Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Lockdown: Σήμερα η «βαλβίδα εκτόνωσης» με «άνοιγμα» δραστηριοτήτων – Τι αλλάζει από αύριο Σάββατο

Προς ένα λελογισμένο «άνοιγμα» ορισμένων δραστηριοτήτων προχωρά από σήμερα η Πολιτεία σε μία προσπάθεια να δώσει περιθώρια αποσυμπίεσης στους πολίτες και να συμβάλει στην περαιτέρω απόδοση του lockdown.

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων οι οποίοι αναμένεται να μελετήσουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, προκειμένου να εισηγηθούν στην κυβέρνηση ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα.

Πάντως δυσκολεύουν τις αποφάσεις των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό όσον αφορά τη σταδιακή άρση του lockdown τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα από την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Αντίθετα, αυξανόμενη είναι η πίεση της COVID-19 στο ΕΣΥ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και τον αριθμό των εισαγωγών νέων περιστατικών στα νοσοκομεία να προϊδεάζει για παράταση της κρίσης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εκτός από την ίδια την πανδημία έρχεται να αντιμετωπίσει και σκληρή κριτική όσον αφορά τις κινήσεις αυτές την ώρα που το τρίτο κύμα «καλπάζει» στην χώρα μας.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως αν δεν λαμβάνονταν τα τελευταία μέτρα θα είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς, παραπέμποντας προκειμένου να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή και στα λεγόμενα των επιστημόνων. Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές ισχύσουν είναι αναγκαίες καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυστηρότερα μέτρα.

Σημειώνεται πάντως πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να κάνουν μικρά και σταθερά βήματα, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος έτσι ώστε κάθε δραστηριότητα που ανοίγει να διασφαλίζεται, όσο είναι δυνατόν πάντα, πως δεν θα περιοριστεί ξανά.

Ποια μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα

Έτσι, μετά τις εισηγήσεις των επιστημόνων και την… βούλα της κυβέρνησης σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί κατ’ αρχάς η εξίσωση των ωρών κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα με το πλαίσιο που ισχύει τις καθημερινές. Έτσι, άμεσα από αύριο αναμένεται η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 21:00 και όχι από τις 19:00.

Επίσης, η μετακίνηση για άθληση αναμένεται να απελευθερωθεί σε ολόκληρη την οικεία περιφερειακή ενότητα καταργώντας έτσι τον περιορισμό που ίσχυε και ήθελε το SMS 6 στο 13033 να ισχύει μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια.

Αντίστοιχα από την ερχόμενη Δευτέρα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους καταναλωτές, με αυστηρούς κανόνες, όπως την προϋπόθεση ραντεβού. Παράλληλα θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Για την αγορά τώρα, οι γνωρίζοντες συνιστούν υπομονή. Οι αρχικές σκέψεις ήθελαν το άνοιγα του λιανεμπορίου να έχει κλειδώσει για τις 29 Μαρτίου, αλλά όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Η πορεία των κρουσμάτων μέχρι στιγμής μπορεί να δικαιολογήσει τα… ψήγματα χαλάρωσης για να επιτευχθεί περαιτέρω απόδοση των μέτρων, η άνοιγμα της οικονομίας ωστόσο αποτελεί διαφορετικό κεφάλαιο. Αυτό, γιατί αν και το λιανεμπόριο αυτό καθ’ αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν έχει συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων, η κινητικότητα που συνεπάγεται αλλάζει τα δεδομένα.

Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες η τύχη του ανοίγματος των καταστημάτων αναμένεται να κριθεί την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και οι επιστήμονες στην συνεδρίασή τους θα εξετάσουν την πορεία των «μαθηματικών» της πανδημίας. Κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν μία επιπέδωση της καμπύλης και σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Εάν ωστόσο δεν φανούν τέτοια δείγματα μέσα στην εβδομάδα θα είναι πολύ δύσκολο οι επιστήμονες να εισηγηθούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Εάν, ωστόσο, τελικά αυτό αποφασιστεί τότε θα πρέπει να βρεθεί και ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης θα ήθελαν το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμό μόνο στον αριθμό ατόμων εντός των καταστημάτων βάσει τετραγωνικών, ωστόσο στην παρούσα φάση το σενάριο του click away μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Παράλληλα αυτό θα συνδυαστεί και με την χρήση του νέου αριθμού για τα SMS, το 13032, το οποίο επιτρέπει μόνο μία τέτοια μετακίνηση ημερησίως.

Καλπάζει η βρετανική μετάλλαξη 

Εν τω μεταξύ, σχεδόν πλήρη επικράτηση του βρετανικού στελέχους έναντι των άλλων νέων στελεχών του SARS-CoV-2 καταδεικνύουν και οι τελευταίες αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 σε επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 2 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου. Από τον έλεγχο 430 δειγμάτων από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής, βρέθηκαν 426 με τη βρετανική μετάλλαξη, τέσσερα με τη νοτιοαφρικανική και επιπλέον 9 με άλλες παραλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρετανικό στέλεχος φαίνεται να κυκλοφόρησε από τα τέλη του 2020 στη χώρα μας, αφού η γονιδιωματική ανάλυση σε 238 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 6 Οκτωβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 2020 κατέδειξε 3 κρούσματα με το βρετανικό στέλεχος.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.476 θετικά για την παρουσία του βρετανικού στελέχους (1.593 στην Αττική, 303 στην Κρήτη και 277 στη Θεσσαλονίκη) και 55 για την παρουσία του νοτιοαφρικανικού από την έναρξη της λειτουργίας του δικτύου.

ΠΗΓΗ 15 MINUTES

    

randomness