Η ΛΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Η καθημερινότητα των συμπολιτών μας και όσα στο προηγούμενο διάστημα ανακοινώθηκαν από τη Δημοτική αρχή για το μέλλον της περιοχής μας, οδηγούν σε ιδιαίτερες σκέψεις. Με την ανάγκη για την έναρξη μιας «επί της ουσίας» δημόσιας συζήτησης να γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι αιρετοί μας όμως δεν εκδηλώνουν καμία θετική διάθεση για τις συμμετοχικές διεργασίες και τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας κατέληξαν να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Τα προβλήματα βέβαια διογκώνονται αδιάκοπτα και οι εκκρεμότητες θυμίζουν χιονοστιβάδα.
Σε σχέση λοιπόν με τη Λαμία, ας επιτραπεί κατ’ αρχάς η διαπίστωση ότι η πόλη μας δεν είναι «κουκίδα» στο χάρτη. Η διακριτή της θέση, είναι αναγνωρίσιμη ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και όχι μόνο. Άσχετα από το γεγονός της σημερινής φθίνουσας πορείας, ιστορικά πρόκειται για πολεοδομικό συγκρότημα και γεωγραφική ενότητα με ιδιαίτερη παρουσία στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της χώρας. Με τις Δημοτικές μας αρχές να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις και πανελλαδικά να πρωτεύουν. Όπως έγινε με την επέκταση και εφαρμογή του σχεδίου πόλεως την πενταετία μετά το 1985 και η πόλη διπλασίασε την έκτασή της.
Βέβαια, μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές είναι δύσκολο, ίσως και άστοχο ή αδόκιμο, να γίνονται εκτενείς αναφορές σε ειδικότερα θέματα. Όμως υπάρχουν κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβλημάτων που δεν είναι εύκολο -ούτε και πρέπει- να παραμένουν άθικτα.
- Το περασμένο Φθινόπωρο και στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος των μελετών των «Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων», διαπιστώθηκε ότι η ενότητα του Δήμου Λαμιέων δεν έχει συμπεριληφθεί στις περιοχές για τις οποίες πρόκειται να συνταχθεί αντίστοιχη μελέτη. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της Φθιώτιδας συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπόνησης των συγκεκριμένων μελετών. Επίσης παρά το δεδομένο ότι με αυτό τον τρόπο υποβαθμίζεται ο ρόλος της πρωτεύουσας του Νομού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με άμεσο κίνδυνο την αναπτυξιακή υστέρηση της περιοχής της. Η ενότητα του Δήμου Λαμιέων έχει έκταση περίπου 950 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό γύρω στις 58.000 κατοίκους, δηλαδή περίπου το 40% του πληθυσμού ολόκληρου του Νομού. Περιοχή, με σπάνια φυσικά προτερήματα και διεθνώς αναγνωρισμένα μνημεία πολιτιστικής, αρχαιολογικής και θρησκευτικής κληρονομιάς. Με προφανείς και ευνόητες τις ανάγκες για την απόκτηση ενός δίκαιου, σωστού και αποδοτικού πολεοδομικού - χωροταξικού σχεδιασμού. Για πάρα πολλούς λόγους και κυρίως για να μη γίνουν «κανόνας» οι διαπιστώσεις των τελευταίων δεκαετιών σε ότι αφορά τη φθίνουσα πορεία του παραγωγικού και κοινωνικού μας ιστού. Σε σχέση λοιπόν με αυτή την πολύ μεγάλη ανάγκη υπήρξε το ανάλογο ενδιαφέρον από την πλευρά του Δημου και των ταγών μας και με ποιες προοπτικές δρομολογήθηκε -αν δρομολογήθηκε- η επίλυση του προβλήματος ;
- Πριν από λίγες βδομάδες υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα σε έντυπα πανελλαδικής εμβέλειας με εξαιρετικά υποτιμητικό περιεχόμενο για τα θέματα διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών. Είναι ασφαλώς αντιληπτό ότι τέτοιας κλίμακας ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως δεν θα έπρεπε ήδη να έχει μπει κάποιο «φρένο» ; Τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελλιπή αστυνόμευση και την απαγόρευση του ελεύθερου camping στο επίκεντρο του αρχαιολογικού χώρου.
- Μετά από την οριστικοποίηση των υποβάθρων του Ελληνικού Κτηματολογίου για τη Λαμία και ειδικότερα την περιοχή «Αραπορέμματος» διαπιστώνονται απίθανες καταστάσεις. Το γεωτεμάχιο στο οποίο λειτουργούν τα σχολεία και άλλες παρεμφερών χρήσεων δημόσιες υποδομές φέρεται ότι ανήκει σε ιδιώτες (!!). Το γνωρίζουν αυτό οι αρμόδιοι της Δημοτικής αρχής ; Ευελπιστούμε βέβαια για τις αυτονόητα αναγκαίες και αποτελεσματικές τους ενέργειες.
- Την τρέχουσα περίοδο εκπονούνται οι μελέτες του οδικού άξονα Λαμίας - Καρπενησίου. Με το πρώτο τμήμα του άξονα, «Λαμία έως Καστρί», να διέρχεται από εκτάσεις που διοικητικά ανήκουν στο Δήμο Λαμιέων. Πρόκειται για την περιοχή που ήδη επιβαρύνθηκε από τη διέλευση του «Ε65» και της νέας διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής. Για τις επιλογές της υπό μελέτη χάραξης ο Δήμος Λαμιέων έχει διαμορφώσει τη δική του ιδιαίτερη άποψη ή μήπως οι αρμόδιοι αρκούνται την επίδειξη καλής θέλησης απέναντι στις διαθέσεις της κεντρικής διοίκησης ; Σημειώνεται όμως ότι υπάρχει το περιθώριο για την υιοθέτηση συμφερότερης λύσης από τις προτεινόμενες. Με την αξιοποίηση του τμήματος του Ε65 έως τα Στύρφακα και την αποφυγή του κατακερματισμού της γης υψηλής παραγωγικότητας στην ευρύτερη ενότητα.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που «ταλανίζουν» την περιοχή μας είναι το ζητούμενο. Και για τη Λαμία τα χρονίζοντα προβλήματα είναι πλέον ο σύγχρονος «βραχνάς» της. Συνεπώς η ενεργός συμμετοχή μας γίνεται απαιτητή όλο και περισσότερο.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ