Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πρόβα σύγκρουσης ενόψει Συνεδρίου η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Κρας τεστ για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η προγραμματική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, που ξεκινά το βράδυ, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας.

Οι προετοιμασίες των τάσεων δείχνουν πως ετοιμάζονται για έναν αγώνα δρόμου διαρκείας, κατά τον οποίο όλοι σχεδιάζουν να σπριντάρουν στο τελευταίο στάδιό του, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικοί συσχετισμοί με τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα οδεύσει στις εθνικές κάλπες και θα προετοιμαστεί και για την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα βγει ενισχυμένος ή όχι από το τριήμερο της Συνδιάσκεψης από την πολιτική αντιπαράθεση που άμεσα ή έμμεσα θα υπάρξει με την «Ομπρέλα», αλλά και με άλλα στελέχη-πχ τον Παύλο Πολάκη και πιθανόν –σε ορισμένα σημεία- και τη «Γέφυρα» των πρώην «σημιτικών» στελεχών (Νίκος Μπίστης, Πάνος Παναγιώτου, Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος κ.α.)

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης αναμένεται να βρεθούν θέματα όπως η διεύρυνση και ο τρόπος λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος για «αρχηγισμό» και τους «προεδρικούς» να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω από το θέμα της διεύρυνσης και των συμμαχιών του κόμματος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα «υπάρχει ούτως ή άλλως πολύ εύφλεκτη ύλη και κανένας δεν ξέρει πού μπορεί να προκύψει το πρόβλημα και η έκρηξη»!

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επιλέγει το επόμενο διάστημα «πιο καθαρή αριστερή στροφή» και «σκληρό ροκ» με την κυβέρνηση, ενώ δεν προτίθεται να ζητήσει πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό αίτημα θα καταθέσει όταν τελειώσει ο κίνδυνος από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η ομιλία του, ενώ θα αφήσει αιχμές κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο εχθρός βρίσκεται έξω από το κόμμα».

Οι ηγεσίες των τάσεων συνεδρίαζαν, πάντως, μέχρι αργά το βράδυ, με την «Ομπρέλλα» να επικρατεί η άποψη ότι δεν θα πρέπει να κατατεθεί εναλλακτικό κείμενο…

ΠΗΓΗ 15MINUTES