Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μουσειο…λόγος : Διεθνής Ημέρα Μουσείων Τα μουσεία γιορτάζουν - Οι δράσεις στη Φθιώτιδα και στην Ευρυτανία

Γράφει η Ηλιάνα Ζιώγα,

Μουσειολόγος - Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, γιορτάζεται την 18η Μαΐου κάθε χρόνο με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει τη διεθνή πολιτιστική κληρονομιά θεματικά. Η «Δύναμη των Μουσείων» είναι το φετινό θέμα που όρισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), παρουσιάζοντας τη δυναμική των μουσείων να «μεταμορφώνουν τον κόσμο» και τη συμβολή τους σε τρία επίκαιρα ζητήματα:

Βιωσιμότητα, Καινοτομία - νέες τεχνολογίες - προσβασιμότητα, Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. Τα μουσεία δεν παρουσιάζουν μόνο το παρελθόν, αλλά ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το επίσημο πρόγραμμα από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ανακοινώθηκε, με τη Φθιώτιδα να συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού με δύο φορείς.

 

 


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας- Ευρυτανίας στο Βυζαντινό Μουσείο στην Υπάτη θα πραγματοποιήσει ξεναγήσεις για το κοινό από αρχαιολόγο της υπηρεσίας. Μία από τις ξεχωριστές συμμετοχές στον φετινό εορτασμό είναι η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας που συμμετέχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη διοργάνωση της Περιοδικής Έκθεσης Κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας (18 – 25 Μαΐου),  στο ισόγειο της πτέρυγας «Μητροπολίτου Νικολάου Πρωτόπαπα» του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (Μ. Αλεξάνδρου και Αγράφων).

Παράλληλα θα πραγματοποιείται ψηφιακή ξενάγηση και αναφορά σε Κειμήλια της Μικράς Ασίας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενήλικες.

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια της περιοδικής έκθεσης και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πραγματοποιήθηκε από την γράφουσα και τον κ. Αθανάσιο Αθανασιά.   Με την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού – Κέντρο Έρευνας, Εκπαίδευσης, Τεκμηρίωσης και Ψηφιακής Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας συμμετέχει δυναμικά στην παγκόσμια γιορτή πολιτισμού των μουσείων, με την υιοθέτηση σύγχρονων μουσειολογικών μεθόδων και πρακτικών παρουσίασης και επικοινωνίας με το κοινό και με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την παρουσίαση των ιερών κειμηλίων και της εκκλησιαστικής ιστορίας της περιοχής.

Η ίδρυση του μουσείου θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο, δημιουργικό, ανοιχτό και καινοτόμο χώρο, διαμορφώνοντας μια νέα δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά γεγονότα της Φθιώτιδας. Οι προσπάθειες και οι νέες πρωτότυπες δράσεις, που συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, έχουν πάντα σαν γνώμονα τη νέα γενιά και τη διάδοση της εκκλησιαστικής ιστορίας της Φθιώτιδας.

Η Ευρυτανία γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού- Ψηφιακό Διαδραστικό Μουσείο Ευρυτανίας της Π.Ε Ευρυτανίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ευρυτανίας συνδιοργανώνουν την παρουσίαση της διαδραστικής εφαρμογής e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες Ευρυτανίας, η παρουσίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 18 Μαΐου και ώρα 19:00.

Τι είναι η ψηφιακή εφαρμογή e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες Ευρυτανίας και τι περιλαμβάνει;

Η ψηφιακή εφαρμογή e-evrytania: Ψηφιακές Μνήμες Ευρυτανίας δημιουργήθηκε για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας και ο βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η προστασία, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση, ανάδειξη και η μετάδοση της πληροφορίας μέσω ψηφιακών εφαρμογών. Η μετάδοση της ψηφιακής πληροφορίας για την Ευρυτανία επιτρέπει σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον πολιτισμό να έχουν πρόσβαση σε νέα δεδομένα που αφορούν στο σύνολο την πλούσια σε ιστορία Ευρυτανία.

Ειδικότερα, περιλαμβάνει δέκα κύριες ενότητες την αρχαία Ευρυτανία, τη βυζαντινή περίοδο, την οθωμανική περίοδο, την Επανάσταση 1821, τη νεότερη ιστορία, τη λαογραφία, το περιβάλλον, τα θρησκευτικά μνημεία- μουσεία- αρχαιολογικοί χώροι, τις ονομασίες και τα τοπωνύμια και οι Σχολές  του Γένους με δυνατότητα εμπλουτισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν την ιστορία της Ευρυτανίας διαχρονικά από τα αρχαία χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη ιστορία. Στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τις υποενότητες και να τις αναζητήσει στον χάρτη.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της παρούσας εφαρμογής εστιάζει στην αναβάθμιση και στην χρήση ψηφιακών εφαρμογών, στην διαχείριση συλλογών και στην δυνατότητα πρόσβασης, μελέτης, εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας της ιστορίας της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Η παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων γίνεται πάνω σε χάρτη, όπου κάθε ιστορικό γεγονός αναπαρίσταται με ένα σημείο τοποθετημένο στις αντίστοιχες συντεταγμένες του χάρτη.

Οι βασικές λειτουργίες της εφαρμογής είναι: Αναζήτηση: Ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση με φίλτρα προκειμένου να περιορίσει τα αποτελέσματα των σημείων που εμφανίζονται στο χάρτη. Προβολή: Ο χρήστης μπορεί να προβάλει όλες τις πληροφορίες ενός ιστορικού σημείου κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο σημείο ενδιαφέροντος.

Αγαπημένα: Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει πολλαπλά σημεία ενδιαφέροντος στη λίστα αγαπημένων. Βίντεο: Ο χρήστης μπορεί να δει χρήσιμα βίντεο που αφορούν κάποια συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα. Εισαγωγή σημείου: Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει δικό του λογαριασμό και να ανεβάσει το δικό του σημείο. Η ιδέα, ο σχεδιασμός του περιεχομένου, των γραφιστικών και η γενική επιμέλεια της εφαρμογής έγινε από την γράφουσα και τον κ. Αθανάσιο Αθανασιά, ενώ την γενική εποπτεία των εργασιών έχει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός. Μπορείτε να αναζητήσετε και να κατεβάσετε την εφαρμογή δωρεάν στο app store και στο google play.


Η Διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας μας, εύχονται στους ευτυχείς γονείς, Hλιάνα Ζιώγα και Θανάση Αθανασιά, καλώς δεχτήκατε το αγγελούδι σας. Να ευτυχίσει στη ζωή της και να είναι πάντα γερή και δυνατή!

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness