Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Χριστουγεννιάτικα σοκολατένια σνακ

Τις θρεπτικές Χριστουγεννιάτικες ιδέες μας δίνει η Κλινική Διαιτολόγος MSc. Βαλεντίνη Ρίζου.

Πλησιάζουν οι γιορτές και παρατηρούμε πως τα κεράσματα και οι φιλικές επισκέψεις αυξάνονται από μέρα σε μέρα. Αν φέτος θες να εντυπωσιάσεις τους φίλους-καλεσμένους μπορείς να δοκιμάσεις να προσφέρεις θρεπτικά σνακ όπως: σπιτικά σοκολατάκια με μανταρίνι, σοκολατάκια με ρόδι και φιστίκι Αιγίνης, γρήγορα τρουφάκια!

Οι σοκολατένιες συνταγές που παρουσιάζονται είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά από: την σοκολάτα, το μανταρίνι, το ρόδι και περιέχουν “καλά” λιπαρά από το φιστίκι Αιγίνης και τα αμύγδαλα. Παράλληλα, η διακόσμηση των γλυκών σνακ και τα Χριστουγεννιάτικα αρώματά τους, θα βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να πειραματιστούν πιο εύκολα με νέες θρεπτικές επιλογές και να αυξήσουν την ποικιλία - ποιότητα στην διατροφής τους!

Φυσικά, εκτός από Χριστουγεννιάτικο κέρασμα, τα σοκολάτακια είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν το ποτό σου μέχρι να απολαύσεις το εορταστικό τραπέζι ή να «γλυκάνεις» τα απογεύματά σου εντάσσοντάς τα στο πλάνο σου ως σνακ!

 

 

 Σοκολατάκια με μανταρίνι

 Υλικά για περίπου 400 γρ.

  •  120 γρ. κουβερτούρα
  •  ½ κ. γλυκού λάδι καρύδας
  •  5 μεσαία μανταρίνια χωρίς κουκούτσια
  • 50 γρ. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης

 

 

 Εκτέλεση

  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα με το λάδι καρύδας, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει, χωρίς να πήξει.
  • Στο μεταξύ, ξεφλουδίζουμε τα μανταρίνια, τα χωρίζουμε σε φετούλες και αφαιρούμε τυχόν άσπρες ίνες.
  • Ρίχνουμε τις φετούλες μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι ώστε να καλυφθούν καλά.
  • Τις βγάζουμε με προσοχή να μην τις τρυπήσουμε και τις πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι.
  • Τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν, για τουλάχιστον 1 ώρα και απολαμβάνουμε (ιδανικά κατανάλωση εντός 2 ημερών)!

 

 Τραγανά σοκολατάκια με ρόδι - φυστίκι 

 Υλικά για 10 σοκολατάκια

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 1 κ. γλυκού λάδι καρύδας
  • 2 κ. σούπας ρούμι με μπαχαρικά 
  • ½ κ. γλυκού κανέλα Κευλάνης
  • ¼ κ. γλυκού σκόνη τζίντζερ
  • 140 γρ σπόρους ροδιού
  • 100 γρ ανάλατα αποφλοιωμένα φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα

 

 

 Εκτέλεση

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί μαζί με το λάδι καρύδας και το ρούμι.
  • Όταν ομογενοποιηθεί αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά και απλώνουμε σε ταψάκι στο οποίο έχουμε ήδη στρώσει μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα και αφαιρούμε από το ψυγείο όσο είναι ακόμη εύπλαστη.
  • Απλώνουμε πάνω από την σοκολάτα ομοιόμορφα τους σπόρους ροδιού και τα φιστίκια.
  • Διατηρούμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες.
  • Αφαιρούμε από το ψυγείο και σπάμε την σοκολάτα σε 10 ισομεγέθη κομμάτια.

 

 Τρουφάκια με 4 υλικά

 Υλικά για 25 τρουφάκια

  • 200 ml κρέμα γάλακτος light με 15% λιπαρά
  • 1 γεμάτη κ. σούπας μέλι
  • 200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

 

Για την επικάλυψη

  • 200 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη σε μπεν μαρί
  • 200γρ. τριμμένo αμύγδαλο
  • Κανέλα Κεϋλάνης

 

 Εκτέλεση

  • Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το μέλι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το μείγμα και η κρέμα να αρχίσει να φουσκώνει.
  • Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, ρίχνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε το σκεύος στην άκρη για 2-3 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Ντύνουμε το εσωτερικό ενός ευρύχωρου μπολ με διάφανη μεμβράνη, με τις άκρες της να εξέχουν αρκετά από τα χείλη του σκεύους.
  • Αδειάζουμε εκεί το μείγμα σοκολάτας και το σκεπάζουμε καλά με τις άκρες της μεμβράνης που εξέχουν, για να μην απορροφήσει υγρασία.
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για 2-4 ώρες, μέχρι να σφίξει το μείγμα σοκολάτας, αλλά να μην παγώσει και στερεοποιηθεί πλήρως.
  • Το βγάζουμε από το ψυγείο και με ένα κουταλάκι παίρνουμε δόσεις (περίπου 10 γρ.) τις πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, μέχρι να σφίξουν καλά.
  • Για την επικάλυψη, βουτάμε τις μπαλίτσες στη λιωμένη κουβερτούρα, τις ανασηκώνουμε μία μία με δύο πιρούνια και τις ρίχνουμε στο μπολ με τα αμύγδαλα και την κανέλα.
  • Τις κυλάμε μέχρι να καλυφθούν και τις αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί, μέχρι να σφίξει η επικάλυψη.
  • Απολαμβάνουμε ή διατηρούμε τις τρούφες σε καλά κλεισμένο δοχείο σε δροσερό μέρος.

Βαλεντίνη Ρίζου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc.

Απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας

Instagram: nutricare4health

Tik-Tok: Valentini Rizou Dietitian 

    

 

Απόψεις

Ο θυμός των αγροτών !@ Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τετάρτη η συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο για τα προβλήματα άρδευσης της Κωπαΐδας αλλά και συνολικότερα το...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.