Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Δεν θα δούμε άλλον ποδοσφαιριστή όπως ο Λιονέλ Μέσι

Η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου επεσε την Κυριακή με τον τελικό Ισπανίας - Αργεντινής και το τροπαίο να το σηκώνουν οι Ισπανοί. Σε αυτόν τον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου, ο τεράστιος ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι που τον θαύμασε ολος ο κόσμος ακόμη και στα 39 του χρόνια, φόλευταλία φορά τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. 
Αλλά για το ποιος ήταν και τι πρόσφερε ο Μέσι, ο πιο κατάλληλος να μας το πει είναι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο προπονητής για τον οποίο ο Κάρλο Αντσελότι είχε πει πως έχω προετοιμάσει περισσότερα απο 1400 παιχνίδια στην καριέρα μου και το μοναδικό ατομο από το οποίο θα μπορούσε να δεχτεί μια χρήσιμη συμβουλή είναι ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Επειδή λοιπόν ο Φέργιουσον ξέρει περισσότερα από όλους εμάς που μας αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά και απ' όλους όσους έχουν κλωτσήσει έστω και για μια φορά τη μπάλα, ας τον ακούσουμε τι είπε για την εμφάνιση του Λιονέλ Μέσι στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο:
«Έχω περάσει όλη μου τη ζωή παρακολουθώντας ποδόσφαιρο. Έχω προπονήσει εναντίον των μεγαλύτερων παικτών, έχω προπονήσει μερικούς από τους καλύτερους και έχω δει γενιές ταλέντων. Αλλά αυτό που κάνει ο Λιονέλ Μέσι στα 39 του είναι πέρα από όλα όσα έχω δει ποτέ».
Οι περισσότεροι παίκτες αυτής της ηλικίας έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό ή δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τον ρυθμό του σύγχρονου παιχνιδιού. Ο Μέσι; Οδηγεί την Αργεντινή σε έναν ακόμη τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν επιβιώνει, κυριαρχεί. Αυτή είναι η διαφορά».
Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ρωτούν πώς τα καταφέρνει ακόμα. Η απάντηση είναι απλή: το ποδοσφαιρικό του μυαλό είναι δεκαετίες μπροστά από όλους. Δεν χρειάζεται πλέον να σας προσπεράσει, γιατί έχει ήδη δει τις επόμενες τρεις πάσες πριν εσείς κάνετε την πρώτη.
Κοιτάξτε αυτό το τουρνουά. Κάθε φορά που η Αργεντινή χρειαζόταν κάποιον να βγει μπροστά, ο Μέσι ήταν η απάντηση. Όταν η ομάδα ήταν υπό πίεση, ζητούσε την μπάλα. Και όταν η Αγγλία νόμιζε ότι είχε το ένα πόδι στον τελικό, ο Μέσι άλλαξε εντελώς το παιχνίδι με δύο προληπτικές πάσες. Έτσι μοιάζει το μεγαλείο.
Μπορείτε να οργανώσετε την άμυνά σας τέλεια, να αναθέσετε σε δύο ή τρεις παίκτες να τον παρακολουθούν και να περάσετε μήνες αναλύοντας κάθε κίνησή του. Τίποτα από αυτά δεν εγγυάται τίποτα, γιατί του αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να καταστρέψει ενενήντα λεπτά σκληρής δουλειάς.
Αυτό που με εντυπωσιάζει περισσότερο δεν είναι η ικανότητά του, αλλά η νοοτροπία του. Όσο μεγαλύτερη είναι η περίσταση, τόσο πιο ήρεμος γίνεται. Ενώ όλοι αισθάνονται το βάρος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Μέσι παίζει σαν να γεννήθηκε για αυτές τις στιγμές. Γι’ αυτό συνεχίζει να ραγίζει καρδιές και να γράφει ιστορία.
Θα πω κάτι που δεν θα αρέσει σε κάποιους, αλλά δεν με νοιάζει. Δεν θα δούμε άλλον ποδοσφαιριστή όπως ο Λιονέλ Μέσι. Όταν αποσυρθεί, θα αποσυρθεί μαζί του και μια ολόκληρη εποχή του ποδοσφαίρου. Οι παίκτες θα κερδίσουν τη Χρυσή Μπάλα, θα σκοράρουν εκατοντάδες γκολ και θα κατακτήσουν τρόπαια, αλλά κανείς δεν θα συνδυάσει την ιδιοφυΐα, τη συνέπεια, τη μακροζωία και την ταπεινότητα με τον τρόπο που το έκανε εκείνος».
Απολαύστε κάθε λεπτό όσο είναι ακόμα στο γήπεδο, γιατί όταν ο Λιονέλ Μέσι φύγει από το ποδόσφαιρο, το παιχνίδι θα χάσει ένα μικρό μέρος της ψυχής του».

 

randomness