Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ανώριμη εξωτερική πολιτική Ευρώπης και Ελλάδος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου

 

 


Στην εσωτερική πολιτική μας μπορεί να συμβαίνουν πολλά σφάλματα συχνά πολιτικών και λαού, όπως σε κάθε χώρα, χωρίς όμως να έχουν και επικίνδυνες συνέπειες για το λαό και τη χώρα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην εξωτερική πολιτική. Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, θέλουν προσεκτικό χειρισμό, συλλογική από όλα τα κόμματα μελέτη  και κατάλληλη διπλωματία.  Η παρατήρηση αφορά την συμπεριφορά  και την θέση  που πήρε η Ελλάδα  και κυρίως η ευρωπαϊκή ένωση απέναντι στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Από την έναρξη του πολέμου σύσσωμη η Ε.Ε αντέδρασε με τέτοια εχθρική διάθεση με τόσο μίσος εναντίον της Ρωσίας σαν  να επρόκειτο για βάρβαρο λαό κατακτητή, ιμπεριαλιστή. Κατακρίνουν καθημερινά τον Πούτιν ότι είναι φιλοπόλεμος εγκληματίας πολέμου. Επιμένουν ότι δεν θα έπρεπε να γίνει ο πόλεμος επισημαίνοντας μάλιστα ότι <<ο πόλεμος δεν είναι καλό πράγμα>> Σώπα! τώρα θα μάθουμε ότι ο πόλεμος δεν είναι καλό πράγμα!!
Ξεχνάει η Ε.Ε ότι υπάρχουν και απελευθερωτικοί πόλεμοι; Την Μικρασιατική εκστρατεία το 1919-1922 γιατί την έκανε η Ελλάδα; Για να κατακτήσουμε ολόκληρη την Τουρκία ή για να απελευθερώσουμε το ελληνικό στοιχείο στα παράλια της Μ.Ασίας; Το ίδιο συμβαίνει με την Ρωσία που κήρυξε τον πόλεμο για να απελευθερώσει το Ρώσικο στοιχείο στο ανατολικό κυρίως τμήμα της Ουκρανίας. Δεν γίνονται πόλεμοι χωρίς σοβαρή αιτία. Δεν θα μπορούσε η Ρωσία να κηρύξει πόλεμο εναντίον μιας μεγάλης χώρας όπως η Ουκρανία χωρίς να λάβει υπόψη της τις καταστροφικές συνέπειες και για τον εαυτό της. Γιατί σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες και από τις δύο πλευρές σε οικονομικό και έμψυχο υλικό. Το διακινδύνευσε όμως η Ρωσία για να προστατεύσει το Ρώσικο πληθυσμό στην Ουκρανία που υπολογίζεται σε εκατομμύρια. Δεν γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι οι Ρώσοι της Ουκρανίας τρομοκρατούνταν και δολοφονούνταν καθημερινά καθώς και άλλες μειονότητες από παρακρατικό ναζιστικό στρατό  το λεγόμενο <<  τάγματα ΑΖΟΦ >>;
Ο ναζισμός και ο εθνικιστικός ρατσισμός που προκάλεσε τον εμφύλιο στην Ουκρανία από το 2014 μέχρι σήμερα, 8 χρόνια με απολογισμό 13.000 νεκρούς στην πλειοψηφία τους Ρώσοι της Ρωσικής μειονότητας δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την Ρωσία όταν μάλιστα γνώριζε ότι τον εμφύλιο τον υποδαύλιζε για χρόνια η ίδια η Αμερική με την οποία είναι σε ψυχρό πόλεμο. Παράλληλα απειλείται η Ρωσία με ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ που είναι εχθρός της Ρωσίας. Παρόλα αυτά η Ε.Ε στο σύνολο της έχει δημιουργήσει την εντύπωση στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι ο πόλεμος είναι άδικος και ευθύνεται αποκλειστικά η Ρωσία.
Παρατηρείται δυστυχώς το θλιβερό φαινόμενο ότι από τις 27 χώρες της Ε.Ε δεν βρέθηκε ούτε μια χώρα να πάρει υπεύθυνη θέση  και να δηλώσει μήπως εκτός από την Ρωσία ευθύνεται και η Ουκρανία.. Μήπως και εμείς σαν Ευρώπη ευθυνόμαστε που δεν επεμβήκαμε εγκαίρως διπλωματικά για να αποτραπεί η σύγκρουση; Είναι τυχαίο ότι και οι 27 χώρες της Ε.Ε έχουν την ίδια άποψη; Ένας απλός πολιτικός αναλυτής, παρατηρητής της κατάστασης αυτής θα πει ότι δεν είναι τυχαίο ότι 27 στρατιωτάκια πειθαρχημένα εκτελούν εντολές του διοικητή τους δηλαδή της Αμερικής. Υπάρχει άραγε ανεξάρτητη Ευρώπη; Δυστυχώς όχι. Κηδεμονεύεται από την Αμερική με τοποτηρητή ηγεμόνα  την Γερμανία.
Γιατί αυτή η υποτέλεια της Ευρώπης απέναντι στην Αμερική; Αλλά και τόση εχθρότητα απέναντι στη Ρωσία ενώ θα μπορούσε να συμμαχήσει με τη Ρωσία με την οποία δεν την χωρίζουν ιδεολογικές διαφορές. Δεν είναι πλέον Σοβιετική Ένωση ώστε να εξελιχθεί σε παγκόσμια ισχυρή δύναμη οικονομικά, ενεργειακά, στρατιωτικά ώστε να υποκλίνεται σε αυτή και η Αμερική και η Κίνα.
Όσο για την χώρα μας εδώ είναι το τραγελαφικό ως προς την υποτέλεια απέναντι στην Αμερική. Η Αμερική επί χρόνια επεμβαίνει στην εσωτερική μας πολιτική προκλητικά ανεβάζοντας και κατεβάζοντας κυβερνήσεις! Μας επέβαλε δικτατορία λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Πραξικόπημα στην Κύπρο ενθαρρύνοντας την Τουρκία για την εισβολή. Στρατιωτικές βάσεις σε όλη την χώρα κατά της Ρωσίας με κίνδυνο να γίνουμε στόχος σε περίπτωση σύγκρουσης Αμερικής-Ρωσίας. Για όλα αυτά δεν ζητήσαμε κανένα αντάλλαγμα και τους αποκαλούμε μάλιστα φίλους και σύμμαχους!!
Τελευταία μας επέβαλε η Αμερική να στείλουμε και όπλα στην Ουκρανία εις βάρος της Ρωσίας. Μιας χώρας που δεν μας έβλαψε ποτέ. Απεναντίας στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους μας βοήθησε μέσω του Καποδίστρια και αναγνώρισε την ανεξαρτησία μας. Το 1920 μας βοήθησε μέσω της ΑΝΤΑΝΤ στην συνθήκη των Σεβρών να πάρουμε τα Ελληνικά εδάφη στην Μ.Ασία ανεξαρτήτως αν τα χάσαμε αργότερα από δικά μας σφάλματα. Επίσης δεν λάβαμε υπ’όψιν μας τους δεσμούς που μας συνδέουν με την Ρωσία λόγω του Ελληνικού πληθυσμού που υπάρχει στην Ρωσία από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Τι είδος συμμαχία είναι αυτή όταν υπογράφουμε συμφωνίες υπό όρους υποτελείας στην ουσία υποταγής σαν να είμαστε αδύναμη χώρα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη ότι είμαστε ισχυρή χώρα λόγω της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής μας θέσης είμαστε η γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Επίσης έχουμε ενεργειακό πλούτο σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άλλα κοιτάσματα που μπορούμε να προμηθεύσουμε ολόκληρη την Ευρώπη.


Παπαϊωαννου Κωσταντίνος
Πτυχιούχος πολιτικών και νομικών επιστημών
Θεσ/νικη, Κορομηλιά Φθιώτιδος.   

    

 

Απόψεις

Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα,ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα,των Ευρωπαίων...
randomness