Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι παλαίμαχοι στο πλευρό της ΠΑΕ Άρης για το -6

Με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Άρη αλλά και επώνυμοι φίλοι του συλλόγου, ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να τιμωρήσει με αφαίρεση έξι (6) βαθμών τον Άρη από το προσεχές πρωτάθλημα της Super League, για την υπόθεση πλαστογραφίας του ποδοσφαιριστή Μπόρτσε Λάσκοφ.  

Η ένσταση των Θεσσαλονικέων εκδικάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας (19/7) στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Η επιστολή, που υπογράφουν οι Γιάννης Βένος, Γεώργιος Μπαρκούκης, Κλήμης Γούναρης, Γιάννης Μπουτάρης, Κώστας Δράμπης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιώργος Ζήνδρος, Ηλίας Πόππης, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Στάθης Ρούσσος, Γιώργος Κολτσίδας, Γιώργος Σεμερτζίδης, Ντίνος Κούης, Γιώργος Φοιρός, Λεωνίδας Μπακούρας, Κώστας Χρυσόγονος, αναφέρει τα εξής: 

«Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ για αφαίρεση 6 βαθμών από την ομάδα του Άρη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που διαφαινόταν και από σειρά προηγούμενων γεγονότων, ότι δηλ. η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, επιχειρεί συστηματικά την υποβάθμιση του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας. 

Η Επιτροπή Δεοντολογίας καταδίκασε τον Άρη και του επέβαλε την εξοντωτική ποινή των μείον έξι βαθμών, που μπορεί να σημαίνει απώλεια του ευρωπαϊκού εισιτηρίου και υψηλών εσόδων για το 2022, με βάση μια καταγγελία για πλαστογραφία που φέρεται να τελέσθηκε το 2018 και η οποία έφθασε στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον Φεβρουάριο του 2020. Δεν σχολιάζουμε την ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης δεν έχει δημοσιοποιηθεί και άρα δεν το γνωρίζουμε. 

Ο χρονισμός, όμως, της εκδίκασης από την Επιτροπή Δεοντολογίας αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρξε σκοπιμότητα εκ μέρους της σε βάρος του Άρη. Αν η υπόθεση είχε εκδικασθεί σε εύλογο χρόνο και η ποινή των -6 βαθμών είχε επιβληθεί στην αγωνιστική περίοδο 2019-20, δεν θα επηρεαζόταν καν η βαθμολογική θέση του Άρη. Αν είχε εκδικασθεί και επιβληθεί η ίδια ποινή πριν από το τέλος της περιόδου 2020-21 θα επηρεαζόταν η βαθμολογική θέση του (4ος αντί 3ος), αλλά όχι η έξοδος στην Ευρώπη. Ακόμη όμως και στο τελικό στάδιο η αρμόδια εισηγήτρια καθυστέρησε επί δύο ολόκληρους μήνες (Μάρτιο-Απρίλιο 2021) να καταθέσει την εισήγησή της για μια υπόθεση με απλά πραγματικά περιστατικά, και στη συνέχεια η ακροαματική διαδικασία καθυστέρησε επί τρεις περίπου εβδομάδες, φθάνοντας να διεξαχθεί την παραμονή επικύρωσης της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Superleague 2020-21, προφανώς επειδή τα αποτελέσματα των αγώνων στο μεταξύ έδειχναν ότι το -6 δεν θα αρκούσε για τον αποκλεισμό του Άρη από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2021-22. 

Έτσι η Επιτροπή Δεοντολογίας προτίμησε να μείνει η αλλοίωση αυτή της βαθμολογίας και των όρων του ανταγωνισμού των ομάδων ως «εφεδρεία» για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενώ ο εισηγητής για άλλη πειθαρχική υπόθεση είχε προτείνει την αφαίρεση 10 βαθμών από ανταγωνίστρια ΠΑΕ για το ασυγκρίτως σοβαρότερο παράπτωμα της αθέμιτης προσπάθειας επηρεασμού των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ μέσω δωροδοκιών, η Επιτροπή Δεοντολογίας της τελευταίας απήλλαξε την εγκαλουμένη ΠΑΕ και επέβαλε ποινές μόνο σε φυσικά πρόσωπα. 

Ακόμη χειρότερα, η ΕΠΟ παραπληροφόρησε την ΠΑΕ Άρης το φθινόπωρο του 2019 σε σχέση με τον αποδέκτη των αποφάσεων της FIFA για ζητήματα οφειλών της παλιάς ΠΑΕ Άρης (που είχε τεθεί σε εκκαθάριση από το 2014) προς ποδοσφαιριστές, με αποτέλεσμα την επιβολή απαγόρευσης μεταγραφών από την παγκόσμια ομοσπονδία. Τα αποτελέσματα της σχετικής με τους υπαιτίους των γεγονότων αυτών εσωτερικής έρευνας της ΕΠΟ παραδόξως δεν έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Ως να μην έφθαναν όλα αυτά, η ΕΠΟ τεχνηέντως καθόρισε τους όρους συμμετοχής των δεύτερων ομάδων των κορυφαίων ΠΑΕ της Superleague-1 στο πρωτάθλημα της Superleague-2 για την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2021-22) κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δώσει δικαίωμα συμμετοχής στους τέταρτο και πέμπτο της βαθμολογίας και να αποκλείσει τον τρίτο, δηλ. τον Άρη. 

Όλα αυτά είναι τόσο πολλά και τόσο προκλητικά ώστε να αποκλείεται να αποτελούν απλές συμπτώσεις. Καταδεικνύουν την ύπαρξη σχεδιασμού σε βάρος της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης, τον οποίο υπηρετούν και διεκπεραιώνουν , ως μη όφειλαν, τα όργανα της ΕΠΟ. 

Καλούμε την πολιτεία, μέσω των αρμοδίων οργάνων της, να αναλάβει τις ευθύνες της για την επιβολή ισονομίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλούμε ακόμη τους βουλευτές όλων των κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις περιφέρειες Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί μας, απαιτώντας αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι στην Ελλάδα του 2021. 

Θέλουμε οι αγώνες να κερδίζονται και να χάνονται τίμια μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στα κλειστά γραφεία της ΕΠΟ. Αξιώνουμε σεβασμό και Δικαιοσύνη για όλες τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά τώρα για τον ιστορικό Άρη που φαίνεται πως δέχεται συντονισμένη και απρόκλητη άδικη επίθεση από την ΕΠΟ».


***Στο Καζακστάν έφτασε η αποστολή του Άρη ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με την Αστάνα για το Β' προκριματικό γύρο του Conference League (22/7, 16:00 - «Astana Arena»). Αναφορικά με τον Αλεχάντρο Αρίμπας, που έχει συμφωνήσει με τους «κίτρινους», η άφιξή του στη Θεσσαλονίκη μετατέθηκε για το πρωί της Τετάρτης. 

 

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ

 

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness