Προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας από το Μαξίμου – Συνεχίζεται η παροχολογία ενόψει ΔΕΘ
Το Μαξίμου επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και με παροχολογία ενόψει ΔΕΘ
Συνεχίζει το Μαξίμου την προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με παροχολογία και καλλιέργεια προσδοκιών για καλύτερες μέρες.
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί ενίσχυσης συνταξιούχων και ενοικιαστών, που χαρακτηρίστηκαν κοροϊδία, από το Μαξίμου, διαφημίζονται από τώρα οι ανακοινώσεις που θα κάνει μετά από 4 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, και οι οποίες θα ισχύσουν – υπό προϋποθέσεις από το 2026.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ και θα κινείται σε δύο επίπεδα: φορολογικό και ασφαλιστικό. Οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις που θα ανακόψουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η στόχευση είναι διττή: «αφενός να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των μεσαίων στρωμάτων και αφετέρου να εμπεδωθεί ένα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό περιβάλλον, ικανό να λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της κατανάλωσης και προσέλκυσης επενδύσεων».
Καλλιέργεια προσδοκιών για καλύτερες μέρες
Το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει ως ορόσημο τα τέλη Αυγούστου για την οριστικοποίηση του σχεδίου, οπότε και θα υπάρχει καθαρή εικόνα για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού και τις επιδόσεις των φορολογικών εσόδων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι βασικοί άξονες των υπό επεξεργασία μέτρων περιλαμβάνουν:
1. Αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας για φυσικά πρόσωπα
Εξετάζεται:
* Η προσθήκη ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να μετριαστεί η αιφνίδια αύξηση από τον αρχικό συντελεστή 9% στο 22%.
* Η αναθεώρηση του ορίου επιβολής του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, που σήμερα εφαρμόζεται για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
2. Ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων, με τροποποιήσεις στην ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης, είτε μέσω μείωσης των υφιστάμενων συντελεστών είτε με την προσθήκη νέων ενδιάμεσων βαθμίδων.
3. Σε φάση σχεδιασμού βρίσκονται νέες παρεμβάσεις για το στεγαστικό, με έμφαση στην επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες καθώς και στην ενίσχυση ενοικίου για νέους, χαμηλόμισθους και ζευγάρια με περιορισμένο εισόδημα.
4. Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%
5. Εντός του 2026 προγραμματίζεται νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR