Εξάρσεις
Το νόημα της αποκέντρωσης
@ Οι συζητήσεις για το τι αυτοδιοίκηση θέλουμε στην Ελλάδα κρατάνε χρόνια, αλλά καταλήγουν πάντα σε ένα μοντέλο κρατικοκεντρικό και κρατικοδίαιτο με τους Δημάρχους απόλυτα εξαρτώμενους από τον κρατικό κορβανά και τους μηχανισμούς συλλογής των φόρων που διαθέτει η κεντρική εξουσία.
Τον περασμένο Νοέμβριο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις εργασίες του τριήμερου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο.
Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη των σύνθετων ζητημάτων που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα προβλήματα τέθηκαν από τους Δημάρχους, ωστόσο δεν διέκρινα καμία βούληση από την πλευρά των εκπροσώπων της κυβέρνησης να δώσουν λύσεις προχωρώντας σε μια γενναία αποκέντρωση υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων, πόρων και φυσικά ευθυνών.
Αντίθετα το μόνο που φαίνεται να τους απασχολεί (το ίδιο συνέβαινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση) είναι με ποιό εκλογικό σύστημα θα εκλέγονται οι Δήμαρχοι.
Το νόημα της αποκέντρωσης ήρθε να μας το θυμίσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας με την πρόταση που κατέθεσε στην ετήσια έκθεσή του να περάσει δηλαδή η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
Η πρόταση αφορά τη μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης του φόρου αλλά ενδεχομένως και τη διαχείριση των εσόδων από τους Δήμους.
Θα μου πείτε διαθέτουν οι Δήμοι αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, όταν γνωρίζουμε ότι ο ΤΑΠ εισπράττεται μέσω ΔΕΗ από τους λογαριασμούς ρεύματος και όταν έχουμε αποδεχτεί ότι οι Δήμοι υπάρχουν μόνο για να κάνουν κοινωνική πολιτική ;
Δύσκολα πράγματα ζητά ο κεντρικός τραπεζίτης. Ίσως και πάνω από τις δυνατότητες των Δημάρχων.
Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν γίνεται τόση φασαρία στα συνέδρια της αυτοδιοίκησης για μεταρρυθμίσεις και αποκέντρωση ;
Χρ. Α
•••••
Μαθήματα αυτοδιοίκησης στους Λιθουανούς
@ Δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα φτάναμε στο σημείο να παραδίδουμε και μαθήματα αυτοδιοίκησης στους Λιθουανούς. Και όμως αυτό συνέβη προχθές στην ΚΕΔΕ. Στα πλαίσια της εμβάθυνσης της Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδας - Λιθουανίας στον Τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε η επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ένωσης Δήμων Λιθουανίας στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), επιβεβαιώνοντας τον αναβαθμισμένο ρόλο της ΚΕΔΕ ως κομβικού θεσμικού φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη.
Μάλιστα στην κοινή σύσκεψη με εκπροσώπους Δημάρχους από την Ένωση Δήμων Λιθουανίας, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Ηλίας Κυρμανίδης ανέπτυξε στους Λιθουανούς συναδέλφους του το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη σύσταση, τη διοίκηση και τη λειτουργία των Δήμων της Ελλάδας.
Όπως δηλώνει ο ίδιος “ανταλλάξαμε πληροφορίες για θέματα που αποτελούν κοινό τόπο καθώς σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι εξωστρεφής, να αλληλεπιδρά και να αναπτύσσει σχέσεις και συνεργασίες”.
Στα πλαίσια πάντως αυτής “της εμβάθυνσης των σχέσεων”, μην σας φανεί παράξενο αν το καλοκαίρι που έρχεται συναντήσετε Λιθουανούς να κάνουν διακοπές στα Καμένα Βούρλα !
•••••
@
Αυτό που συνέβη στη Χαλκίδα με τη δολοφονία ενός 50χρονου με δράστη έναν 75χρονο που του είχαν πάρει το σπίτι σε πλειστηριασμό και ο οποίος έβαλε τέλος και στη δική του ζωή, φέρνει με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις αγωνιώδεις προσπάθειες πολλών ανθρώπων να μην χάσουν το σπίτι τους.
Μπορεί το πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα να έφυγε από τα φώτα της επικαιρότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτό.
Όλες οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που απειλούνται με κατάσχεση της πρώτης κατοικίας τους δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν κρίνουμε από τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται.
Μήπως η κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το θέμα με μεγαλύτερη ευαισθησία ;
Διότι η απόγνωση δεν ξέρεις ποτέ σε πια ακραία μονοπάτια οδηγεί τους απελπισμένους ανθρώπους.