Χριστουγεννιάτικα σοκολατένια σνακ
Τις θρεπτικές Χριστουγεννιάτικες ιδέες μας δίνει η Κλινική Διαιτολόγος MSc. Βαλεντίνη Ρίζου.
Πλησιάζουν οι γιορτές και παρατηρούμε πως τα κεράσματα και οι φιλικές επισκέψεις αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Αν φέτος θες να εντυπωσιάσεις τους φίλους-καλεσμένους μπορείς να δοκιμάσεις να προσφέρεις θρεπτικά σνακ όπως: σπιτικά σοκολατάκια με μανταρίνι, σοκολατάκια με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης, γρήγορα τρουφάκια!
Οι σοκολατένιες συνταγές που παρουσιάζονται είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από: την σοκολάτα, το μανταρίνι, το ρόδι και περιέχουν “καλά” λιπαρά από το φιστίκι Αιγίνης και τα αμύγδαλα. Παράλληλα, η διακόσμηση των γλυκών σνακ και τα Χριστουγεννιάτικα αρώματά τους, θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν πιο εύκολα με νέες θρεπτικές επιλογές και να αυξήσουν την ποικιλία - ποιότητα στην διατροφής τους!
Φυσικά, εκτός από Χριστουγεννιάτικο κέρασμα, τα σοκολάτακια είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το ποτό σου μέχρι να απολαύσεις το εορταστικό τραπέζι ή να «γλυκάνεις» τα απογεύματά σου εντάσσοντάς τα στο πλάνο σου ως σνακ!
Σοκολατάκια με μανταρίνι
Υλικά για περίπου 400 γρ.
- 120 γρ. κουβερτούρα
- ½ κ. γλυκού λάδι καρύδας
- 5 μεσαία μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
- 50 γρ. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να πήξει.
- Στο μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια, τα χωρίζουμε σε φετούλες και αφαιρούμε τυχόν άσπρες ίνες.
- Ρίχνουμε τις φετούλες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν καλά.
- Τις βγάζουμε με προσοχή να μην τις τρυπήσουμε και τις πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
- Τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν, για τουλάχιστον 1 ώρα και απολαμβάνουμε (ιδανικά κατανάλωση εντός 2 ημερών)!
Τραγανά σοκολατάκια με ρόδι - φυστίκι
Υλικά για 10 σοκολατάκια
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 1 κ. γλυκού λάδι καρύδας
- 2 κ. σούπας ρούμι με μπαχαρικά
- ½ κ. γλυκού κανέλα Κευλάνης
- ¼ κ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
- 140 γρ σπόρους ροδιού
- 100 γρ ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Εκτέλεση
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας και το ρούμι.
- Όταν ομογενοποιηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε σε ταψάκι στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει μεμβράνη.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα και αφαιρούμε από το ψυγείο όσο είναι ακόμη εύπλαστη.
- Απλώνουμε πάνω από την σοκολάτα ομοιόμορφα τους σπόρους ροδιού και τα φιστίκια.
- Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
- Αφαιρούμε από το ψυγείο και σπάμε την σοκολάτα σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.
Τρουφάκια με 4 υλικά
Υλικά για 25 τρουφάκια
- 200 ml κρέμα γάλακτος light με 15% λιπαρά
- 1 γεμάτη κ. σούπας μέλι
- 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
- 200γρ. τριμμένo αμύγδαλο
- Κανέλα Κεϋλάνης
Εκτέλεση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το μείγμα και η κρέμα να αρχίσει να φουσκώνει.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε το σκεύος στην άκρη για 2-3 λεπτά.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Ντύνουμε το εσωτερικό ενός ευρύχωρου μπολ με διάφανη μεμβράνη, με τις άκρες της να εξέχουν αρκετά από τα χείλη του σκεύους.
- Αδειάζουμε εκεί το μείγμα σοκολάτας και το σκεπάζουμε καλά με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν, για να μην απορροφήσει υγρασία.
- Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2-4 ώρες, μέχρι να σφίξει το μείγμα σοκολάτας, αλλά να μην παγώσει και στερεοποιηθεί πλήρως.
- Το βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι παίρνουμε δόσεις (περίπου 10 γρ.) τις πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, μέχρι να σφίξουν καλά.
- Για την επικάλυψη, βουτάμε τις μπαλίτσες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις ανασηκώνουμε μία μία με δύο πιρούνια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα και την κανέλα.
- Τις κυλάμε μέχρι να καλυφθούν και τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να σφίξει η επικάλυψη.
- Απολαμβάνουμε ή διατηρούμε τις τρούφες σε καλά κλεισμένο δοχείο σε δροσερό μέρος.
Βαλεντίνη Ρίζου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.
Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας
Instagram: nutricare4health
Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian