Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στυλιανίδης: Η καταστροφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη

Στην ανάγκη να προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά από την κλιματική κρίση και τις επιδράσεις της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου εκδήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης, που διεξήχθη στο πλαίσιο της COP 26, σχετικά με την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή.  

Όπως είπε η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης, ενώ προσέθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί έναν από τους τέσσερις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι πρόσφατες επιστημονικές εκθέσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν δεν δράσουμε αμέσως, η καταστροφή στην ακεραιότητα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Πρέπει να δράσουμε τώρα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης ενώ κατέστησε σαφές ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι κλιματικές προκλήσεις είναι μέσω της πολύπλευρης συνεργασίας, μέσω του δομημένου διαλόγου και της ανταλλαγής καλύτερων πρακτικών και γνώσεων.

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις δράσεις που συμφωνήθηκαν στην πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Κλιματική Αλλαγή που διεξήχθη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2019. Πρέπει να προωθήσουμε προληπτικές και ανθεκτικές δράσεις σε διεθνή, εθνικά και τοπικά επίπεδα», σημείωσε ο υπουργός. 

Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι το κλειδί είναι η εκπαίδευση καθώς εξήγησε ότι η εκπαίδευση συμβάλλει στην κατανόηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής και ενθαρρύνει αλλαγές στη συμπεριφορά και στη στάση μέσα στην κοινωνία.

Επιπλέον τόνισε ότι είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν τα παιδιά, οι μαθητές και το κοινό συνολικά για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά. Ακόμη, όπως είπε εξίσου σημαντικό είναι να εκπαιδευτούν οι πολίτες μέσω προγραμμάτων και δράσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους αλλά και μέσω επιμορφωτικών σεναρίων στον ιδιωτικό τομέα. 

«Η εκπαίδευση είναι ένα βασικό εργαλείο για την πρόληψη και σαν υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εργαζόμαστε πάνω σε τέτοιες πρωτοβουλίες», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη να αξιολογείται συνεχώς η «ευαλώτοτητα» της παγκόσμιας κληρονομιάς και αυτό μπορεί να συμβεί με περισσότερη έρευνα και περαιτέρω δεδομένα μέσω ειδικών συστημάτων παρακολούθησης τα οποία θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων και των απειλών της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία.

«Ο δείκτης ευαλωτότητας θα μας επιτρέψει να θέσουμε προτεραιότητες στις δράσεις μας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης ενώ έκανε λόγο και για μία στρατηγική που θα περιλαμβάνει πρακτικά εργαλεία και λύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη διαχείριση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παράλληλα συνοψίζοντας όσα προέκυψαν από τη διάσκεψη και πρόκειται να πραγματοποιηθούν την επόμενη χρονιά ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα οργανώσει μία σύνοδο κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης και περαιτέρω δράσεις». Επιπλέον, όπως είπε, αυτή η πρωτοβουλία θα προωθηθεί περαιτέρω σε εκδήλωση σε υπουργικό Επίπεδο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στην Αθήνα το 2022.

Ακόμη ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να δημιουργηθεί η «Κλιματική Ταυτότητα» επιλεγμένων μνημείων στη περιοχή της Μεσογείου με τη συμβολή των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Νότου.

«Η πολιτιστική κληρονομία διαμορφώνει την ταυτότητα μιας περιοχής, μιας κοινωνίας, βελτιώνει την κοινωνική ένταξη, την ποιότητα του περιβάλλοντος, προωθεί τον τουρισμό και δημιουργεί δουλειές. Βελτιώνοντας την κλιματική ανθεκτικότητα των μνημείων μας δημιουργούνται περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

ΠΗΓΗ:CNN

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness