Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διαφωνίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση ηταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας , που διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης . Την διαφωνία τους για την  αλλαγή στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και την επιστροφή σε ενα σύστημα πλειοψηφικό , εξέφρασε το σύνολο των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου , με τους συμβούλους που τοποθετήθηκαν να ασκούν κριτική στο νέο νόμο και να αφήνουν  αιχμές για την στάση της κυβέρνησης.
Για παρεμβάσεις που φέρνουν οπισθοδρόμηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , εκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Αναγνωστάκης , υποστηρίζοντας οτι υπονομεύεται η ιδια η δημοκρατία με το να παραχωρούνται υπερεξουσίες στις Οικονομικές Επιτροπές , αποδυναμώνοντας το ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου . Αναφερόμενος στο προηγούμενο σύστημα της απλής αναλογικής που θεσμοθετήθηκε απο την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , ο κ. Αναγνωστάκης τόνισε οτι δεν λειτούργησε στην πράξη για να μπορούμε να το κρίνουμε και να δούμε τις αδυναμίες του και τα πλεονεκτηματά του , αφου ως γνωστόν η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην αλλαγή του νόμου απο την πρώτη περίοδο της διακυβερνησή της . Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης , είπε ο κ. Αναγνωστάκης , η κοινωνία εχει ανάγκη τις συνεργασίες και τις συγκλισεις για να λύσει προβλήματα και κατέληξε λέγοντας οτι ο νέος νόμος που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά οπισθοδρόμηση .

Με το νέο νόμο αποστεώνεται ο ρόλος της αυτοδιοίκησης , τόνισε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Μπατζελή . Αντιδραστικό και απολύτως αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μπασδέκης , σημειώνοντας οτι στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει προσωποπαγείς διοικήσεις . Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε και ο περιφεριακός σύμβουλος Χαράλαμπος Γιώτης , διαφωνώντας με το νέο νόμο γιατί οπως είπε διαμορφώνει συνθήκες δικτατορικής διακυβέρνησης των Δήμων .Τη διαφωνία του σε βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου εξέφρασε και ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Δούρος , χαρακτηρίζοντας λάθος να εχουν τον κυρίαρχο λόγο οι Οικονομικές Επιτροπές και να υποβαθμίζεται η λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου .Μια διαφορετική προσέγγιση εκανε ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός , ο οποίος τάχθηκε υπερ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση . Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη ''η  επαναφορά σε ενα σύστημα πλειοψηφικό μάλλον ερχεται να υπηρετήσει τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης και οχι να προσβάλλει τη λειτουργία των οργάνων της αυτοδιοίκησης και των παρατάξεων της μειοψηφίας'' .Η πρόταση των παρατάξεων της μειοψηφίας ηταν να συνταχθεί ενα κείμενο πολιτικών θέσεων για τον νέο νόμο , που θα σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών , ωστόσο η πρόταση αυτή δεν εγινε αποδεκτή , καθώς υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στο νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση .

    

randomness