Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ

Γράφει ο Ηλίας Σπυρόπουλος,

Συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

H στήλη ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ μετά από ολιγοήμερη απουσία, επανέρχεται πάντα καλοπροαίρετα, επαινώντας ΤΑ ΚΑΛΑ και κατακρίνοντας ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ, καταθέτοντας βέβαια και τις δικές της απόψεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

✓Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η οφθαλμίατρος Αλίκη Λιάσκα – Παπανάγνου, Δ/ντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας, προσφέρει πολλά στον τομέα της με την επιστημονική της κατάρτιση, με την εργατικότητά της και την ευσυνειδησία της. Επιτελεί έργο κοινωνικό λίαν αξιόλογο. Προσφέρει ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες οφθαλμίατρους, αλλά και σε συμπολίτες μας, που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή, το γνωρίζω αυτό, και οι οποίοι εμπιστεύονται την πείρα της και την επιστημονική της κατάρτιση.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας μας το ΛΑΜΙΑΚΟ ΤΥΠΟ, έγινε γνωστό, ότι η κ. Λιάσκα πήρε τη γενναία απόφαση πέραν της επιστημονικής της προσφοράς να ασχοληθεί με τα κοινά και να προσφέρει τις υπηρεσίες και από άλλο μετερίζι, την τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι πέρασε η ευχάριστη και ενδιαφέρουσα είδηση, ότι θα είναι υποψήφια στις προεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, ως περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του υποψηφίου Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μαρκόπουλου. 

Η στήλη εύχεται στη φίλη Αλίκη Λιάσκα επιτυχία στην ανάδειξή της στο αξίωμα του περιφερειακού Συμβούλου, εκπλήρωση των στόχων της και τον οραματισμών της επ’ αγαθώ βέβαια του τόπου μας και των συμπολιτών της.

Και είναι βέβαιο, ότι με την επιτυχία της και όποιος τομέας της αυτοδιοίκησης της ανατεθεί, σίγουρα θα τον φέρει σε πέρας αποτελεσματικά και δημιουργικά. Το μέχρι τούδε οδοιπορικό της αυτό εγγυάται. Οι ελπίδες μας και οι ευχές μας θα τη συνοδεύουν.

✓Η χώρα μας από το Ταμείο ανάκαμψης θα πριματοδοθεί με αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη κατατέθηκαν στα Ταμεία μας 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λίαν ευχάριστο και συγχαρητήρια στην κυβέρνηση η οποία μόχθησε γι’ αυτό.

Τα χρήματα αυτά προορίζονται για αναδιάταξη των δομών της οικονομίας και για βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και για να παράξουν Εθνικό και κοινωνικό όφελος. Εκείνο που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση είναι, οι μεταρρυθμίσεις για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να είναι δίκαιες και να αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους.

Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. Είναι ανάγκη η πατρίδα μας να αρχίσει να γίνεται αυτάρκης σε προϊόντα προερχόμενα από τον πρωτογενή τομέα και να μη βρισκόμαστε συνεχώς στην ανάγκη βασικά προϊόντα να τα εισάγουμε, ενώ θα μπορούσαν να παραχθούν εύκολα στον τόπο μας.

Αυτό μπορεί και πρέπει να συνυφανθεί με την ενίσχυση της υπαίθρου και όλων των περιφερειακών δομών που βρίσκονται έξω από τα τείχη των μεγαλουπόλεων. Με την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και η μάστιγα της αστυφιλίας θα κτυπηθεί αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα προκύψουν.

Η στήλη το έχει πολλές φορές τονίσει ότι η ερήμωση της υπαίθρου χώρας, της περιφέρειας, πρέπει όλους να μας προβληματίζει και όχι μόνο τους κυβερνώντες. Τα χωριά μας που σήμερα ερημωμένα ατενίζουν τον ορίζοντα με θλίψη και απογοήτευση, μας το ζητούν. Βοηθήστε μας ναη μη χαθούμε, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, εμείς είμαστε ο πυλώνας που στηρίζεται τούτος ο τόπος μας λένε. Μη μας εγκαταλείπετε.

Και τούτο θα επιρευχθεί κύριοι ιθύνοντες πέραν των άλλων και με την αποκέντρωση.

Αποκέντρωση σε όλους τους τομείς. Σε διοίκηση, σε Υπουργεία, σε πανεπιστήμια, σε επιχειρήσεις, σε σύγχρονες μονάδες υγείας, σε πολιτιστικά δρώμενα, σε όλους, μας σε όλους τους τομείς.

Αυτές τις απλές σκέψεις και πολλές άλλες ακόμα θα μπορούσε να καταθέσει η στήλη, πιστεύοντας ότι η αδύνατη φωνή της θα φτάσει σε ώτα ακουόντων.

✓Και πάλι το θέμα εξυπηρέτησης των πολιτών από τις ρημαγμένες από προσωπικό Τράπεζες. Αφορμή από επίσκεψη του γράφοντα σε τραπεζικό υποκατάστημα της πόλης μας, όπου 20 και περισσότερα άτομα, το πλείστον ηλικιωμένοι, περιμέναμε υπό τον ήλιο στο πεζοδρόμιο για να έλθει η σειρά μας να εισέλθουμε εντός του υποκαταστήματος. Κύριοι των Τραπεζών, που δεν διακατέχεστε από ευαισθησίες, αυτό το θέαμα της αναμονής στο δρόμο δεν σας αγγίζει; Αυτό το θέμα που μας υποβιβάζει σαν λαό, θέαμα τριτοκοσμικής χώρας και όχι Ευρωπαϊκής, δεν σας προβληματίζει;

Επιλύσατε το εσωτερικό σας θέμα θεσπίζοντας τον ηλεκτρονικό τρόπο εξυπηρέτησης, διώχνοντας χιλιάδες υπαλλήλους, διώχνοντας όμως και χιλιάδες νέους επιστήμονες σε ξένες χώρες.

Αυτά τα νέα παιδιά που σπουδάζουν με τις δαπάνες όλων μας και έχουν πολλές επιστημονικές περγαμηνές γιατί τα εκπατρίζετε;

Αυτή είναι η κοινωνική σας πολιτική;

Βρήκατε αυτόν τον τρόπο για να γεμίζετε τα θησαυροφυλάκιά σας.

Γι’ αυτό το απλό θέμα της ταλαιπωρίας του απλού πολίτη, δεν μπορείτε να βρείτε τρόπο επίλυσης; Δεν βλέπετε την ταλαιπωρία του κόσμου, την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που είναι οι καλύτεροι πελάτες σας και όλοι τους πέραν των άλλων, σας καταθέτουν και τις μικροοικονομίες τους που έχουν για ώρα ανάγκης, ενώ οι νέοι δεν είναι πελάτες σας, αλλά πελάτες των παππούδων τους;

Η στήλη αγανακτισμένη θα επανάλθει δριμύτερη στο θέμα αυτό, που ντροπιάζει τις ανθρώπινες αξίες, ντροπιάζει το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι.

✓Ας κλείσουμε πιστεύοντας ότι και οι σημερινές μας επισημάνσεις είναι λίαν ενδιαφέρουσες και ενδιαφέρουν άμεσα τον κάθε πολίτη.

Θα συνεχίσουμε στο επόμενο καταθέτοντας τους προβληματισμούς μας, σταχυολογώντας από την επικαιρότητα, τα κατά τη γνώμη μας απασχολούντα έντονα την καθημερινότητα.