Καιρός: Υποχωρεί σταδιακά η ζέστη
Με καλοκαιρινά χαρακτηριστικά, αλλά με περισσότερη αστάθεια στα ηπειρωτικά, θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς η χώρα περνά σταδιακά από το θερμό σκηνικό των τελευταίων ημερών σε μια πιο «φθινοπωρινή» αίσθηση, χωρίς πάντως να φαίνεται άμεσα κάποια οργανωμένη και γενικευμένη κακοκαιρία.
Το βασικό χαρακτηριστικό της αλλαγής είναι ότι από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου η θερμοκρασία αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι πιθανότητες για τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου: ζέστη,
αλλά με περισσότερη αστάθεια
Η σημερινή μέρα αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη ημέρα μιας σταδιακής μεταβολής. Ο καιρός δεν χαλάει σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς στα περισσότερα τμήματα θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Ωστόσο, στα ηπειρωτικά θα αναπτύσσονται νεφώσεις κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες, με μεγαλύτερη πιθανότητα στα ορεινά και ημιορεινά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Φθιώτιδα, καθώς βρίσκεται μέσα στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθεί η απογευματινή αστάθεια. Δεν πρόκειται για εικόνα γενικευμένης βροχής σε ολόκληρο τον νομό. Αντίθετα, τα φαινόμενα θα έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και θα ευνοούνται κυρίως από την ανάπτυξη νεφώσεων στους ορεινούς όγκους. Στην ατμόσφαιρα αναμένεται μικρή παρουσία αφρικανικής σκόνης.
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου: παραμένει
το καλοκαιρινό υπόβαθρο
Την Παρασκευή η εικόνα φαίνεται να παραμένει καλοκαιρινή, αλλά όχι με τις ίδιες έντονες θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί στις περισσότερες περιοχές, όμως στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί η ανάπτυξη νεφώσεων κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Έτσι, δεν αποκλείονται και πάλι τοπικές μπόρες ή καταιγίδες, κυρίως σε ορεινές περιοχές.
Στη Φθιώτιδα, επομένως, η Παρασκευή δεν φαίνεται να είναι ημέρα γενικευμένης κακοκαιρίας. Περισσότερο θα θυμίζει μεταβατική καλοκαιρινή ημέρα, με ζέστη, ηλιοφάνεια αλλά και τοπική αστάθεια.
Σαββατοκύριακο: βελτίωση,
αλλά η ζέστη δεν εξαφανίζεται
Για το Σαββατοκύριακο, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν κάποια απότομη αλλαγή προς φθινοπωρινό καιρό. Αντίθετα, η γενική τάση παραμένει καλοκαιρινή, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας και θερμοκρασίες που θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα για την εποχή. Η αστάθεια φαίνεται να περιορίζεται σταδιακά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται εντελώς μεμονωμένες μπόρες στα ορεινά. Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται προς το παρόν να έρχεται οργανωμένη κακοκαιρία που θα «σπάσει» οριστικά το καλοκαίρι. Η εικόνα παραπέμπει περισσότερο σε σταδιακή θερμοκρασιακή αποκλιμάκωση και σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα του καιρού.
Και μετά το Σαββατοκύριακο;
Το σημαντικό στοιχείο των επόμενων ημερών είναι ότι η ζέστη φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά και όχι απότομα. Όμως, δεν διακρίνεται μέχρι στιγμής ένα ισχυρό οργανωμένο σύστημα κακοκαιρίας που να φέρνει εκτεταμένες βροχές και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα. Έτσι, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, ο Σεπτέμβριος ξεκινά περισσότερο ως «παρατεταμένο καλοκαίρι με διαλείμματα αστάθειας» παρά ως πρόωρο φθινόπωρο.



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

