Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Πολύ καλή» η ποιότητα νερού στον Σηκουάνα, σύμφωνα με τους διοργανωτές

Το νερό του Σηκουάνα ήταν «πολύ καλής» ποιότητας βακτηριολογικά κατά τη διάρκεια των αγώνων τριάθλου την Τετάρτη, ανέφερε σήμερα (1/8) η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (Cojo), αποκαλύπτοντας τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απαιτούν 24 ώρες για να γίνουν γνωστά.

«Τα δείγματα που ελήφθησαν χθες μεταξύ 5 και 6 π.μ. έδειξαν επίπεδα E.Coli», του πιο προβληματικού από τα δύο βακτήρια των κοπράνων που μετρήθηκαν για να επιτρέψουν ή όχι τη διεξαγωγή διαγωνισμών λευκού νερού, «μεταξύ 192 και 308» μονάδες σχηματισμού αποικιών ανά χιλιοστόλιτρο (CFU/ml), είπε η Αν Ντεσάν, εκπρόσωπος της Cojo, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου.

Αυτά τα αποτελέσματα «θεωρούνται πολύ καλά από το World Triathlon», τη διεθνή ομοσπονδία που έδωσε το πράσινο φως στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σηκουάνα, είναι δε πολύ κάτω από το ρυθμιστικό όριο που έχουν ορίσει οι αθλητικές ομοσπονδίες (1.000 UCF/ml).

Μετά από μήνες αμφιβολιών γύρω από την ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα, οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, προς μεγάλη ανακούφιση αθλητών και διοργανωτών. Ο δήμος του Παρισιού και η περιφέρεια, ως τοπικές αρχές, συμμετείχαν για χρόνια στον καθαρισμό του ποταμού.

Η ακύρωση δύο προπονήσεων για το κολυμβητικό τμήμα την Κυριακή και τη Δευτέρα και η 24ωρη αναβολή του αγώνα των ανδρών, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης, για «λόγους υγείας», δημιούργησαν ανησυχία, καθώς τα επίπεδα βακτηρίων που καταγράφηκαν «σε ορισμένα σημεία» του μαθήματος παρέμεναν «ακόμα υψηλότερα από τα αποδεκτά όρια», εξήγησαν οι Cojo και World Triathlon.

Η τελική ημερομηνία απόσυρσης είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, εάν τα αποτελέσματα των τελευταίων βακτηριολογικών αναλύσεων εξακολουθούσαν να είναι ασαφή. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις την Παρασκευή και το Σάββατο στη γαλλική πρωτεύουσα, η βελτίωση των καιρικών συνθηκών από την Κυριακή οδήγησε σε βελτίωση της ποιότητας του νερού.

Όμως, η καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας από Τρίτη προς Τετάρτη κόντεψε να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού στο ποτάμι. Η καταιγίδα το απόγευμα της Τρίτης «δεν πέρασε μακριά», παραδέχτηκε ο περιφερειακός νομάρχης Μαρκ Γκιγιόμ την Τετάρτη, αλλά «δεν έβρεξε στην περιοχή προπόνησης».

Σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης μπορεί να απελευθερωθεί μη επεξεργασμένο νερό στον ποταμό, ένα φαινόμενο που τα έργα συγκράτησης που εγκαινιάστηκαν λίγο πριν τους Αγώνες έχουν σκοπό να αποτρέψουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

    

 

randomness