O Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας αμφισβητεί με στοιχεία την έκθεση του καθηγητή Νίκου Μαμάση που επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες στην Περιφέρεια - Ιδού ποιοι ευθύνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Κόμμα!
Τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τον οικισμό του Κόμματος, παρουσιάσθηκαν μόνο μετά τα έργα και τις παρεμβάσεις Ε-65 και ΕΡΓΟΣΕ, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, αμφισβητώντας την έκθεση του καθηγητή Νίκου Μαμάση, που επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες στην Περιφέρεια.
Στην έκθεση του καθηγητή Νικολάου Μαμάση, η οποία εκδόθηκε κατόπιν παραγγελίας από την κατασκευάστρια εταιρεία, αναφέρεται ότι για την πλημμύρα ευθύνεται η Περιφέρεια γιατί δεν φρόντισε να ενισχύσει τα αναχώματα του Σπερχειού και γιατί δεν καθάρισε την κοίτη του ποταμού, της τάφρου Λαμίας και των άλλων υδατορεμάτων της περιοχής.
Στην περιοχή του Κόμματος, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, οι μόνες παρεμβάσεις που έγιναν αφορούσαν την υψομετρική αναπροσαρμογή του βορείου αναχώματος του Σπερχειού ποταμού (τμήμα από ΠΕΟ Λαμίας - Αθηνών έως γέφυρα Φραντζή) για την προστασία του οικισμού, καθώς υπήρξε πλέον γνώση των δυσμενών υδρολογικών συνθηκών που δημιουργούν τα έργα και οι παρεμβάσεις των Ε65-ΕΡΓΟΣΕ (πλημμύρα Δεκεμβρίου 2021).
Η κοίτη του Σπερχειού ποταμού στο τμήμα αυτό, σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, έχει παραμείνει με τα προηγούμενα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και τη δασική βλάστηση καθότι μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2023 δεν είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση από το αρμόδιο Δασαρχείο.
Τα έργα οριοθετήσεων και αντιπλημμυρικής προστασίας της κοιλάδας του Σπερχειού έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Υποδομών προς εκτέλεση μέσω των εργολαβιών του από το 2013.
Για την υλοποίηση των έργων διευθέτησης του ποταμού Σπερχειού ο αντιπεριφερειάρχης, επικαλούμενος τις σχετικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων, τονίζει ότι θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα αντιπλημμυρικά έργα εκ μέρους του Υπουργείου (ιδίως εκείνα που αφορούσαν στον Σπερχειό ποταμό) της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου.
Ο κ. Σανίδας επεσήμανε την αρμοδιότητα του Υπουργείου για αντιπλημμυρικά αλλά κυρίως την υποχρέωση του ακόμη και σε περιοχές που εκτείνονται εκτός της ζώνης του έργου της Ε65, ενώ ακόμη και η συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων μπορεί να γίνει μόνο από τον δικό τους ανάδοχο και άρα από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου.
Όπως προκύπτει από έγγραφο της εταιρείας μελετών του παραχωρησιούχου με θέμα «Επικινδυνότητα πλημμυρικών φαινομένων στο Κόμμα Λαμίας», το πρόβλημα πλημμυρικών φαινομένων, υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης είχε εντοπιστεί και είχαν προταθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ήδη από το 2018 με προκαταρκτική μελέτη, συγκεκριμένα έργα για την οριστική του επίλυση, ήτοι τη διευθέτηση του Σπερχειού ποταμού για μήκος 15χλμ. (πολύ πιο πάνω από το Τ.Κ. Αμουρίου), τη διευθέτηση ρεμάτων Λυγαριάς, Μπεκιορέματος και Τάφρου Λαμίας, του χειμάρου Βίστριζας και Ξηριά Λαμίας.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιρριφθεί ευθύνη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας» ξεκαθαρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας.
• Όσο αφορά στο ερώτημα τι έγινε με τα έργα Σπερχειού και Τάφρου Λαμίας, ο Αντιπεριφερειάρχης απαντά με απόλυτη σαφήνεια: «Τόσο για το Σπερχειό ποταμό όσο και για την τάφρο Λαμίας, υπάρχουν ήδη συμβασιοποιημένες και σε εξέλιξη εργολαβίες καθαρισμού, άρσης προσχώσεων και αποκατάστασης βλαβών τεχνικών έργων.
Όπως είναι άμεσα αντιληπτό από τον τίτλο των έργων αυτών πρόκειται για έργα αποκατάστασης βλαβών και όχι για αμιγώς αντιπλημμυρικά έργα.
Για το λόγο αυτό τα έργα που έχουν δημοπρατηθεί εξαιρούνται από την διαδικασία της οριοθέτησης υδατορεμάτων καθώς και της περιβαλλοντικής αδειότησης, που όμως αντίθετα απαιτούνται σε εργολαβίες κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων.
α) Για το έργο του Σπερχειού:
Με την αρ.πρωτ. 509082/22-9-2023 απόφαση εγκρίθηκε ο πίνακας υλοτομίας δασικής βλάστησης από τη Δ/νση Συντονισμού και επιθεώρησης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, με τη σημείωση ότι η εν λόγω απόφαση αφορά μόνο τα διαχειριστικά έτη 2023 και 2024, η οποία επιδόθηκε στην Περιφέρεια στις 29-09-2023.
Με την έκδοση της απόφασης είναι πλέον γνωστή η ποσότητα των δέντρων προς απομάκρυνση (62.000κμ-τεράστια ποσότητα) η οποία σημειωτέων δεν ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί στον αρχικό προϋπολογισμό του έργου. Σήμερα το έργο τελεί υπό διακοπή εργασιών λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών βάση της α.π.173870/31-8-2023 απόφασης αποδοχής της από 16-8-2023 ειδικής δήλωσης διακοπής εργασιών από τον ανάδοχο. Παρά ταύτα η σύμβαση του έργου είναι ενεργή και οι εργασίες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν με την εξόφληση των οφειλών.
Οι εργασίες δύναται να εκτελεστούν προς την θερινή περίοδο, όταν πλέον σταθεροποιηθούν οι καιρικές συνθήκες – χαμηλή υδροφορία.
Σημειωτέων ότι οι εργασίες καθαρισμών βάση της αδειοδότησης του Δασαρχείου θα αφορούν αμιγώς την κοίτη ροής του ποταμού και όχι τα πρανή.
• Για την Τάφρο Λαμίας: «Η Δ/νση Τεχνικών Έργων έχει προβεί στην άρση φερτών υλών της Γερμανικής Τάφρου από την συμβολή της με το Σπερχειό ποταμό έως τη θέση που διέρχεται ο αγωγός του φυσικού αερίου, ανάντη των γεφυρών του ΠΑΘΕ σε μήκος άνω των 4,50 χλμ. Επίσης η Δ/νση Τεχνικών Έργων προέβη σε καθαίρεση και ανακατασκευή γέφυρας της Γερμανικής Τάφρου πλησίον περιοχής αεροδρομίου.
Επιπλέον στα πλαίσια της αποκατάστασης βλαβών της κακοκαιρίας Daniel έγιναν εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλών και στο χείμαρρο Ξηριά Λαμίας σε μήκος 1,0 χλμ. Στο τμήμα αυτό με ευθύνη του Υπουργείου θα έπρεπε να κατασκευαστεί η λεκάνη συγκράτησης φερτών και η ομαλοποίηση της συμβολής του χειμάρρου με την Τάφρο Λαμίας.
Όπως και στα έργα του Σπερχειού, ομοίως και για τα έργα της Τάφρου Λαμίας υπάρχει ελλιπής χρηματορροή.»
O Aντιπεριφερειάρχης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για τις πλημμύρες στο Κόμμα μετά από ερώτηση του Πεειφερειακού Συμβούλου Κώστα Μπασδέκη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για την στήριξη των πλημμυροπαθών κατοίκων του Κόμματος.
Μετά την καταστροφική πλημμύρα της 12ης Δεκεμβρίου 2021, που έπληξε τον κάμπο της Λαμίας και ειδικότερα την περιοχή γύρω από την κοινότητα Κόμμα Λαμίας, και στην προσπάθεια να αποδοθούν ευθύνες, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι βρέθηκαν ανάμεσα σε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την κατασκευάστρια Εταιρία.
Όπως ανέφερε στην ερώτησή του ο κ. Μπασδέκης «σε όλα τα δικαιολογητικά και τις εκθέσεις που έχουν κατατεθεί στην δικαιοσύνη, είτε από το Ελληνικό Δημόσιο είτε από την εταιρεία Κεντρική Οδός που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Ε65, γίνεται προσπάθεια να μετατοπιστεί εξ ολοκλήρου η ευθύνη της πρόκλησης της πλημμύρας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς κυρίως γιατί δεν μπόρεσε να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα των υπερχειλίσεων του Σπερχειού».
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ρώτησε τον αντιπεριφερειάρχη «αν δέχεται η Περιφέρεια την απόδοση της ευθύνης και αν ναι γιατί δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων οριοθετήσεων, διευθετήσεων και καθαρισμού του Σπερχειού και των υπόλοιπων υδατορεμάτων της λεκάνης απορροής ώστε να θωρακίσει την περιοχή από τον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών».