Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1838.

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος


Αριθ. 542.  Την Δεκέτην Τρίτην του Μηνός Ιουνίου, του χιλιοστού οκτακοσιοστού τριακοστού ογδόου έτους, ημέραν Δευτέραν μετά Μεσημβρίας παρασταθέντες εις το Ειρηνοδικείον τούτο Λαμίας οι κύριοι  Χατζή Αβραάμ Σακής Εβραίος εκ Κωνσταντινουπόλεως και διαμένων ενταύθα  έμπορος και ο Πλοίαρχος Δημήτριος Αλπόγλου κάτοικος Στελίδος, οίτινες ωμολόγησαν ενώπιον εμού του εκπληρούντος τα Συμβολαιογραφικά  Ειρηνοδίκου Λαμίας Βασιλείου Δ. Περραιβού, επί παρουσία και των υποφαινομένων μαρτύρων κυρίων Θεοδώρου  Χατζηκώστα και Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδου κατοίκων ενταύθα εμπόρων γνωστών μοι, ότι εσυμφώνησαν ως ακολούθως: 

ο μεν Αβραάμ Σακής έχων ενταύθα εις την Αλικήν Λαμίας ηγορασμένον άλας τριακοσίας χιλιάδας οκάδας εσυμφώνησε μετά του ρηθέντος πλοιάρχου Δημητρίου Αλπόγλου διά να μεταφέρη με το πλοίον του από την ρηθείσαν αλικήν  εις τον λιμένα της Καρίτζας ονόματι Φέρη, όσας οκάδας ‘αλας δυνηθή  επί συμφωνία  Ναύλου δύο λεπτά την οκάν, ήτοι επτά γρόσια τουρκικά  τοις εκατόν οκάδας, το οποίον Ναύλον θέλη πληρώνεται  ο πλοίαρχος από τους εκεί αλατοπώλους, ευθύς οπού αποβιβάση το άλας εις τον λιμένα, οι οποίοι  αλατοπώλοι είναι υποχρεωμένοι  άμα φθάνη το πλοίον εκείθε φορτωμένον να το ξεφορτώνουν αμέσως χωρίς να αργοπορούν μίαν στιγμήν  (εκτός από αναντίους καιρούς φουρτούνας και λοιπά) εάν δε ακολουθήση σταλία εις το πλοίον ένεκα αμελείας των παραλαμβανόντων το άλας, υποχρεούνατι να αποζημιώνουν το πλοίον προς τρανταπέντε γρόσια την ημέραν.

Όσας δε χιλιάδας οκάδας άλας ήθελε μεταφέρη ο Πλοίαρχος, θέλη εκπίπτη διά φύραν τέσσαρας οκάδας τοις εκατόν.

Αναδεχθείς δε την συμφωνίαν ταύτην ο ρηθείς Πλοίαρχος Δημήτριος Αλπόγλου, υπόσχεται να μετακομίση όσας χιλιάδας οκάδαςδυνηθή εις τον λιμένα της Φέρης, με την ανωτέρω συμφωνίαν.

Όσαν δε άλας ήθελεν λήψη από την κυρίαν ποσότητα, υπόσχεται να το πληρώση προς οκτώ λεπτά την οκάν.

Ταύτα  συμωνησάντων των συμβαλομένων σσυνετάχθη το παρόν συμφωνητικόν έγγραφον, και αναγνωσθέν ενώπιον αυτών και των μαρτύρων υπεγράφη παρ’ αυτών και εμού του συντάξαντος αυτό ειρηνοδίκου Λαμίας.

Ακολουθούν δυσανάγνωστες υπογραφές

 ΓΑΚ Νομού  Φθιώτιδος.

Αριθ. 35440


Περί διορισμού προσωπικού της Αλικής Γατζούς.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Έχοντες υπ’ όψει το από 16 Φεβρουαρίου ε.ε. Β. Διάταγμα περί της εφετεινής καλλιεργείας των αλικών του Κράτους, διορίζομεν επιστάτην  μεν της καλιεργείας της αλικής Γατζούς τον Κωνσταντίνον Αγουρίδην επί μηνιαία αντιμησθία δραχμών εκατόν, αρχιτεχνίτην δε της ιδίας αλικής το Δ. Σλιάμην επί μηνιαία αντιμησθία  δραχμών ογδοήκοντα.

Εν Αθήναις τη 27 Απριλίου 1885.


Ο Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ  Η.  ΔΗΛΙΓΙΑΝΝΗΣ



Σημ. Η Αλική της Γατζούς, στη περιοχή των εκβολών του Σπερχειού, εγκατάσταση προεπαναστατική, λειτουργήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο σ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Διέθετε Διευθυντή, Αλατοποθηκάριο, εργατοτεχνικό προσωπικό, οικήματα, αποθήκη στη Λαμία, υποζήγια κ.λ.π.

Το προϊόν πουλούνταν σε Ιουδαίους μεγαλέμπορους, στην αγορά Θεσσαλονίκης και σ’ όλη την Ελλάδα…


(Πληροφορίες Περικλής Φύκας, Φθιωτικά Χρονικά 2018-2019).


Η Στυλίδα σε κάρτα που ταχυδρομήθηκε από Γάλλο περιηγητή στις 16 Αυγούστου το 1916. (Αρχείο Δαβανέλλου).