Το Περιφερειακό και οι ανεμογεννήτριες!
Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής
Η συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μονοπώλησε το ενδιαφέρον του περιφερειακού συμβουλίου που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή στη Λαμία.Άνοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου όχι για να προωθηθεί η κυβερνητική πολιτική της πράσινης ανάπτυξης,αλλά για να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση ανεμογεννητριών στην Περιφέρεια Στερεάς. Παρακολουθώντας την πολύωρη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων δεν μπόρεσα να διαμορφώσω μια ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα των αιολικών πάρκων.Τελικά ωφελούν η βλάπτουν το περιβάλλον; Ωφελούν η βλάπτουν την τοπική οικονομία τέτοιες επενδύσεις; Ωφελούν η ζημιώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προσπάθειες ενίσχυσης του αιολικού δυναμικού της χώρας;
Αν κρίνουμε δε από τις τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά καταστρέφουν το περιβάλλον και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού και θα έπρεπε από χθες να είχαν ξηλωθεί όλες αυτές οι κατασκευές.
Μία στιχομυθία του εκπροσώπου της εταιρείας που προωθεί μια μεγάλη επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων στην περιοχή της Σκύρου και του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Αποστόλου Γκλέτσου αρκεί για να περιγράψει το κλίμα της συζήτησης.Αναγνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια που συζητάμε δεν καταφέραμε να σας πείσουμε για την αναγκαιότητα της επένδυσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας απευθυνόμενος στο σώμα του περιφερειακού συμβουλίου και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Σκύρου. Για να πάρει την απάντηση από τον Απόστολο Γκλέτσου. ''Αν όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέρατε να πείσετε την τοπική κοινωνία όπως λέτε,σημαίνει ότι έχετε αποτύχει και θα πρέπει να απολύσετε τους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι της εταιρείας'' ήταν η απάντηση του περιφερειακού συμβούλου στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της εταιρείας.
Αυτό πράγματι είναι ένα θέμα. Μια αδυναμία θα λέγαμε καλύτερα, των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν έχουν κάνει αρκετά για να ενημερώσουν σωστά και υπεύθυνα τις τοπικές κοινωνίες για τα πραγματικά οφέλη τέτοιων επενδύσεων, αν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να πείσεις κάποιον που πεισματικά αρνείται να πεισθεί. Αλλά ούτε και από την πλευρά της Πολιτείας έγινε καμιά σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών γύρω από το θέμα της χρησιμότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ουσία του θέματος όμως είναι άλλη και πάλι θα επικαλεστούμε τα λόγια του Απόστολου Γκλέτσου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. ''Εδώ και δεκαπέντε,είκοσι χρόνια είπε ακούω για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά βλέπω το ηλεκτρικό ρεύμα να είναι στα ύψη και τα νοικοκυριά να στενάζουν από τους υπέρογκους λογαριασμούς. Θα μας εξηγήσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει; Τα τελευταία χρόνια γεμίσαμε ανεμογεννήτριες αλλά δεν βλέπω το όφελος που έχουν οι καταναλωτές από τη ραγδαία εξάπλωση των ανεμογεννητριών''. Εύλογο το ερώτημα του περιφερειακού συμβούλου αλλά και πάλι απάντηση δεν δόθηκε από κανέναν. Έτσι καταλήξαμε σε μια... παρδαλή απόφαση.
Η υπηρεσία Περιβάλλοντος να εξετάζει το θέμα με τεχνοκρατική ματιά και να γνωμοδοτεί θετικά για τις συγκεκριμένες επενδύσεις και το περιφερειακό συμβούλιο να παίρνει μια καθαρά πολιτική απόφαση απορρίπτοντας την εισήγηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
Συμπέρασμα: Τελικά αυτό που βλάπτει περισσότερο από τις ανεμογεννήτριες είναι η έλλειψη σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης που να παρουσιάζει τα υπέρ και τα κατά μιας πολιτικής πράσινης ανάπτυξης,τα κόστη και τα οφέλη ανάλογων επενδύσεων. Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι αρμόδιοι κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης ότι οι πεποιθήσεις είναι πιο επικίνδυνοι εχθροί της αλήθειας από το ψέμα και σήμερα έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στο θέμα των αιολικών πάρκων είναι ότι έχουν διαμορφωθεί πεποιθήσεις αρνητικές και δύσκολα αυτές μπορούν να αλλάξουν.
Χρήστος Αλεξανδρής