Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τα σενάρια για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και οι θέσεις των δύο πλευρών

Το ραντεβού Γεραπετρίτη - Φιντάν και το στοίχημα διατήρησης της ηρεμίας

Στις 10:30 το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να περάσει την πόρτα του Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο Χακάν Φιντάν με την τουρκική αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύει.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ξεκινήσουν με κατ’ ιδίαν συνάντηση και θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί.

Μία διαφορά λέει ο Γεραπετρίτης – Για αλληλένδετα προβλήματα μιλά ο Φιντάν

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένα έχει στόχο να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει το έδαφος για να ξεκινήσουν επί της ουσίας συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας – Τουρκίας. Της μίας διαφοράς που η Αθήνα αναγνωρίζει ότι μπορεί να παραπεμφθεί σε διεθνή διαιτησία.

 

Ωστόσο η Τουρκία, όπως επανέλαβε ο Φιντάν σε συνέντευξη του στα «ΝΕΑ», την Πέμπτη, θεωρεί ότι Αθήνα και Άγκυρα «έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία».

Την ίδια στιγμή ο Γεραπετρίτης σημείωνε σε συνέντευξη του στη Χουριέτ, επίσης την Πέμπτη, πως «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι η μία και μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας» επαναλαμβάνοντας ότι «η εθνική κυριαρχία των κρατών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο συζήτησης ή διεθνούς δικαιοδοσίας».

Ελλάδα και Τουρκία προσπαθούν να συναντηθούν προκειμένου να διαπραγματευτούν ξεκινώντας από εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.

Το αν θα καταφέρουν να συναντηθούν, πολύ περισσότερο αν αυτή η προσπάθεια θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στη συνάντηση της Παρασκευής, μένει να αποδειχθεί, ωστόσο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο.

Γεραπετρίτης – Φιντάν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα

Πρώτος στόχος παραμένει το «καλό κλίμα»

Για τους διπλωμάτες πάντως το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα και η βάση της Διακήρυξης των Αθηνών, ως θετικά κεκτημένα, που μπορούν να συμβάλουν στις εξελίξεις. Σε αυτά τα θετικά κεκτημένα πρέπει να προσθέσουμε και την απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων, που έχουν φέρει ηρεμία στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή επισημαίνουν πως η δημιουργία υπερβολικών προσδοκιών, ίσως να είναι και επικίνδυνη. Αφού όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν κάθε αποτυχία διαλόγου ισοδυναμούσε με την προετοιμασία μίας κρίσης που ακολουθούσε.

Έντονη δε είναι και η κριτική που ασκείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία από την αντιπολίτευση, όσον αφορά τις συνομιλίες, με τις επιθέσεις που καταγγέλλουν τις συνομιλίες να γίνονται όχι μόνο από τα δεξιά, αλλά και από τα κόμματα της αριστεράς.

Τρία σενάρια για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Διπλωματική πηγή μιλώντας στο in αναφερόταν σε τρία πιθανά σενάρια στα οποία θα μπορούσε να καταλήξει το τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν.

Σημειώνοντας ως μία πιθανότητα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να παραδεχθούν ότι δεν υπάρχει φως υπό τις δεδομένες συνθήκες και οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν Αθήνα και Άγκυρα σε κατ’ ουσίαν συζητήσεις για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και να αποφασίσουν να δώσουν έμφαση στο να διαφυλάξουν τα θετικά κεκτημένα.

Το δεύτερο σενάριο είναι να πουν ότι στις κοινές τους δηλώσεις ότι συνεχίζουν τις επαφές και τις προσπάθειες, ενδεχομένως και σε άλλη συνάντηση, για να βρουν κοινό πεδίο και τις συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να μπει ο πολιτικός διάλογος στο θέμα της οριοθέτησης.

Ενώ το τρίτο και πλέον αισιόδοξο σενάριο, το οποίο όπως έλεγε αρμόδια πηγή, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, είναι να καταφέρουν στη συνάντηση τους Γεραπετρίτης και Φιντάν να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στο πλαίσιο και ξεκινούν οι συνομιλίες. «Αλλά αυτό είναι μία μικρή πιθανότητα», όπως σημείωναν όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα θα γίνει αναλυτική συζήτηση και για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025.

Να σημειωθεί ότι ο Γεραπετρίτης αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ενημερώσει και την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη συνάντηση του με τον Χακάν Φιντάν.

Όπως ανέφερε δε σε ανάρτηση της η Ντόρα Μπακογιάννη, «μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη συγκαλείται η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων την Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 12:30».

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness