Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξοικονόμηση λοιπόν: Η νέα λαμπρή ιδέα! (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα.

Μάλιστα το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να δώσει το Δημόσιο, οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε ; Αλήθεια, πως το συμπεραίνει αυτό ο υπουργός ; Μήπως παίρνει υπόψιν του την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν η χώρα για να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού χρειάστηκε να μπεί σε μια εξοντωτική θεραπεία με φαρμακοληψία τρία μνημόνια ; Ή μήπως στα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία μειώθηκε το δημόσιο χρέος ή έγινε κάποια αξιοσημείωτη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο και εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ;

Εξοικονόμηση λοιπόν. Η νέα λαμπρή ιδέα ! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κοινωνοί της όλης προσπάθειας θα πρέπει να γίνουν και τα νοικοκυριά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται μία εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης με μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν άμεσα τα νοικοκυριά κι έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ανοίγουμε παρένθεση για να διαμαρτυρηθούμε εντόνως στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του διότι μας πνίγει το δίκιο. Ως καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, ο υποφαινόμενος κάνω εξοικονόμηση εδώ και επτά χρόνια. Και δεν μιλάμε για εξοικονόμηση σαν κι αυτή που πάει να εφαρμόσει η “φιλολαϊκή” κυβέρνηση, αλλά για πλήρη απεξάρτηση από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσον αφορά τη θέρμανση του σπιτιού. Και δεν είμαι ο μόνος. Ξέρω πολλά νοικοκυριά που είχαν αρχίσει να κάνουν οικονομία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πολύ πριν εκδηλωθεί η μεγάλη ενεργειακή κρίση.

Διότι, ναι, υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες σε αυτή τη χώρα που παίρνουν μέτρα μόνοι τους και δεν περιμένουν καμία κυβέρνηση και κανέναν πρωθυπουργό για να τους πεί τι θα κάνουν. Κλείνουμε την παρένθεση.

Ξαφνικά, τους κυβερνητικούς, τους έπιασε η πρεμούρα της εξοικονόμησης. Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά, πόσο μάλλον τώρα που άνοιξε για τα καλά το κουτί της Πανδώρας !

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση με την επιδοματική πολιτική που εφάρμοζε έδειχνε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για το ...ράλι των τιμών στα καύσιμα και στα σούπερ μάρκετ. Ούτε έκανε και τίποτα σοβαρούς ελέγχους στην αγορά για να περιορίσει το κακό αλλά και να χτυπήσει φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας. Οι τιμές σε καύσιμα και προϊόντα αυξάνονταν συνεχώς και η κυβέρνηση έτρεχε από πίσω με τις επιδοτήσεις στο χέρι. Μάλιστα καλλιεργούσε και ένα κλίμα εφησυχασμού με τους υπουργούς να ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και σε λίγους μήνες θα περάσει.

Τώρα κάτω από την πίεση των γεγονότων ανακάλυψε “τις μικρές, έξυπνες κινήσεις, εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15%. Τώρα θυμήθηκε να μας πεί ότι «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές» και πολλά τέτοια χαριτωμένα.

Όταν όμως, αρχές καλοκαιριού, σε μια Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη συζητήθηκε το ενεργειακό που εξελίσσεται σε πραγματικό γολγοθά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τέθηκε από την πλευρά της Γερμανίας η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας κατά 15%, η δική μας κυβέρνηση έλεγε ότι εμείς δεν έχουμε σοβαρό πρόβλημα και για αυτό το λόγο άλλωστε αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε.

Τι άλλαξε τώρα και τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω από τα γεγονότα ; Τώρα θυμήθηκαν ότι δεν είμαστε δα και η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο για να πλέουμε σε πελάγη αμεριμνησίας. Αλλά είπαμε ποτέ δεν είναι αργά !


Χρήστος Αλεξανδρής