Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τον καθαρισμό των οικοπέδων
Ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, απόκτηση πρόσθετου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και δράσεων πρόληψης που υλοποιούνται, με δεδομένες και τις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η διάταξη των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες φέτος αριθμούν περισσότερους από 18.000 μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, που είναι μεγαλύτερος από ποτέ, ενώ το 2022 η δύναμη αποτελούνταν από περίπου 15.500 άτομα. Σημαντική ενίσχυση έχει επιτευχθεί και στον στόλο των οχημάτων, που έχουν αυξηθεί κατά 270 την τελευταία τριετία και πλέον αγγίζουν τα 3.700. Οι μονάδες των δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ), οι πρώτες έξι εκ των οποίων συγκροτήθηκαν το 2022, ανέρχονται πλέον σε 20 και ξεπερνούν τα 1.500 μέλη. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί για μία ακόμα χρονιά με σχεδόν 300 άτομα προεγκατεστημένο προσωπικό από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου συζήτησαν την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» και παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την εκτενέστερη χρήση drones στην Αττική και σε ευάλωτες περιοχές ανά την επικράτεια, για τον άμεσο εντοπισμό και την ταχεία πρώτη προσβολή εστιών φωτιάς.
Ειδικά για τα drones, σημειώθηκε πως οι βάσεις τους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, από 45 σε 80 έως σήμερα, ενώ ο μη επανδρωμένος στόλος διαθέτει εναέρια οχήματα που μπορούν να πετάξουν ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες και είναι εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες.
Έγινε επίσης επισκόπηση των πολύπλευρων προετοιμασιών που έχουν γίνει για την αποτροπή εκδήλωσης ή εξάπλωσης πυρκαγιών, περιλαμβανομένων των συνεχιζόμενων καθαρισμών οικοπέδων, του προγράμματος Antinero και των στοχευμένων καθαρισμών κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών ως προς τις βροχοπτώσεις, συμφωνήθηκε να παραταθεί η προθεσμία για τη δήλωση του καθαρισμού έως τις 15 Ιουνίου.
Στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου συζητήθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και η εξέλιξη της καταβολής αποζημιώσεων.
Στο τέλος της επίσκεψης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Να ευχαριστήσω την ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την πολύ ενδελεχή ενημέρωση την οποία μας έκαναν, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την επόμενη Πέμπτη.
Μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Με την ίδια ειλικρίνεια, όμως, πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι όσον αφορά την κλιματική κρίση τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια, να προετοιμαστούμε και να φροντίζουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε. Διότι η κλιματική κρίση είναι ήδη μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι και πιο θερμά και πιο ξηρά και θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες θα ευνοούν και την έναρξη πυρκαγιών, αλλά και τη γρήγορη επέκτασή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε μία πολύ αναλυτική ενημέρωση για την προετοιμασία η οποία έχει γίνει ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Να επαναλάβω κι εγώ τα βασικά μηνύματα του Υπουργού ότι έχουμε για το 2025 τον μεγαλύτερο αριθμό γυναικών και ανδρών στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές τους κοινωνίες, μέσα από εθελοντικές δράσεις οι οποίες πιστοποιούνται πια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Και να εκφράσω, επίσης, την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι εντάσσουμε τη χρήση της τεχνολογίας με πολύ πιο συστηματικό τρόπο, τόσο στη διαδικασία της πρόληψης, αλλά κυρίως του γρήγορου εντοπισμού των πυρκαγιών.
Πέρυσι δοκιμάσαμε, για πρώτη φορά, να αξιοποιήσουμε drones σε αυτή την προσπάθεια. Ήταν πολύ επιτυχημένη. Φέτος έχουμε διπλασιάσει ουσιαστικά των αριθμό των βάσεων των drones και να ευχαριστήσω και πάλι τους ιδιώτες οι οποίοι μας βοήθησαν, μέσα από χορηγίες, σε αυτή την προσπάθεια.
Και, βέβαια, να τονίσω ότι παράλληλα δρομολογείται ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ουσιαστικής αναβάθμισης όλου του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας. Είναι το πρόγραμμα "ΑΙΓΙΣ". Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των συμβασιοποιημένων έργων μέχρι το τέλος του χρόνου έτσι ώστε από του χρόνου να αρχίσουμε πια να μπορούμε να παραλαμβάνουμε ουσιαστικά καινούργιο εξοπλισμό, ο οποίος θα ενταχθεί σταδιακά στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και στις υπόλοιπες κρατικές δομές, οι οποίες θα ωφεληθούν συνολικά από το "ΑΙΓΙΣ".
Τέλος, να σταθώ και εγώ στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον καθαρισμό των οικοπέδων. Πέρυσι 800.000 συμπολίτες μας καθάρισαν τα οικόπεδά τους και δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προστάτευσαν τις περιουσίες τους, αλλά βοήθησαν ουσιαστικά και την Πυροσβεστική στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ειδικά των πυρκαγιών που πλησιάζουν τους αστικούς ιστούς.
Αποφάσισε, και σωστά, το υπουργείο φέτος και λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, καθυστερημένες βροχές, να δώσει μια παράταση έως τις 15 Ιουνίου για τη διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων.
Να κάνω και εγώ και πάλι μια έκκληση στους συμπολίτες μας να ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό. Δεν είναι ζήτημα επιβολής προστίμων ή κατασταλτικών μέτρων, θα γίνουν και αυτά, είναι ζήτημα στοιχειώδους συναίσθησης ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα τη δική μας περιουσία αλλά συμβάλουμε και σε μια μεγάλη συλλογική προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο το οποίο, όπως είπαμε, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο στη διαχείρισή του.
Να ευχηθώ, και με την ευκαιρία αυτή, καλή δύναμη στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους εθελοντές μας, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όλους όσοι θα δώσουν και αυτό το καλοκαίρι αυτόν τον δύσκολο και μερικές φορές και άνισο αγώνα απέναντι στις πυρκαγιές».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε:
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» και προσέθεσε πως «δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Ο υπουργός επεσήμανε ότι φέτος η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει με τον μεγαλύτερο ιστορικά αριθμό όσον αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα. Συγκεκριμένα, όπως είπε, 18.000 γυναίκες και άντρες, τόσο του μόνιμου προσωπικού όσο και των εποχικών, θα συνδράμουν μαζί με περίπου 5.500 εθελοντές των οργανώσεων και περίπου 5.000 εθελοντές πυροσβέστες.
«Είναι, νομίζω, μία αρκετά μεγάλη δύναμη», υπογράμμισε, ενώ έδωσε έμφαση στην ενίσχυση του αριθμού των drones καθώς, όπως είπε, από 45 πέρυσι, εφέτος θα φτάσουν τα 80.
Σχετικά με τους καθαρισμούς των οικοπέδων, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι «θα δοθεί μία παράταση για 45 περίπου μέρες λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών έτσι ώστε να συνεχιστούν οι καθαρισμοί». Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν τους καθαρισμούς των οικοπέδων καθώς, όπως σημείωσε, αποτελούν μία κρίσιμη παράμετρο για την πρόληψη. Επιπλέον, τόνισε ότι φέτος θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση όλων αυτών των καθαρισμών και από τους δήμους, για να συμπληρώσει πως όπου χρειαστεί θα επιβληθούν και τα κατάλληλα πρόστιμα.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι «η παρουσία του δηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον για συστήματα πολιτικής προστασίας στη χώρα». «Έχετε συνδράμει άμεσα σε ό,τι έχει χρειαστεί στο υπουργείο, θεσμικά και όχι μόνο, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει και της κρίσιμης αντιπυρικής περιόδου», υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι «τα κακά σενάρια είναι μπροστά μας. Δεν πρέπει να μας ξεγελάει το γεγονός ότι ίσως οι κλιματολογικές συνθήκες φαίνονται λίγο πιο ήπιες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ενώ έφερε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές του Μαρτίου που ανήλθαν σε 1.350 και χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος και των εθελοντικών οργανώσεων δεν επεκτάθηκαν.
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, οι υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος και Ευάγγελος Τουρνάς, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου και ο γγ Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ