Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουρκία-Ιράν: Έκλεισαν συμφωνίες για το εμπόριο, απέφυγαν να αναφερθούν στις διαφωνίες τους για την κρίση στην Υεμένη

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί συμφώνησαν να δώσουν ώθηση στο διμερές εμπόριο και υπέγραψαν πολλές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα, ωστόσο απέφυγαν να αναφερθούν στις διαφορές τους σχετικά με την κρίση στην Υεμένη.

Ο Ερντογάν πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στο Ιράν σε μια χρονική περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες λόγω των διαφωνιών τους για τη Συρία, έχουν πληγεί λόγω των γεγονότων στην Υεμένη, καθώς η Τουρκία και το Ιράν υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στην κρίση.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Ορισμένοι Ιρανοί βουλευτές προέτρεψαν την ιρανική κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσκεψή του, ενώ ένας πολιτικός υποστήριξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Οι αναλυτές ωστόσο προβλέπουν ότι οι τριβές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών θα παραμεριστούν λόγω της οικονομικής τους αλληλεξάρτησης. Η Τουρκία έχει ανάγκη το φυσικό αέριο του Ιράν και η Τεχεράνη – η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις κυρώσεις της Δύσης – χρειάζεται απεγνωσμένα τις τουρκικές εξαγωγές.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν κι η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Ροχανί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις περιφερειακές εντάσεις, χωρίς να προβούν σε συγκεκριμένες δηλώσεις.

«Δε δίνω προσοχή στους κλάδους (του Ισλάμ). Δε με ενδιαφέρει εάν είναι Σιίτες ή Σουνίτες, αυτό που με αφορά είναι οι Μουσουλμάνοι» γενικά, είπε ο Ερντογάν.

«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το αιματοκύλισμα, σε αυτόν τον θάνατο».

Ο Ερντογάν, ευσεβής σουνίτης μουσουλμάνος, υποστηρίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εναντίον των μαχητών Χούτι στην Υεμένη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει τους σιίτες Χούτι.

«Και οι δυο μας πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για εμάς να γίνουμε μάρτυρες του τέλους του πολέμου και του αιματοκυλίσματος στην Υεμένη όσο το δυνατόν συντομότερα» επισήμανε ο Ροχανί.

Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν 8 συμφωνίες κι επικεντρώθηκαν στο να δώσουν έμφαση στην ανάγκη για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, ενώ ο Ερντογάν σημείωσε ότι βρίσκονται πολύ πίσω από το στόχο να αυξήσουν τον όγκο εμπορικών συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Το εμπόριο μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης έχει επίσης παρακωλυθεί από τη διαμάχη σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Τουρκία, που εισάγει κάθε χρόνο 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ιράν, προσέφυγε το 2012 στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ελβετία αφότου η Τεχεράνη είχε απορρίψει τις διαμαρτυρίες ότι οι τιμές πώλησης ήταν πολύ υψηλές.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα αγόραζε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ιράν εάν ήταν φθηνότερο.


(ΑΠΕ)


    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής Άρχισαν τα όργανα και στη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να έπιασαν ήδη δουλειά αυλικοί του συστήματος εξουσίας και να προσπαθούν με διάφορους...
randomness