Εξάρσεις
# Υπερηφάνεια και χαρά για τη συμμετοχή μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας στο 2ο Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης “Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μία Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης”.
Η συμμετοχή τους στο Συνέδριο αφορούσε την παρουσίαση της εργασίας τους με θέμα: «Νερό και Κλίμα, η δύναμη της φύσης στα χέρια μας», η οποία προετοιμάστηκε από επτά μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, εκ των οποίων ταξίδεψαν οι τρεις μέχρι την Κωνσταντινούπολη, συνοδευόμενες από τους γονείς τους, τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ελάτειας κα Βασιλική Γεροθανάση και τις εκπαιδευτικούς κα Ευμορφία Μανιώτη και κα Κωνσταντίνα Μπακογεώργου.
Η παρουσίαση της εργασίας έγινε στο Ζωγραφικό Λύκειο Κωνσταντινούπολης, ενώ μέρος της προετοιμασίας της περιλάμβανε συνέντευξη από τη Δήμαρχο Αμφίκλειας – Ελάτειας, όπου τα κορίτσια έθεσαν σειρά στοχευμένων ερωτημάτων αναφορικά με την αρχή των χωριών και συγκεκριμένα της Ελάτειας, τις κλιματικές αλλαγές, τη λειψυδρία και άλλα ζητήματα.
•••••
Θα βγει με τα πανό στο δρόμο ;
@ Να σταθούμε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, και στο θέμα που συζητήθηκε για τα απόβλητα στην Τανάγρα. Δεν είναι πρώτη φορά που το θέμα αυτό απασχολεί το Περιφερειακό. Έχω την αίσθηση πως δεν θα είναι και η τελευταία. Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανυθεί για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Επειδή όμως δεν πολυκαταλάβαμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα θέσουμε κάποια ερωτήματα. Κατ' αρχάς η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου υπερψήφισε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας και δεν προχώρησε σε μια αναστολή της βεβαίωσης χωροθέτησης καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνουμε ότι στο ανώτατο δικαστήριο έχει προσφύγει και η Περιφέρεια καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης του εθνικού σχεδίου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός τόσο στην αρχική του τοποθέτηση όσο και πριν την ψηφοφορία του θέματος “η Περιφέρεια δεν θα δεχτεί το υπουργείο να μας φορτώσει όλα τα απόβλητα της χώρας στη δική μας περιοχή”. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το θέμα που ταλανίζει μια ολόκληρη περιοχή εκτός από τη νομική του διάσταση εξελίσσεται και σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. ” Από την πρώτη μέρα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το ζήτημα των επικίνδυνων αποβλήτων στον Δήμο Τανάγρας: Όσα έχουν παραχθεί ή παράγονται στην περιοχή μας, πρέπει να γίνουν αντικείμενο διαχείρισης «χτες». Με σωστές διαδικασίες και θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο.
Όσα δεν παράγονται στην περιοχή μας, δεν έχουν καμιά θέση εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε την εισαγωγή τους με κανέναν τρόπο και παραμένουμε σε εγρήγορση για να προστατεύσουμε την τοπική κοινωνία με κάθε μέσο” ήταν τα τελευταία λόγια του Περιφερειάρχη στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ερώτημα : Με ποιόν τρόπο σκέπτεται να αντιδράσει η Περιφέρεια απέναντι στη βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος η περιοχή της Στερεάς να υποδεχτεί μια μεγάλη επένδυση που θα συγκεντρώνει τα επικίνδυνα απόβλητα απ όλη τη χώρα στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της Περιφέρειας και δικαιώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος ; Τι θα κάνει δηλαδή θα βγει με τα πανό στο δρόμο μαζί με τους κατοίκους που διαμαρτύρονται ;
Χρ. Α
•••••
@
Μεγάλος “ενθουσιασμός” έχει καταλάβει τις τελευταίες ημέρες τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού , προφανώς γιατί η απόφαση της κυβέρνησης τους.. .ενισχύει με επιχειρήματα για να μπορούν να συνομιλούν με μεγαλύτερη άνεση με τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες , τις οποίες και θα επισκεφθούν τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Ωστόσο μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας , εκφράστηκε και ένας προβληματισμός από τον Βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό Γιάννη Οικονόμου , που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από τα κυβερνητικά στελέχη. Σε συνέντευξή του στο Action 24 τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ό,τι καλύτερο γίνεται και όχι ό,τι καλύτερο θα ήθελε η Κυβέρνηση.
Για να σημειώσει ότι “τον κατώτατο μισθό δεν τον δίνει η Κυβέρνηση, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τον δίνουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνο οι μεγάλες, και ένα χωριό στη Λαμία, και ένα σούπερ μάρκετ στον Ασπρόπυργο ή στη Ρόδο. Άρα υπάρχει και η αντίπερα όχθη που πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη”.
Επειδή λοιπόν αυτό δεν αναφέρεται συχνά , πολύ ορθά πράττει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και το υπενθυμίζει.