Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τα... παρατράγουδα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Παρακολουθώντας την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας με επίμαχο θέμα συζήτησης την σίτιση των παιδιών του Μουσικού Σχολείου, αναζητούσα το λόγο που επέβαλλε την επαναφορά του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, από τη στιγμή που το σώμα έχει ήδη αποφανθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση παίρνοντας μια απόφαση που επιτρέπει στην εταιρεία που έχει υπογράψει τη σύμβαση να συνεχίσει να παρέχει τα γεύματα στο συγκεκριμένο σχολείο. 

Ατέρμονες συζητήσεις χωρίς να καταλήγουν πουθενά. Αναζήτηση μιας εναλλακτικής λύσης που δεν διαφαινόταν από καμία τοποθέτηση. Ανούσιες αντιπαραθέσεις που υποτίθεται είχαν εξαντληθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το ενδιαφέρον της συνεδρίασης μονοπώλησε ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δημάρχου Λαμιέων Πανουργιά Παπαϊωάννου και του επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Κυριακάκη για μια δήλωση του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας στις τηλεοράσεις ότι αρχική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για συνέχιση της σύμβασης υποκρύπτει ιδιοτελή κίνητρα. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και το επεισόδιο έληξε χωρίς να πάρει μεγαλύτερη έκταση.

Από εκεί και πέρα το δημοτικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε αλλά το ερώτημα για ποιό λόγο επανήλθε το θέμα για συζήτηση από τη στιγμή που έχει ληφθεί απόφαση παραμένει αναπάντητο. Η σίτιση του Μουσικού σχολείου ήταν πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη και όπως ειπώθηκε από το προεδρείο η συζήτηση του θέματος θα είχε καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν επανεισήχθη δηλαδή στο δημοτικό συμβούλιο για να ληφθεί κάποια απόφαση.

Στη διάσταση αυτή συμφώνησε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, με τον πρώην Δήμαρχο Θύμιο Καραΐσκο να ερμηνεύει την επαναφορά του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ως μια κίνηση αντίδρασης του Δήμου και των δημοτικών συμβούλων στην αρνητική δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση και στο θόρυβο που προκλήθηκε από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης.

Δόθηκε δηλαδή μια λάθος εντύπωση προς τα έξω με την απόφαση του Οκτωβρίου και κάπως έπρεπε να αμυνθούν ή να δικαιολογηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν την εισήγηση για συνέχιση της σύμβασης με την εταιρεία. Δεν φταίνε όμως τα μέσα ενημέρωσης επειδή το δημοτικό συμβούλιο ακολουθώντας μια λάθος τακτική, πήρε μια απόφαση χωρίς να φροντίσει πρώτα να ενημερώσει γονείς και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λαμίας και αποφάσισε αυτό να το κάνει μετά το επικοινωνιακό πρέσιγκ που δέχτηκε από την μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα.

Δεν ήθελε βέβαια και πολύ μυαλό να προβλέψει κανείς ότι μια τέτοια απόφαση όσο σωστή και νόμιμη κι αν ήταν, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί με την τροφική δηλητηρίαση μαθητών, τη φωτιά στο εργοστάσιο που ακολούθησε και την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, θα περνούσε από ψιλό κόσκινο και θα συγκέντρωνε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας. Θα σταθώ στην τοποθέτηση του πρώην Δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου, γιατί πιστεύω ότι κρύβει την ουσία του θέματος αλλά και το ανούσιο ταυτόχρονα της επαναφοράς του στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο πρώην Δήμαρχος προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Οκτωβρίου αλλά και την θετική ψήφο της παραταξής του στο συγκεκριμένο θέμα, είπε ότι  “εμείς είχαμε μπροστά μας μια αλληλουχία θετικών γνωμοδοτήσεων υπηρεσιακών παραγόντων και της νομικής υπηρεσίας και δεν μπορούσαμε να πούμε με βάση τα όσα είχαμε μπροστά μας ότι δεν συνιστούν λόγους ανωτέρας βίας“. 

“Αυτό όμως, πρόσθεσε, πέρασε διαφορετικά στα μέσα ενημέρωσης και ακούσαμε μια αρνητική δημοσιότητα και παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να πείσουμε για την αποφασή μας βγήκε κάτι τελείως διαφορετικό προς τα έξω με αποτέλεσμα να δεχτούμε επιθέσεις “.

Για να καταλήξει λέγοντας ότι σήμερα που συζητάμε πάλι το θέμα δεν έχουμε κάτι διαφορετικό για να πάρουμε μια απόφαση αντίθετη από αυτή που πήραμε στις 23 Οκτωβρίου 2024.  “Δεν υπάρχει σήμερα λόγος για να πάρουμε μια άλλη απόφαση από τη στιγμή που τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.

Η πραγματικότητα που υπάρχει όσον αφορά τα σχολικά γεύματα είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον θόρυβο που προκλήθηκε στα μέσα ενημέρωσης. Βιώνουμε έναν θόρυβο που στο Μουσικό Σχολείο δεν υπάρχει αυτός ο θόρυβος. Έχουμε 279 μερίδες και απορροφώνται όλες και μόνο ένα 20% των μαθητών δεν σιτίζονται” ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος.

Πολύς θόρυβος για το τίποτα δηλαδή, απλά από τα συμφραζόμενα διαπιστώνουμε ότι η Δημοτική Αρχή που έφερε το θέμα και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας που υπερψήφισε, έχασαν τη μάχη της ενημέρωσης και τη δυνατότητα που είχαν να πείσουν για την ορθότητα της αποφασής τους, γι αυτό και έμειναν εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινή γνώμη. Πασχίζουν τώρα εκ των υστέρων να πείσουν ότι έκαναν το σωστό αλλά επί ματαίω !

Δεν φταίει όμως ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κυριακάκης επειδή ασκεί κριτική και καταθέτει μια άλλη άποψη. Άλλωστε σε ένα δημοτικό συμβούλιο όλοι κρίνονται. Βέβαια θα διαφωνήσουμε με το δημοτικό σύμβουλο που δηλώνει υπερασπιστής του δημοσίου συμφέροντος. Το δημόσιο συμφέρον υπηρετούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Χρήστος Αλεξανδρής

Δημοσιογράφος