Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Η ΛΑΜΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

 

 

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα «Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821», παρακολούθησαν όσοι παραβρέθηκαν τη Δευτέρα, 14-6-2021 το απόγευμα , στον αύλειο χώρο του 6ου (Πέτρινου) Γυμνασίου Λαμίας, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, το Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας, ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και το Τμήμα Γενικών Αρχείων Κράτους Φθιώτιδας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης  Σοφία Βακιρτζηδέλη, Βιβλιοθηκονόμος – Προϊσταμένη του τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και έκανε μια γενική αναφορά στο ρόλο και τη θέση της γυναίκας στα επαναστατικά χρόνια.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησαν στη συνέχεια τρεις εξαιρετικές ομιλίες .  Η ποιήτρια, πολιτισμολόγος και πρόεδρος του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας Ξανθή Κουτσογιάννη ανέπτυξε το θέμα «Η θέση της γυναίκας του ’21 στην κοινωνία της εποχής» τονίζοντας οτι  «τιμούμε σήμερα την γυναίκα του ’21, την ελληνίδα που άφησε το δικό της ισχυρό αποτύπωμα κατά την επανάσταση. Η δράση της αποτυπώνεται στην ιστορική μνήμη μέσα από τα δημοτικά τραγούδια, τις μαρτυρίες των ευρωπαίων περιηγητών και ιστορικών της εποχής που αφιέρωσαν λαμπρές σελίδες στην φιλοπατρία και τον ηρωισμό της, τα έργα ξένων και ελλήνων ζωγράφων και ποιητών που εξύμνησαν τον αγώνα της και τα «Αρχεία του Αγώνος» που διέσωσε με θυσίες ο Γιάννης Βλαχογιάννης.

 

 

 

 

 

 Η ιστορικός, διδάσκουσα τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης»  Βασιλική Λάζου ανέπτυξε το θέμα «Εν πολέμω. Οι γυναίκες στην επανάσταση του 1821 και στον αγώνα της ανεξαρτησίας» τονίζοντας μεταξύ άλλων οτι  «ο πόλεμος και η επανάσταση σε όποια εποχή κι αν συμβούν δεν ευνοούν τις γυναίκες το γυναικείο φύλο. Στην ιστορία της ανθρωπότητας οι βίαιες και αιματηρές καταστάσεις, όπως και το δικαίωμα στην πολιτική θεωρούνται υπόθεση ανδρών. Θα χρειαστούν πολλές ανατροπές, πολλές συγκρούσεις, πολλοί αγώνες για να αλλάξει αυτή η ενίοτε λανθάνουσα, ενίοτε φανερή, πάντα άδικη διάκριση. Η Ελληνική Επανάσταση δημιούργησε κάποιες ελπίδες σχετικά. Πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν. Τελικά η απελευθέρωση του Γένους των Ελλήνων λίγα πράγματα έφερε καινούργια στην θέση των γυναικών σε τούτο τον αλλαγμένο χώρο. Στην Επανάσταση και στον μακρόχρονο αγώνα που ακολούθησε οι γυναίκες, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών, ήταν αυτό που η εποχή τους όριζε να είναι. Κυρίως θύματα: θύματα ακούσια των σφαγών, των βομβαρδισμών και των συγκρούσεων, της προσφυγιάς και της φυγής, επιφορτισμένες με την αναζήτηση τροφής και καταφυγίου, εμπόρευμα στα σκλαβοπάζαρα, λεία πολέμου και εύκολα -αδιάφορα- αναλώσιμες''.

 

 

 

 

 

 

 

 Η φιλόλογος και Γεν. Γραμματέας του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων  Ειρήνη Πασχαλίδη ανέπτυξε το θέμα «Η γυναίκα στη λογοτεχνία και τον πολιτισμό κατά την ελληνική επανάσταση του 1821» .

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο  Αντιδήμαρχος του Δήμου Λαμιέων Παναγιώτης Στασινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  Φθιώτιδας  Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης  Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος , η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Ελένη Μπενιάτα, η Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας  Σοφία Αγγελοπούλου – Παπανικολάου, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων  Νίκος Σταυρογιάννης, η πρώην Βουλευτής και επικεφαλής της παράταξης «Πατρίδα μας η Στερεά»  Κατερίνα Μπατζελή, η πρώην Βουλευτής Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, η πρώην Αντιδήμαρχος Λαμιέων  Βίβιαν Αργύρη, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Παιδείας  Αθανάσιος Παπαχρήστος, η Διευθύντρια του 6ου Γυμνασίου Λαμίας  Νανά Κουτσονίκα, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων.

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...