Αλλαγές στην μεταφορά μαθητών από τις Περιφέρειες
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα κοινή υπουργική απόφαση, που αφορά το πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες.
Η νέα ΚΥΑ εισάγει νέες διατάξεις για τους δικαιούχους μαθητές και για τη διαδικασία μεταφοράς τους, προβλέπει τη συγκρότηση περιφερειακής ομάδας διοίκησης έργου για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου μεταφοράς ανά Περιφέρεια, ενισχύονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ορθή εκτέλεση του έργου, δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα εισαγωγής των στοιχείων των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς, προστίθενται διατάξεις για τον προληπτικό ιατρικό έλεγχο και το ποινικό μητρώο των οδηγών και των συνοδών μεταφορικών μέσων.
Η ΚΥΑ συνυπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, αντικαθιστά την προηγούμενη ΚΥΑ και είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι θα συγκαλέσει προσεχώς ομάδα έργου, που θα αποτελείται από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, για την επανεξέταση του τρόπου μέσα από τον οποίο προκύπτει η αποζημίωση των μεταφορικών μέσων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ασχολείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια με τα προβλήματα που υπάρχουν στη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο. Για τον λόγο αυτό, το καλοκαίρι, έστειλε τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του στα συναρμόδια Υπουργεία (Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών) με στόχο να λυθούν τα προβλήματα τη φετινή σχολική χρονιά.
Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει, όπου χρειάζεται, τη μετακίνηση μαθητών από και προς το σχολείο, με ασφαλή τρόπο και χωρίς κόστος για τα παιδιά. Ωστόσο, ο Συνήγορος έχει διαπιστώσει ότι συχνά η μετακίνηση μαθητών έχει προβλήματα και καθυστερήσεις ή δεν μεταφέρονται καθόλου μαθητές στους οποίους θα έπρεπε να διασφαλίζεται η δυνατότητα αυτή.
Στο Πόρισμα του Συνηγόρου αναφέρονται τα προβλήματα των προβλέψεων των νόμων που αφορούν τις μετακινήσεις των μαθητών και προτείνονται, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:
να εξεταστούν ξανά οι προβλέψεις που αφορούν τις αποστάσεις που ορίζουν ποιοί δικαιούνται μεταφορά, ώστε να διασφαλίζεται ότι μπορεί να διανυθούν με τα πόδια και με ασφάλεια από μαθητές στις αντίστοιχες ηλικίες
οι μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου να μεταφέρονται, με συνοδό, όταν η απόσταση του σπιτιού τους από το σχολείο είναι πάνω από 1.200 μ.
οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου να μεταφέρονται, όταν χρειάζεται να αλλάξουν μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσουν στο σχολείο τους. Να λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος περπατήματος και αναμονής σε στάσεις, το φορτίο που κρατάνε οι μαθητές και πληθυσμιακά-γεωγραφικά κριτήρια.
να ρυθμιστεί από το Υπουργείο Παιδείας η ασφαλής παραμονή στο σχολείο των μαθητών που χρειάζεται να περιμένουν τα δρομολόγιά τους.
να αξιολογηθεί το μέτρο των συγχωνεύσεων σχολείων, στις περιπτώσεις που χρειάζεται να μεταφέρονται οι μαθητές (γιατί το κόστος μεταφοράς μαθητών σε άλλο σχολείο λόγω συγχώνευσης είναι πολύ μεγάλο)
να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές Ρομά, που μένουν σε απομονωμένους οικισμούς ή καταυλισμούς, και στους μαθητές υπερτοπικών σχολείων, δηλ. των μουσικών, καλλιτεχνικών και ΕΠΑΛ.