Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Διαφοροποιήσεις υψομέτρων

Του Συνεργάτη μας,
Φοίβου Ιωσήφ

 

 

Στις μάχες της Αλβανίας συμμετείχε ο Ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Διοικούσε το ύψωμα 731 που μετά τις μάχες ονομάσθηκε ύψωμα 725 αφού επί μία εβδομάδα 120 κανόνια 80 όλμοι και 120 αεροπλάνα το βομβάρδιζαν συνεχώς  με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μετά ούτε δένδρο, ούτε το μικρότερο χορταράκι και το ύψωμα να κατεβεί κατά έξ μέτρα. Ο Κασλάς δέχθηκε τηλεφώνημα από τον στρατηγό Χαρ Κατσιμήτρο με την εντολή ''Ταγματάρχα, ούτε μέτρο πίσω για να λάβει την απαντηση του Κασλά, ''Στρατηγέ μου, ούτε πόντο''. Εάν έπεφτε το 731 η κατάληψη των Ιωαννίνων  από τους Ιταλούς θα ήταν υπόθεση ωρών. Μετά την παρέλευση της εβδομάδος οι επιτιθέμενοι Ιταλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν ανακωχή και με άσπρες σημαίες πήγαν να παραλάβουν τους 12.000 νεκρούς τους. Τους μακελόκοψαν οι Έλληνες, και ο Κασλάς εκεί, να επιβλέπει την παραλαβή των Ιταλών νεκρών. Το ύψωμα είχε χάσει  το υψόμετρό του κατά  έξ μέτρα, οι Έλληνες ούτε χιλιοστό από την ανδρεία τους.

Μετά  ογδόντα πέντε χρόνια, ακριβώς στις 5 Απριλίου 2025 πήραμε την είδηση πως στον Μώλο της Λοκρίδας στις επτά το απόγευμα θα μιλούσε η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου.

Σπεύσαμε!

Η ομιλία μέσα σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα καθυστέρησε να αρχίσει ένα τέταρτο. Μετά, ποιος είδε τον θεό κι έμεινα ατάραχος στη θέση του. Μείναμε επί τρείς ώρες καθισμένα κρύα μάρμαρα στις καρέκλες μας. Η ροή δεν σταματούσε ούτε στιγμή και ο λόγος της ομιλίας έτρεχε ασπρος και γάργαρος  σαν τον Αλφειό ποταμό. Τρείς ώρες η κ. Ευθυμίου χωρίς ένα ποτήρι νερό και με ορμή νεανία αθλητή μιλούσε ακάθεκτα. Ξεκίνησε η ομιλήτρια από την εργατικότητα των Ελλήνων, εκτός όπως τόνισε των τελευταίων 40 χρόνων που μάθαμε στην ξεκούραση των δημοσίων γραφείων.

Μίλησε η κυρία Ευθυμίου για την ικανότητα των Ελλήνων  όχι μόνον να μεταφέρουν εμπορεύματα αλλά να κατασκευάζουν και τα λιμάνια για να μπορούν να τα εκφορτώνουν. Η Μασσαλία για παράδειγμα είναι Ελληνικό λιμάνι που ιδρύθηκε το 600πχ. Από τουε Φωκαείς. Η πόλη Αντιμπ (Αντίπολη) ακριβώς δίπλα της, κι αυτή Ελληνική, η πόλη Palermo (το Πάνορμον) ελληνικότατο και αυτό. Αλλά όχι μόνον στην Μεσόγειο, το ίδιο στη Μαύρη θάλασα πόλεις όπως η Βάρνα, η Οδυσσός, η Κωστάτζα, το Ιάσιο είναι πόλεις χτισμένες από ΄Ελληνες για να εξυπηρετούν τα Ελληνικά συμφέροντα. Τα μεγαλοπρεπέστερα  σπίτια αυτών των περιοχών ανήκαν σε Έλληνες εμπόρους και καραβοκυραίους Αλλά και στο κάτω μέρος της Μεσογείου Έλληνες έχτισαν την τρανή Αλεξάνδρεια, τις πόλεις της Κύπρου, της Συρίας και του Λίβανου.

Όπου ιδρύονταν πόλεις Ελλήνων εκεί διαδίδονταν και η Ελληνική γλώσσα γι αυτό άλλωστε η Αίγυπτος είναι υπτίως του Αιγαίου και το Suez που διαβάζεται στην Αραβική γλώσσα από δεξιά προς αριστερά και ονομάζεται πανεύκολα Ζεύς. Για διαβάστε το Suez ανάποδα, θα δείτε πως δεν κάνω λάθος  το κανάλι λέγεται Ζεύς. Η πόρτα μας είπε δεν είναι Ελληνική λέξη, στα Ελληνικά λέγεται θύρα γι αυτό την άρπαξαν οι Γερμανοί και την έκαναν Tur τουτέστιν θύρα. Τετραπέρατοι αυτοί οι Γερμανοί πιο έξυπνοι και από τους Γάλλους, το εννενήντα το λένε τέσσερα επί είκοσι +δέκα. Μπλέξαμε τελικά  με τους μορφωμένους.

Τελικά φύγαμε από την ομιλία της κυρίας Ευθυμίου, όχι μόνον με περισσότερες γνώσεις αλλά και με ένα μπόϊ λίγο ψηλότερο.Όταν έβγαινα νόμισα πως θα χτυπούσα ψηλά στην πόρτα, αισθανόμουνα δύο μέτρα ψηλότερος.

Έτσι ακριβώς διαφοροποιούνται τα ύψη για τους Έλληνες!!

 

 

 

 

Απόψεις

➥ Τα γραφεία της εφημερίδας μας επισκέφθηκε το πρωί της Μ. Πέμπτης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Ταξίδης για τις καθιερωμένες ευχές ενόψει των εορτών...
randomness