Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

«Φοβόμαστε ότι η Γάζα θα ξεχαστεί» – Σε απόγνωση οι Παλαιστίνιοι καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο Λίβανο

Κάτοικοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Γάζα λένε ότι «κανείς δεν μιλάει» για την αιματοχυσία, ενώ οι ελπίδες για εκεχειρία υποχωρούν

Καθώς οι ισραηλινές βόμβες άρχισαν να πέφτουν στο Λίβανο, οι σκηνές αιματοχυσίας και χάους ήταν ζοφερά οικείες στη Γάζα, οι κάτοικοι της οποίας φοβούνται ότι η σφαγή των Παλαιστινίων θα ξεχαστεί, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον να έχει μετατοπιστεί στον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου, στο Ιράν και τα αντίποινα του Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Η Mai al-Afifa, 24 ετών, δίδασκε σε ένα εργαστήριο για τον εντοπισμό πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, μέσα σε ένα σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο στην κεντρική πόλη Deir al-Balah της Γάζας την Πέμπτη, όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το επόμενο κτίριο του συγκροτήματος. Είκοσι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίσκονταν στο σημείο.

«Ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει παραιτηθεί από τη Γάζα. Κάθε δυναμική προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός έχει σταματήσει»

Μέσα από τον καπνό και τη σκόνη των ερειπίων, η Afifa είδε διασκορπισμένα μέλη των σωμάτων δύο γυναικών και ενός άνδρα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση, καθώς η ίδια παραπατούσε προς την ασφάλεια. Ο ισραηλινός στρατός, όπως το συνηθίζει, δήλωσε ότι έκανε ένα ακριβές χτύπημα για να στοχεύσει μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποιούσαν το σχολείο ως κέντρο διοίκησης.

«Οι σφαγές έχουν αυξηθεί στη Γάζα και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό»

«Είμαστε πολύ λυπημένοι για αυτό που συμβαίνει τώρα στον Λίβανο. Έχουμε βιώσει αυτό τον πόνο και την απώλεια», τόνισε η Afifa, μιλώντας στον βρετανικό Guardian. «Αλλά φοβόμαστε επίσης ότι η Γάζα θα ξεχαστεί: οι σφαγές έχουν αυξηθεί εδώ και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια μιλούν για τον περιφερειακό πόλεμο, το Ιράν, το Ισραήλ και για το τι συμβαίνει στον Λίβανο».

Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στο Λίβανο στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από δύο εβδομάδες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών και στοχευμένων δολοφονιών με στόχο την καταστροφή της ηγεσίας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ, η ισχυρή λιβανέζικη πολιτοφυλακή που πρόσκειται στο Ιράν, είχε αρχίσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον νέο πόλεμο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή ομάδα. Τα διασυνοριακά πυρά «tit-for-tat» τον τελευταίο χρόνο έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο πλευρές της μπλε γραμμής από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ λέει ότι η «στοχευμένη και περιορισμένη» επίθεσή του στον Λίβανο έχει ως στόχο να επιτρέψει στους Ισραηλινούς πολίτες να επιστρέψουν στις εκκενωθείσες περιοχές. Αλλά το ένα πέμπτο της χώρας έχει ήδη εκτοπιστεί από τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης, που καλύπτουν πλέον το ένα τέταρτο της μικρής μεσογειακής χώρας, γεγονός που εγείρει φόβους ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια πολύ ευρύτερη ώθηση κατά της λιβανέζικης ομάδας.

«Κάθε μέρα, η Γάζα μού υπενθυμίζει την υποκρισία του κόσμου»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον λιβανέζικο λαό, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του την περασμένη εβδομάδα, να «απελευθερώσει τη χώρα του από τη Χεζμπολάχ», προκειμένου να αποφευχθεί «η καταστροφή και η δυστυχία όπως βλέπουμε στη Γάζα».

Ο πόλεμος στο Λίβανο και η απειλή μιας κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή, που παρασύρει το Ιράν και τις ΗΠΑ, έχει σπρώξει τη Γάζα προς τα κάτω στα δελτία ειδήσεων και τη διπλωματική ατζέντα. Ακόμα κι έτσι, όμως, το Ισραήλ κατάφερε να ανανεώσει την επίθεση που διεξάγει εδώ και ένα χρόνο στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Υπολογίζεται ότι 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί από τις τελευταίες μάχες στη συνοικία Τζαμπαλίγια στη Γάζα, οι οποίες έχουν πλέον εισέλθει στη δεύτερη εβδομάδα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η χερσαία επίθεση είναι απαραίτητη για να εμποδίσει τη Χαμάς να ανασυνταχθεί.

Ο Badr Alzaharna, 25 ετών, από την πόλη της Γάζας, δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του ήθελαν να φύγουν αφού κρατήθηκαν στο σπίτι τους για ένα χρόνο, αλλά οι μάχες και οι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές το έκαναν αδύνατο. «Απλά περπατώντας στο δρόμο βλέπεις αποκαλυπτικές σκηνές… Είναι τραυματικό να βρίσκεσαι εδώ. Κάθε μέρα, μου υπενθυμίζει την υποκρισία του κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Το σύνολο της βόρειας Γάζας βρίσκεται υπό ισραηλινή εντολή εκκένωσης: ο ισραηλινός στρατός έχει πει στους πολίτες να μετακινηθούν στην αλ-Μαβάσι, μια παράκτια περιοχή στη νότια Γάζα, για την ασφάλειά τους, αν και έχει επίσης βομβαρδίσει αρκετές φορές την «ανθρωπιστική ζώνη».

Θα ξεμείνουν από τρόφιμα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επτά αποστολές για την εκκένωση τραυματιών από νοσοκομεία, που αγωνίζονται για τη μεταφορά τους προς το νότο, είχαν απορριφθεί ή παρεμποδιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ένας στους 55 ανθρώπους έχει σκοτωθεί, πάνω από το 90% του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του, ενώ τα τρόφιμα, τα φάρμακα και το καθαρό νερό εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα εν μέσω νέων ισραηλινών περιορισμών για το τι μπορεί να εισέλθει στη Λωρίδα.

Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ και της ισραηλινής κυβέρνησης, οι παραδόσεις τροφίμων και βοήθειας στη Γάζα μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, λόγω των νέων κανόνων που επέβαλε το Ισραήλ, με αποτέλεσμα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ να προειδοποιήσει ότι η απειλή λιμού εξακολουθεί να ελλοχεύει.

Στη βόρεια Γάζα δεν έχουν γίνει παραδόσεις τροφίμων από την 1η Οκτωβρίου! Ο οργανισμός του ΟΗΕ δήλωσε το Σάββατο ότι είχε διανείμει τις τελευταίες προμήθειες μπισκότων υψηλής ενεργειακής αξίας, κονσερβοποιημένων τροφίμων και αλευριού και δεν ήταν σαφές πόσο θα διαρκέσουν.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η φρίκη στη βόρεια Γάζα»

Ο Rohan Talbot, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας τελειώνουν οι λέξεις για να περιγράψουμε τη φρίκη που ακούμε από τη βόρεια Γάζα. Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ είναι αμείλικτοι, τρομοκρατημένοι και πεινασμένοι άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί καθώς προσπαθούν να διαφύγουν και δεκάδες πτώματα κείτονται στο δρόμο. Ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της επιβίωσης των Παλαιστινίων κλιμακώνεται, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να έχει παραιτηθεί από τη Γάζα. Κάθε δυναμική προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός έχει σταματήσει».

Οι συνομιλίες που διεξάγονται με διεθνή διαμεσολάβηση, με στόχο μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, είναι σε αδιέξοδο από τον Ιούλιο, οδηγώντας σε απόγνωση τους Παλαιστίνιους και τις οικογένειες των Ισραηλινών αιχμαλώτων που συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις επισκιάζονται τώρα από τις προσπάθειες να ηρεμήσει η κατάσταση στο Λίβανο και να αποφευχθεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο εβραϊκό κράτος με 180 βαλλιστικούς πυραύλους νωρίτερα αυτό το μήνα, ως απάντηση στις δολοφονίες του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη.

«Η Γάζα ήταν πάντα ξεχασμένη»

Μέχρι τον περασμένο μήνα, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θεωρούνταν το κλειδί για τον τερματισμό των κλιμακούμενων περιφερειακών εντάσεων: Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλες συμμαχικές πολιτοφυλακές στην Υεμένη, το Ιράκ και την Συρία, υποστήριζαν ότι θα σταματούσαν τα πυρά κατά του Ισραήλ και των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων σε όλη τη Μέση Ανατολή όταν τελείωνε ο πόλεμος στη Γάζα.

Αλλά μετά την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε σε ομιλία του ότι η Τεχεράνη και οι εντολοδόχοι της θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά του Ισραήλ. Το μέλλον της Γάζας δεν είναι πλέον σαφώς συνδεδεμένο με τα άλλα μέτωπα του πολέμου.

Ο Μοχάμεντ Σαΐντ, 36 ετών, πατέρας τεσσάρων παιδιών από την Ντέιρ αλ-Μπάλα, που τώρα προστατεύεται με την οικογένειά του σε άλλο σημείο της πόλης, μετά τις ζημιές που υπέστη το σπίτι τους σε αεροπορική επιδρομή, δήλωσε ότι έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί αλλού.

«Η Γάζα ήταν πάντα ξεχασμένη… Γι’ αυτό συνέβησαν όλα αυτά», όπως είπε.

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR