Εξάρσεις
# Ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλη Γραφάκου και του Δημάρχου Διστόμου-Αράχωβας Γιάννη Σταθά λίγο έλειψε να τινάξει τη συνεδρίαση του ΦοΔΣΑ στη Θήβα στον αέρα.
Όλα ξεκίνησαν από τη διαφωνία των δύο ανδρών για το θέμα του τοπικού ΦοΔΣΑ στη Λιβαδειά, μια υπόθεση για την οποία εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η λογομαχία του Δημάρχου με τον γενικό γραμματέα για τη νομιμότητα του φορέα είχε ως αποτέλεσμα να ανεβούν τα... ντεσιμπέλ και οι φωνές να ακουστούν μέχρι το δρόμο.
Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το επεισόδιο δεν πήρε έκταση.
Ο ΧΥΤΑ Λαμίας και το αδιέξοδο στη Νευρόπολη !
@ Ανοιχτό παραμένει το θέμα της διευθέτησης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Λαμίας και η επέκταση του κυττάρου στη θέση Νευρόπολη, αν και έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια που το συζητάμε. Για το έργο αυτό το Φεβρουάριο του 2014 ο Δήμος Λαμιέων προκήρυξε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό με το σύστημα μελέτη -κατασκευή για την ανάδειξη αναδόχου μεταξύ του περιφερειακού ΦοΔΣΑ και του Δήμου Λαμιέων. Στις 24 Φεβρουαρίου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με την οποία ανατέθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου η επικαιροποίηση της μελέτης ώστε αυτή να συμβαδίζει με τη σημερινή υφιστάμενη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Λαμίας προκειμένου να επαναπροκηρυχθεί το έργο.
Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στο ΦοΔΣΑ και από κει και έπειτα έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Το καλοκαίρι του 2022 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ΦοΔΣΑ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με το ποσό των 6.800.000 ευρώ. Έκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση του έργου έχει χαθεί καθώς δεν έχει ενταχθεί στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που αντικατέστησε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και σήμερα βρισκόμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο. Αλήθεια ποιος θα λογοδοτήσει για το γεγονός ότι χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που θα έλυνε οριστικά για τα επόμενα πολλά χρόνια το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των πολιτών ;
Αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια γύρω από αυτό το ζήτημα είναι μια αλληλλοεπίρριψη ευθυνών και ένα ατελείωτο μπαράζ συσκέψεων, συναντήσεων και συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων και διοικητικών οργάνων χωρίς όμως αυτές οι συζητήσεις να καταλήγουν σε ένα δια ταύτα και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όλα αυτά τα χρόνια στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών βιώσαμε την απόλυτη στασιμότητα με αποτέλεσμα σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς να μένει μετεξεταστέα και κανένας να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Οι Δήμαρχοι που συμμετέχουν στο ΦοΔΣΑ διεκδικούσαν δημόσια χρηματοδότηση για δύο μεγάλα έργα στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας, τη Λαμία και τη Χαλκίδα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Θήβα δεν έδειξαν να επιμένουν σε αυτή την διεκδίκηση. Χαμηλοφώνως έθεσε το θέμα η Δήμαρχος Χαλκίδας Ελένη Βάκα ζητώντας να μάθει τους λόγους που το υπουργείο δεν συζητά πλέον τη δημόσια χρηματοδότηση, την οποία την είχε υποσχεθεί, αλλά απάντηση δεν πήρε. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
Το υπουργείο έχει αποφασίσει να κάνει τις δύο μονάδες με ΣΔΙΤ, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Γραφάκος δεν υπάρχουν τα χρήματα για να γίνουν οι ΜΕΑ Λαμίας και Χαλκίδας εξ ολοκλήρου με δημόσια χρηματοδότηση. Το μόνο που δεν μας είπε ο κ. Γραφάκος είναι το όνομα του ιδιώτη επενδυτή !
Χρήστος Αλεξανδρής