή

    • Τηγανισμένων φαγητών
    • Νηστίσιμων - vegan αρτοπαρασκευασμάτων εμπορίου
    • Vegan μαγιονέζας, φυτικής κρέμα μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής διότι στην πλειοψηφία των προϊόντων παρατηρείται υψηλή περιεκτικότητά σε φοινικέλαιο

 

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» θα γίνει αναφορά στα μικρο-θρεπτικά συστατικά των οποίων κατά την διάρκεια της νηστείας η πρόσληψή τους μπορεί να είναι χαμηλή (ανεπάρκεια σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12) ή υψηλή (υπερκατανάλωση νατρίου) και τρόπους διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών.

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc.

Επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian

 

 

    

 

Απόψεις

➥ Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών - Τ.Δ. Φθιώτιδας, επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά υψηλό αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, προχώρησε στην προσφορά, κατόπιν...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness