Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Έπεσε» η Τράπεζα Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων

• Μεγάλη αναστάτωση χθες το πρωί στα Λύκεια της Λαμίας και της Φθιώτιδας - Με καθυστέρηση τριών ωρών συνεχίστηκαν οι εξετάσεις


Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε χθες το πρωί στα Λύκεια της Λαμίας, αλλά και συνολικά του νομού, καθώς «έπεσε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, εμποδίζοντας την προγραμματισμένη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων. Η ταλαιπωρία καθηγητών και μαθητών αποδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα να «μπουν» σχεδόν ταυτόχρονα όλα τα Λύκεια της επικράτειας για να αντλήσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και έτσι το σύστημα να μην μπορεί να τα εξυπηρετήσει.
 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ «έπεσε» τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα μέχρι και 2 ή 3 ώρες πριν την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων, ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι μαθητές.

Όπως εξηγούσαν χθες στον “Λ.Τ.” οι Διευθυντές των Λυκείων σύμφωνα με τη νομοθεσία, την ημέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων οι καθηγητές των σχολείων αντλούν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων έως και 2 ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων και έως και 3 ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας -Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου.

«Παρά την πρωινή καθυστέρηση οι μαθητές εξετάστηκαν κανονικά στο 3ο Λύκειο Λαμίας» τονίζει ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Αγγελακόπουλος, επισημαίνει όμως ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων έγινε με μεγάλες καθυστερήσεις και διακοπές, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να κληρωθούν τα θέματα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), επισημαίνει μεταξύ άλλων πως είναι τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Ειδική αναφορά κάνει στις πανελλαδικές εξετάσεις και ζητά εκ νέου την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα. Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.

Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.

Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες”.




Ο Διευθυντής του 3ου ΓΕΛ Λαμίας Ανδρέας Αγγελακόπουλος

Αξίζει να σημειώσουμε οτι η ΟΛΜΕ ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γιατί όπως υποστηρίζει “λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών”.

«Δεκάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έμειναν για ώρες να περιμένουν μέσα στις τάξεις τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Τράπεζας Θεμάτων», τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου.

«Η αγωνία και η αγανάκτηση μαθητών, καθηγητών και γονιών είναι απολύτως εύλογη. Μαζί με το άγχος της εξέτασης ήρθαν αντιμέτωποι και με μια ακόμη κατάρρευση του περίφημου επιτελικού κράτους της ΝΔ», σχολιάζει και καταλήγει:

«Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις έπονται οι Πανελλαδικές. Τα ίδια θα χουμε και τότε; Στο μέλλον των παιδιών μας δε χωρούν ψηφιακοί ερασιτεχνισμοί».

Για «νέο επιτελικό φιάσκο» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Παιδείας και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθηνών Νίκος Φίλης, αναφορικά με την αδυναμία Διευθυντών και εκπαιδευτικών για να μπουν στην Τράπεζα Θεμάτων.

Αναφέρει ακόμη τη δήλωση του υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας, ο οποίος συστήνει «υπομονή» και συμπληρώνει πως «η κυρία Κεραμέως έφυγε και αντί για υπουργείο παρέδωσε στον υπηρεσιακό υπουργό τα αποτελέσματα μιας διαλυτικής και καταστροφικής για την εκπαίδευση παρουσίας».

Ανακοίνωση στην οποία επικρίνει την πρώην υπουργό Παιδείας και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ.

«Προφανώς δεν έχει καμία ευθύνη η υπηρεσιακή κυβέρνηση και ο υπηρεσιακός Υπουργός Παιδείας για την καθυστέρηση των εξετάσεων σε όλα τα λύκεια της χώρας, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη το γεγονός της μη αναβάθμισης στις ψηφιακές πλατφόρμες της εκπαίδευσης και την ουσιαστική εγκατάλειψη του ψηφιακού σχολείου.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και της διορισμένης από την κ. Κεραμέως διοίκησης του ΙΕΠ προκάλεσε την πρωτοφανή αναστάτωση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παράλληλα, διαβάλλεται και ο θεσμός της Τράπεζας των Θεμάτων, που είναι ένα εκσυγχρονιστικό βήμα στη λειτουργία των σχολείων μας. Είναι αναγκαία η άμεση αναβάθμιση της ψηφιακής λειτουργίας σε όλο το φάσμα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και η απόδοση ευθυνών για τη δοκιμασία των μαθητών» τονίζει η ανακοίνωση. 





Σήμερα θα εξεταστούν οι μαθητές της Γ’ λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους


Σε ποσοστό άνω του 90% αντιμετωπίστηκε άμεσα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας, στις εξετάσεις των μαθητών του λυκείου, ενώ οι μαθητές της Γ' λυκείου που δεν ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους θα εξεταστούν σήμερα, Τρίτη, κανονικά. Αυτό διευκρινίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενημερώνοντας παράλληλα ότι υπήρξαν εν τέλει και ορισμένα σχολεία στα οποία μαθητές της Γ' λυκείου δεν ολοκλήρωσαν τις εξετάσεις τους.

Τονίζεται, δε, ότι το εν λόγω θέμα που ανέκυψε αφορά αποκλειστικά τις εσωτερικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των λυκείων και δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες έχουν διακριτό σύστημα μετάδοσης θεμάτων.

“Το σύστημα που μεταδίδει τα θέματα στις εξετάσεις του λυκείου είναι διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο δεν μπορεί να επηρεαστεί από τέτοιου τύπου κακόβουλες μαζικές επισκέψεις”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Έγινε, λοιπόν, γνωστό ότι σε κάποια σχολεία που δεν πήραν έγκαιρα τα θέματα, οι εξεταζόμενοι μαθητές της Γ' λυκείου αποχώρησαν από τα εξεταστικά κέντρα, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους χθες, Δευτέρα.

Για τους μαθητές αυτούς των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Γ' λυκείου που δεν εξετάστηκαν χθες, προβλέπεται να εξεταστούν σήμερα, Τρίτη. Τα αποτελέσματα στα συγκεκριμένα ΓΕΛ θα βγουν αύριο, Τετάρτη και στα συγκεκριμένα ΕΠΑΛ σήμερα, Τρίτη, το βράδυ.

Τα παραπάνω θα προβλέπονται σε σχετική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Όσον αφορά στους μαθητές Α' και Β' Λυκείου, που δεν εξετάστηκαν τη Δευτέρα, θα εξεταστούν στο συγκεκριμένο μάθημα εντός του προβλεπόμενου διαστήματος, δηλαδή ως τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα, πάντα, με την ανακοίνωση των υπουργείων, από τις πρώτες πρωινές ώρες, η πλατφόρμα της τράπεζας θεμάτων (https://trapeza.iep.edu.gr/) την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και φιλοξενείται σε υποδομές του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας) δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση (DdoS). Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα - η ανακοίνωση κάνει λόγο για έως 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο -, συνδέσεις που έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική.

“Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως ενημέρωσαν τα υπουργεία, η επίθεση απομονώθηκε στις 9:20 το πρωί, με κοινές ενέργειες από το ΙΕΠ και το ΕΔΥΤΕ και τότε επανήλθε η δυνατότητα πρόσβασης των χρηστών. Ωστόσο, οι κακόβουλες επιθέσεις επέμειναν και συνεχίστηκαν και μετά τις 9:20, αντιμετωπίστηκαν όμως με επιτυχία.


100.000 υποψηφίοι διεκδικούν 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ


Μέσα στην εβδομάδα ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις με 100.000 υποψηφίους να διεκδικούν 68.574 θέσεις στα ΑΕΙ.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1η Ιουνίου ξεκινούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ με τα Νέα Ελληνικά και απο την Παρασκευή 2 Ιουνίου οι μαθητές της Γ' Λυκείου ακολουθούν οι μαθητές των ΓΕΛ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών εξετάσεων αφορούν κάποιες αλλαγές με τα εξεταζόμενα μαθήματα και τις μετακινήσεις τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία αλλά και κάποιες ιδιαίτερες μεταβλητές που επηρεάζουν την κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 60% καθώς καμιά προεκλογική σκοπιμότητα δεν μπορεί να βάλει στο πεδίο αυτό «το χεράκι της» π.χ. για μικρότερα ποσοστά αποκλεισμού λόγω της ΕΒΕ.

Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου. Από πλευράς υπουργείου υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.




Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι υποψήφιοι/ες για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022 θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων, η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο και δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο Πεδίο.

Για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επιπλέον, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Τέλος, η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.


Το πρόγραμμα των ΓΕΛ

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού.


Αναλυτικά το πρόγραμμα:

2 Ιουνίου: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Πέμπτη 1 Ιουνίου: Νέα Ελληνικά

Σάββατο 3 Ιουνίου: Μαθηματικά (Άλγεβρα)

Τετάρτη 7 Ιουνίου: Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας

Παρασκευή, 9 Ιουνίου: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης

Σάββατο 10 Ιουνίου: Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών

Τρίτη 13 Ιουνίου: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές

Πέμπτη 15 Ιουνίου: Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα

Παρασκευή 16 Ιουνίου: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων


Τα ειδικά και μουσικά μαθήματα

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αναλυτικά το πρόγραμμα σε ειδικά και μουσικά μαθήματα:

Σάββατο 17 Ιουνίου: Αγγλικά 10.00 πμ
Δευτέρα 19 Ιουνίου: Γερμανικά 8.30 πμ
Τρίτη 20 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο 8.30 πμ
Τετάρτη 21 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο 8.30 πμ
Πέμπτη 22 Ιουνίου: Αρμονία 8.30 πμ
Παρασκευή 23 Ιουνίου: Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 16.30 πμ
Σάββατο 24 Ιουνίου: Μουσική Αντίληψη και Γνώση 12.30 πμ
Δευτέρα 26 Ιουνίου: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 8.30 πμ
Τρίτη 27 Ιουνίου: Γαλλικά 8.30 πμ
Τετάρτη 28 Ιουνίου: Ισπανικά 8.30 πμ
Πέμπτη 29 Ιουνίου: Ιταλικά 8.30 πμ

Τέλος μαθημάτων για τα γυμνάσια

Η 1η Ιουνίου, εκτός από ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, είναι και η πρώτη ημέρα εξετάσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων. Πιο συγκεκριμένα σήμερα Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθούν τα τελευταία μαθήματα στις τάξεις των γυμνασίων της επικράτειας.

Στη συνέχεια, από 1η έως 15 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.


Αγρυπνία για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις τέλεσε ο Φθιώτιδος Συμεών


Αγρυπνία, αφιερωμένη στους μαθητές και στις μαθήτριες, οι οποίοι θα διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά και σε όλους τους μαθητές και φοιτητές, που αυτή την περίοδο συμμετέχουν σε κάθε είδους προαγωγικές εξετάσεις τόσο στην Β/ θμια Εκπαίδευση, όσο και στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον κατάμεστο από νέους και νέες Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μαλεσίνα. 





Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ιερείς της ευρύτερης περιοχής με προεξάρχοντα τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης και Ιεροκήρυκα Λοκρίδος Αρχιμανδρίτη π. Δημήτριο Ζελιαναίο.

Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε χορός μαθητών του Παραρτήματος Μαλεσίνας, του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε στα παιδιά ειδική ευχή για φώτιση, από Θεού δύναμη και επιτυχία στις εξετάσεις τους και απευθυνόμενος προς τα παιδιά μεταξύ άλλων ανέφερε μεταξύ αλλων πως δεν τελειώνουν τα πάντα ούτε τα πάντα αρχίζουν στις εξετάσεις και από τις εξετάσεις. Είναι ένας σταθμός και αυτός, όπως θα υπάρξουν και πολλοί άλλοι σταθμοί στη ζωή σας.

«Σε αυτή την καμπή της ζωής σας θέλω να σας ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου να γίνει αυτό που επιθυμείτε και κάτι πολύ καλύτερο από αυτό και δεν απευθύνομαι τόσο σε επιδόσεις, σε βαθμολογίες ή σε επιτυχίες, απευθύνομαι σε κάτι πολύ πιο βαθύ, σε αυτό που εσείς μόνο γνωρίζετε στον εαυτό σας, γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του έναν πολύ δικό του προσωπικό κόσμο, αυτά που επιθυμεί, αυτά που ονειρεύεται, αυτά που αγαπά, όλα αυτά τα οποία συγκροτούν την προσωπικότητά του κι είναι αλήθεια ότι πολύ δύσκολα δυστυχώς θα μας καταλάβουν οι άλλοι γύρω μας για αυτό που πραγματικά έχουμε μέσα μας».

Την προσεχή Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στις 18:30 μ.μ. θα τελέσει Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο για τους μαθητές και τις μαθήτριες της πόλεως Λαμίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Γαλανέικα.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness