Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Λαμία: Διήμερη αποχή των δικηγόρων από τις δίκες στις 1 και 2 Ιουνίου

Την αντίδραση των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας προκαλεί το νομοσχέδιο του Yπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή για τον «Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» και το οποίο επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία των δικαστηρίων και την απονομή της δικαιοσύνης. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, το οποίο συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα το βράδυ, στις 30/5/2022, συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου το οποίο συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη 2/6/2022, αποφάσισε:

1. Να απέχουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας την Τετάρτη 1/6/2022 από όλες τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές δίκες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει ως ενάγον, αιτούν, προσφεύγον ή παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας.

2. Να απέχουν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας, την Πέμπτη 2/6/2022, ημέρα ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, από όλες ανεξαιρέτως τις δίκες (γενική αποχή). Εξαιρούνται περιπτώσεις παραγραφής, συμπλήρωση 18μήνου κλπ.

3. Τη συνέχιση της αποχής μέχρι και την Τετάρτη 15/6/2022 από τις ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, οι οποίες αφορούν κατηγορούμενους για το αδίκημα του αρ.187 ΠΚ, σε βαθμό πλημμελήματος ή κακουργήματος.

Μεταξύ άλλων, οι δικηγόροι αντιδρούν στις αλλαγές που αφορούν:

• Την έκφραση γνώμης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ίδρυση, συγχώνευση και κατάργηση πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, την επέκταση ή τον περιορισμό της περιφέρειάς τους ή τη μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής και τη μεταβολή της έδρας τους.

• Τη λειτουργία Δικαστηρίων τηλεματικής, κατά το μέρος που οδηγούν στην κατάργηση της προφορικής, δια ζώσης, διαδικασίας στο ακροατήριο, που είναι αναγκαία για την αναζήτηση της αλήθειας και της απόδοσης του δικαίου κατά παράβαση της κείμενης συνταγματικής δικαιοταξίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι τυχόν κατάργηση της προφορικότητας της διαδικασίας στο ακροατήριο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα δημοσιότητας της δίκης, αλλά και των κανόνων περί δίκαιης δίκης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΕΣΔΑ.

• Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα πολιτικά Πρωτοδικεία και Εφετεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την εκδίκαση, κατά την τακτική διαδικασία, των ενδίκων βοηθημάτων και των αντίστοιχων ενδίκων μέσων, που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους και αφορούν συγκεκριμένης φύσεως υποθέσεις, αποδυναμώνοντας τους περιφερειακούς δικαστικούς σχηματισμούς και σωρεύοντας δικαστική ύλη στα μεγάλα Δικαστήρια με κίνδυνο την περαιτέρω επιβράδυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

 

 

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...
randomness