Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του Κόμματος στην πλ. Πάρκου

Την αγωνία τους και την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα που έρχεται και των καιρικών συνθηκών που αυτός θα φέρει, βροντοφώναξαν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι τους Κόμματος Λαμίας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσήμερι της Παρασκευής (23/9) στην πλατεία Πάρκου της φθιωτικής πρωτεύουσας. 

Το Κόμμα είχε χτυπηθεί σοβαρά από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία τον Δεκέμβριο του 2021, με τους κατοίκους να επισημαίνουν πως παρακολουθούν με αγωνία πλέον τα δελτία καιρού και περιμένουν πότε θα χτυπήσει η επόμενη καταστροφή η οποία - με μαθηματική όπως υπογραμμίζουν - ακρίβεια θα συμβεί σύντομα και ο κίνδυνος να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. 

Παράλληλα, τονίζουν ότι παρά τις εξαγγελίες, τα έργα που θα θωρακίσουν τον Σπερχειό από τις πλημμύρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη ενώ καλούν τους αρμόδιους να απαιτήσουν  την κατεδάφιση του ανισόπεδου κόμβου Λαμίας σαν τη μόνη εφικτή λύση. Όσο αυτό το φράγμα θα εξακολουθεί να υπάρχει, όσο και αν καθαριστεί ο Σπερχειός και τα υπόλοιπα ρεύματα, επισημαίνουν οι κάτοικοι , η περιοχή θα μείνει οριστικά τεχνιτή λίμνη και θα είναι αδύνατο για τους ανθρώπους να μένουν, να εργάζονται και να παράγουν στον τόπο τους και σημειώνουν μάλιστα πως με όσα πενιχρά μέσα έχουν, θα πολεμήσουν μέχρι να δικαιωθούν. 

Ταυτόχρονα, απαιτούν εξηγήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γιατί δεν ξεκίνησε ποτέ το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης του Σπερχειού και από τη Δημοτική Αρχή, γιατί δεν έχει φέρει το συγκεκριμένο θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει βγάλει ούτε ένα ψήφισμα στήριξης στους πολύμηνους αγώνες που κάνουν οι κάτοικοι του Κόμματος.

Μάλιστα οι πλημμυροπαθείς μετέφεραν τη διαμαρτυρία τους στα προπύλαια της Πανελλήνιας Εκθεσης Λαμίας την ωρα των εγκαινίων της lamia expo  και είχαν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Ηλία Σανίδα , στους οποίους κατέθεσαν τα αιτηματά τους . Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων εδω και πολλά χρόνια δεν εχει καθαριστεί η κοίτη του ποταμού και ουτε εγιναν σοβαρά αντιπλημμυρικά εργα . Μετά τον Ιανό τον Σεπτέμβριο του 2020 υπήρξαν λένε εξαγγελίες για μεγάλα εργα που θα θωρακίσουν το ποτάμι απο τις πλημμύρες , τον περασμένο Ιούνιο ανακοινώθηκε πανηγυρικά οτι ξεκινούν τα εργα αλλά μέχρι σήμερα δεν εχει ξεκινήσει τίποτα.

Οι  κάτοικοι στο Κόμμα είναι πεπεισμένοι πλέον οτι ο Σπερχειός και τα νερά που κατεβάζει είναι ενας παράγοντας που οδήγησε στην καταστροφή τον Δεκέμβριο του 2021 . Το ποτάμι οπως λένε , ηταν πάντα εκεί και συχνά ξεχείλιζε και απλωνε τα νερά του στις εκτάσεις που διασχίζει , πάντα ομως τα νερά εβρισκαν διέξοδο προς τη θάλασσα και υποχωρούσαν χωρίς να προκαλούν καταστροφές σε κατοικίες και επιχειρήσεις . Στην κοιλάδα απορροής του Σπερχειού που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA 2000 αποφασίστηκε να γίνουν τρία παράλληλα τεράστια συγκοινωνιακά εργα , ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ  , η νέα σιδηροδρομική γραμμή και ο αυτοκινητόδρομος Ε-65 . Κάθε εργο , οπως καταγγέλλουν οι πλημμυροπαθείς , μελετήθηκε και κατασκευάστηκε ανεξάρτητα απο το αλλο και καθένα εκανε την δικιά του αντιπλημμυρική μελέτη , για την προστασία μόνο του εργου καθεαυτού απο τα ομβρια και οχι της περιοχής διέλευσης , εστι δεν υπάρχουν αρκετοί διέξοδοι για τα νερά που να επικοινωνούν κάτω απ ολους τους αξονες .  

 

Tον αγώνα των κατοίκων του Κόμματος, στηρίζει και ο πρώην Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης , ο οποίος ηταν παρόν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας δηλώνοντας τα εξής :  

 

''Όλοι μαζί μπορούμε να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε άμεσα λύσεις στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι εταιρείες και οι εποπτεύουσες αρχές με την έλλειψη μελετών και έργων που θα προστάτευαν την περιουσία και τη ζωή των συμπολιτών μας.

 

Έχουν απόλυτο δίκιο και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ξεκαθαρίζοντας τη στάση μας και απαιτώντας από τους υπεύθυνους λύσεις τώρα''.

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του "Λ.Τ." του Σαββατοκύριακου (24-25/9)

 

  

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Σε μια εποχή κατά την οποία η ζωή του ανθρώπου συντρίβεται και θυσιάζεται στον βωμό της υλικής ευδαιμονίας,της τεχνοκρατίας, του στείρου ωφελιμισμού και του άγονου...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness