Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γιάννης Μανιάτης για ελληνοβουλγαρικό αγωγό αερίου: Η Ελλάδα κατακτά τη θέση που της αξίζει

Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB που θα εγκαινιάσουν αύριο οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας εκφράζει με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Όπως αναφέρει πρόκειται για σπουδαίο έργο γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που από το 2013 σχεδιάσαμε κι εντάξαμε στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs.
«Η Ελλάδα κατακτά στην ευρύτερη περιοχή, τη θέση που της αξίζει. Στην ενεργειακή καταιγίδα που ζούμε, χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση κι ενότητα όλων των προοδευτικών, φιλοευρωπαϊκών, πατριωτικών δυνάμεων της χώρας» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μανιάτης.

Το μήνυμα που θα επιδιωχθεί να σταλεί με τη λειτουργία του αγωγού , εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι πως η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom.

Από το 2023 και μετά θα αποτελέσει την πηγή εισαγωγής ποσοτήτων LNG από τα πλωτά τερματικά υγροποιημένου αερίου που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους.

Οι ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάνουν μέσω διασυνδετήριων αγωγών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία ακόμη και στην Ουκρανία.

H ανάρτηση του Γιάννη Μανιάτη
«Χαίρομαι, που οι πρωθυπουργοί Ελλάδας κ Βουλγαρίας κκ Κ. Μητσοτάκης κ Κ. Πέτκοφ, εγκαινιάζουν την Παρασκευή 8/7, τη λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Ένα σπουδαίο έργο γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που από το 2013 σχεδιάσαμε κι εντάξαμε στα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα PCIs.
Το Δεκέμβριο 2014, πριν σχεδόν 8 χρόνια, υπογράψαμε με τους υπουργούς ενέργειας Βουλγαρίας και Ρουμανίας, την επέκταση του IGB στη Ρουμανία κ στη συνέχεια σε Ουγγαρία.
Πρωτοβουλίες προ 8 ετών, που αποδεικνύονται σήμερα, με την κρίση φυσικού αερίου, πολύτιμες για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας κ ασφάλειας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα κατακτά στην ευρύτερη περιοχή, τη θέση που της αξίζει.
Στην ενεργειακή καταιγίδα που ζούμε, χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση κι ενότητα όλων των προοδευτικών, φιλοευρωπαϊκών, πατριωτικών δυνάμεων της χώρας».

ΠΗΓΗ:15MINUTES.GR