Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σεμινάριο του Ωδείου της Ι.Μ. Φθιώτιδος με τον Θανάση Πολυκανδριώτη

 

Ο σπουδαίος Μουσικοσυνθέτης, Σολίστ στο Μπουζούκι και Δάσκαλος  Θανάσης Πολυκανδριώτης ήταν ο προσκελημμένος του Μητροπολίτη  Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Σεμινάριο «Λαϊκή Μουσική Παράδοση και Λαϊκά Όργανα» που υλοποίησε το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, στο οποίο έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής 140 μαθητές και παρακολούθησαν πολλοί περισσότεροι.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναγνώρισης 27 Λαϊκών Οργάνων – μεταξύ αυτών και το Μπουζούκι – από το Υπουργείο Πολιτισμού, με επταετή φοίτηση και κρατικό Πτυχίο, καθώς και στην ένταξη του Μπουζουκιού στην άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Πρωτοστάτης και επικεφαλής γι’ αυτή την σπουδαία επιτυχία είναι ο Δάσκαλος  Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», ήδη λειτουργεί, με επίσημη αναγνώριση, και Σχολή Παραδοσιακών και Λαϊκών Οργάνων, με την δυνατότητα να απονέμει Πτυχία και Διπλώματα Θεωρημένα από το Κράτος . 

Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυναν τόσο ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, όσο και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Λαμίας κ. Νικόλαος Τζήμας . 

Ο διακεκριμένος Μουσικοσυνθέτης ευχαρίστησε τους συντελεστές του σεμιναρίου, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος , για την φιλοξενία και την αγάπη τόσο προς το πρόσωπό του όσο και προς την μουσική παιδεία εν γένει .  

Με θερμά λόγια μίλησε και για το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, περιγράφοντας την αξία και τις δυνατότητες, που προσφέρει στους μαθητές του.

Στην εισήγησή του ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης και αναφέρθηκε στην ιστορία και στην εξέλιξη του μπουζουκιού. Επίσης, ερμήνευσε δεξιοτεχνικά αυτοσχέδιες μελωδίες με όλα τα μουσικά όργανα εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

 

«Οι άϋλες επενδύσεις είναι οι καλύτερες επενδύσεις. Η μουσική, όπως πολλές φορές έχω τονίσει, είναι μία γλώσσα και η δική μας μουσική γλώσσα έχει το χάρισμα της συνέχειας, της αρμονίας και της κλίμακας. Στηρίζουμε την παράδοση και παράδοση σημαίνει συνέχεια, σημαίνει μέλλον.

Τα μουσικά όργανα εκφράζουν μία λειτουργία, μια μυσταγωγία, γιατί εκφράζουν τον λαό και όλη την έκφραση της ζωής του.

Μέσα από την μουσική μας παράδοση ζούμε την διαχρονία, την συνέχεια και την πορεία του πολιτισμού μας'' τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Φωτογραφίες