Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Νηστεία & Διατροφή» 3 + 1 θρεπτικά συστατικά που αξίζει να προσέξω

Στο 2ο μέρος του αφιερώματος «Νηστεία & Διατροφή» η Κλινική Διαιτολόγος, Βαλεντίνη Ρίζου MSc. μας ενημερώνει σχετικά με θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη μπορεί να είναι χαμηλή (περίπτωση ανεπάρκειας) ή υψηλή (περίπτωση υπερκατανάλωσης) κατά την διάρκεια της νηστείας και τρόπους διαχείρισης των περιπτώσεων αυτών. Διεξοδικότερα, αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που νηστεύουν (γυναίκες στην εγκυμοσύνη, χορτοφάγοι, άτομα > 65 ετών) μπορεί να προσλαμβάνουν ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνης Β12 ή αντίθετα να σημειώνουν υψηλή πρόσληψη νατρίου με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαταραγμένης κατάστασης υγείας.

Περιπτώσεις πιθανών ανεπαρκειών

Βιταμίνη Β12

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γυναίκες κατά την διάρκεια του θηλασμού, χορτοφάγοι καθώς και άτομα > 65 ετών

Διατροφικές συστάσεις - Φυτικές πηγές βιταμίνης Β12

Κατανάλωσε…

  • Διατροφική μαγιά που είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Β12 και προσφέρει «τυρένια» γεύση στα γεύματα
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνη Β12 όπως φυτικά ροφήματα

 

Σίδηρο (Fe)

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας: άτομα με σιδηροπενία, γυναίκες κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης

Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές σιδήρου

Κατανάλωσε…

  • Όσπρια σε συνδυασμό με πηγές βιταμίνης C όπως: χυμός λεμονιού, καρότο, πιπεριά, τομάτα με σκοπό την αύξηση της απορρόφησης του φυτικού σιδήρου
  • Δημητριακά πρωινού, στα οποία έχει γίνει εμπλουτισμός
  • Κινόα αντί για ρύζι, δεδομένου πως πρόκειται για μία καλή πηγή φυτικού σιδήρου

 

Ασβέστιο (Ca)

Πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας: γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, άτομα με οστεοπόρωση

Διατροφικές συστάσεις – Φυτικές πηγές ασβεστίου

Κατανάλωσε…

  • Γάλα σόγιας, τόφου
  • Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα, σπόροι σουσαμιού
  • Εμπλουτισμένα προϊόντα με ασβέστιο π.χ. φυτικά ροφήματα

 

 

Σημειώνεται πως και στις 3 περιπτώσεις που αναφέρονται, μπορεί να συσταθεί η χρήση συμπληρώματος διατροφής μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Tέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί και μία περίπτωση πιθανής υπερκατανάλωσης ενός μικρο-θρεπτικού συστατικού όπως αυτό του νατρίου (Να). Η υπερκατανάλωση νατρίου μέσω της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού είναι συχνή και πληθυσμός με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής των επιπέδων υγείας είναι: άτομα με νεφρική νόσο, άτομα με υπέρταση και γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης με υπερκλαμψία.

 

 

Διατροφικές συστάσεις για μείωση πρόσληψης νατρίου

Συστήνεται…

  • η μείωση του προστιθέμενου αλατιού στο μαγείρεμα
  • η αποφυγή τοποθέτησης αλατιέρας στο τραπέζι
  • το ξαρμύρισμα ελιών
  • ο περιορισμός κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων: θαλασσινά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, οσπρίων
  • προσθήκη μυρωδικών (βασιλικός, δυόσμος) – μπαχαρικών (κάρυ, πάπρικα) για ποικιλία και ανάδειξη γεύσεων

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Msc.

Επιστημονική συνεργάτιδα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.